Drept Administrativ

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 78 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1)Cum apreciati rolul executivului in dreptul public contemporan?

Rolul executivului in dr publ contemporan nu e nici secundar, nici subordonat, ci primordial, organele executive avand functii de conducere si administrative. Puterea de a conduce politica nationala apartine organelor executive, care utilizeaza in ac sens aparatul administrativ de care dispun. Organelor executive li se recunoaste plenitudinea exercitarii puterii politice, ele fiind singurele capabile a elabora o politica nationala si a o pune in miscare, invocandu-se: un argument tehnic (contin un nr restrans de membri, care se afla in raporturi ierarhice); un argument politic (contin pers din conducerea partidului majoritar sau a coalitiei de partide majoritare in Pari); un argument institutional (beneficiaza nu numai se mijl administrative si financiare indispensabile, dar si de forta publica). Tocmai de aceea ele sunt calificate ca "veritabili autori si realizatori ai politicii nationale".

2) Ce se intelege prin serviciu public in doctrina de dr adm?

Dupa cum se expr si autorii germeni, "ordinea publica, securitatea publica, interes public, bunuri publice, serviciu public" sunt notiuni care depin de scopurile politice, sensul lor putand sa se modifice o data cu sch conceptiilor politice, motiv pt care treb sa se ajunga la o conventie cu privire la sensul lor, notiunea de "serviciu public" fiind cons de unii autori francezi desueta.

Notiunea de "serviciu public", la noi. nu numai ca nu si-a pierdut imp, ci, dimpotriva, in spiritul noilor reglementari democratice, a redevenit o notiune de baza a dr adm. Prin serviciu noi am inteles constant activitatea organizata si autorizata de o autoritate a administratiei publice pt a satisface nevoi sociale in interes public.

Este de mentionat ca definitia propusa de doctrina a fost preluata si de legiuitor, referindu-ne la art.2, alin (1). lit.k) din Legea nr 554/2004, "serviciu public - activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public".

De observat ca nu orice activitate publica este serviciu public, ci numai acele activitati ce sunt necesare pt satisfacerea unor nevoi sociale, apreciate de puterea politica ca fiind de interes public.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Administrativ.doc