Dictionar Termeni Juridici

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Dictionar Termeni Juridici.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Abroga A anula, a suprima o lege sau o alta dispozitie legala. Ea are ca rezultat scoaterea din vigoare, in total sau in parte (abrogarea totala sau partiala) a unui act normativ printr-un alt act normativ de aceeasi valoare juridica sau de o valoare juridica superioara. Abrogarea poate fi expresa, cand actul nou o pronunta direct sau tacita (implicita), cand dispozitiile din actul anterior devin incompatibile cu cele din actul nou.

Abuz Depasire a legalitatii, fapta ilegala, abuzul de drept, exercitarea unui drept impotriva scopului lui economic si social.

Achiesare A incuviinta, a fi de acord, a recunoaste un act, un drept, o hotarare. In cadrul procesului civil, achiesarea este manifestarea in forma procesuala a consimtamantului paratului de a recunoaste pretentiile reclamantului sau a partii care a pierdut procesul in fata primei instante, de a renunta la calea de atac a recursului.

Act juridic civil Manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a crea, a modifica ori a stinge un raport juridic civil. Actele juridice sunt de mai multe feluri: acte juridice uni, bi sau multilaterale (dupa numarul partilor); acte cu titlul oneros sau gratuit (dupa scopul urmarit), cele cu titlul oneros se impart in comutative si aleatorii, iar cele cu titlu gratuit in liberalitati si acte dezinteresate; acte constitutive, translative si declarative (dupa efectele produse) etc. Pentru ca actele juridice civile sa fie valabil incheiate ele trebuie sa indeplineasca anumite conditii de fond, iar cand actul este solemn, trebuiesc indeplinite si conditii de forma, vezi art. 948-968 Codul civil.

Amprenta Urma lasata prin presare pe o suprafata. Ea poate fi: amprenta digitala (urma lasata de tesuturile papilare ale degetului); amprenta palmara (lasata de palma); amprenta plantara (lasata de talpa piciorului descult).

Anxietate O stare afectiva vaga, pe care individul o resimte ca o insecuritate generala, neliniste continua, fara motive obiective clare. Ea consta in teama de o nenorocire, de un accident, teama amplificata de imaginatie, putandu-se transforma in stari obsesive si determina savarsirea unor fapte antisociale.

Bancruta frauduloasa Este o infractiune reglementata in Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, publicata in Monitorul Oficial (art. 208), consta in una din urmatoarele fapte: falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor societatii sau ascunderea unei parti din activul societatii, infatisarea de datorii neexistente sau prezentarea in registrele societatii, in alt act ori in bilant, a unor sume nedatorate, precum si in caz de faliment al societatii, instrainarea in frauda creditorilor a unei parti insemnate din activ.

Barter O forma de compensare a valorilor privind marfurile exportate si importate de un grup restrans de parteneri din doua tari diferite, cu scopul de a se evita plata lor in valuta. Spre deosebire de cliring, care se incheie prin acorduri guvernamentale, operatiunile de barter au la baza conventii incheiate cu firme comerciale participante.

Buna credinta Convingerea intima a unei persoane ca ceea ce face este bine, conform legii; obligatie de comportare conform cu regulile de convietuire, care revine partilor la incheierea si executarea unei conventii. Buna credinta are un rol important in activitatea organelor judiciare, existenta ei se manifesta in adoptarea unor solutii temeinice si legale. Conceptul juridic de buna credinta a fost fundamentat de juristul roman Cicero si este intalnit sub definitii diferite in doctrinele moderne de drept.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dictionar Termeni Juridici.doc