Drept Administrativ

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Statul si separatia puterilor in stat.

Termenul de stat este utilizat in 2 acceptiuni:

- Accept. larga= statul reprez entitatea politica constitutiva dintr-un teritoriu, delimitat de frontiere, dintr-o populatie si dintr-o putere institutionalizata.

- Accept restransa= prin stat se intelege ansamblul organelor politice, care guverneaza societatea si care alcatuiesc mecanismul/ aparatul statal.

Separatia puterilor in stat

- Puterea legislativa exercitata de parlament

- Puterea executiva

Din Constitutia Ro rezulta structura bicefala a Executivului (presedinte+guvern)

- Puterea judecatoreasca reflecta asumarea de catre stat a misiunii de a solutiona litigiile care apar intre pers fizice si pers juridice.

2. Puterea executiva si administratia publica.

Intre cele 2 concepte exista o corelatie de la intreg la parte; adm pub reprez un segment al executivului fara a se suprapune cu acesta.

Executivul are 2 dimensiuni:

- Guvernarea= a lua decizii esentiale care angajeaza viitorul natiunii

- Administratia= indeplinirea sarcinilor cotidiene

3. Acceptiunile notiunii de administratie publica.

Notiunea de adm pub are un dublu sens:

- Unul formal- organic

- Unul material- functional

a) Prin adm pub intelegem ansamblul autoritatilor si instit pub care realizeaza pe baza si in vederea executarii legii o activitate cu un anumit specific.

In Ro, adm pub vazuta in sens formal- organic, este alcatuita din: presedinte, guvern, ministere, celelalte organe ale adm pub.

b) Prin adm pub intelegem activ de organizare a executarii si de executare in concret a legilor de catre autoritati si instit pub in vederea satisfacerii intereselor generale ale societatii. Aceasta activ se realiz prin actiuni cu caracter de dispozitie si actiuni cu caracter de prestatie.

Prin urmare, adm pub conceputa ca activitate are 2 componente:

- O componenta executiv- dispozitiva prin care adm pub organizeaza executarea si executa in concret legile adoptand in acest scop acte adm de autoritate.

- O componenta de prestare de servicii pub prin care adm pub infiinteaza, organizeaza si ia masurile necesare pt asigurarea bunei organizari a serviciilor pub.

4. Fenomenul administrativ si stiintele administratiei.

Fenomenul adm este un fenomen social. El a aparut chiar inaintea aparitiei statului pt ca orice colectivitate umana, organizata chiar intr- o forma primitiva prestatala are nevoie de satisfacerea unor necesitati care ii exced propriei persoane a fiecarui membru al colectivitatii.

Aparitia statului a dat nastere unei forme superioare de organizare si a impus crearea unor structuri, unor organisme care sa satisfaca cerintele societatii. Acest fenomen denumit fenomen administrativ cunoaste o dinamica deosebita si el reprezinta ansamblul conceptelor, a nevoilor, cerintelor societatii la un moment dat.

Oamenii participand la sustinerea organismelor statului cer acestuia sa le fie recunoscute si satisfacute nevoi ale lor. In fiecare stat societatea organizata statal se poate constata o categorie de cerinte comune tuturor dar si o categorie de cerinte specifice fiecarui stat. Dpdv al evolutiei fenomenului administrativ se poate observa ca destul de des apar modificari substantiale ale activitatilor fenomenului, ca urmare a dezvoltarii societatilor si in consecinta AP, in general trebuie sa urmareasca evolutia cerintelor societatilor si sa se adapteze dpdv juridic si logistic acestei evolutii, dinamicii permanente a nevoilor sociale.

De asemenea se impune ca statul fie prin autoritatea legislativa, fie prin autoritatea administrativa sa analizeze periodic daca cerintele sociale pot fi date in realizare executare unor agenti privati.

O administratie eficienta presupune o cunoastere permanenta a cerintelor colectivitatilor nationale sau locale, cauzele care au generat sau pot genera disfunctionalitati institutiilor, moralitatea celor care intr- un mod sau altul si-au asumat dreptul de a administra.

Stiintele administratiei

Activitatea adm pub este complexa si formeaza obiectul de studiu pt mai multe stiinte => manag public, psihologie, sociologie, urbanism, istorie, drept adm, demografie etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Administrativ.docx