Drept Administrativ

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1)CONCEPTUL DE ADMINISTRATIE PUBLICA

interesul public este influentat de regimul politic,forma de guvernamant,cond social-istorice,interne si internationale,apartenenta lor la ue si nato.

Acest interes trb analizat prin prisma reglementarilor cu character juridic realizate de catre stat la un mom dat prin care cerinte sociale majore sunt asumate ca sarcini pt stat pt admin .

Nu toate cerintele sociale pot fi incluse in notiunea de interes general ci trb facuta o analiza a impactului unei anumite cerinte asupra colectivitatii.

In concluzie,interesul public este motorul activitatii admin publice.

Admin publ are un scop bine definit :servirea intereului public,interersul general asa cum a fost acesta recunoscut de catre stat ca reprez o cerinta sociala majora.

Pt realizarea scopurilor sale,admin este beneficiara unor mijloace determinante in active sa si anume puterea publica si serv public.

Dc intre particulari funct principiul egalitatii juridice,in sist admin publice cu cei administrati se creaza raport de inegalitate juridical prin aceea ca admin impune un comportament celor administrati putend lua la un mom dat masuri de constangere morala,fizica sau materiala.

In acest sens,aut admin pot emite acte adminstratice de autoritate den generic:decizii admitive”.

Acestea sunt assimilate actelor autentice ,se executa din oficiu iar la nevoie,admin poate apela la constangere.

Acest regim de putere publica discretionara de care dispune administratia nu exclude intre stat stat de drept posib pt cei administrati de a se adresa aut judecatoresti cand considera ca admin a fost abuziva si le-a incalcat drepturi si interese recunoscute juridic.avem in vdere institutia Recursului Administrativ si a Recursului Judiciar(contenciosul administrativ) de cre dispun cetatenii impotriva deciziilor administratiei. Prerogativele de putere publica de cre dispune admin si aplicarea principiilor contenciosului admin nu trb private in mod antagonic ci ambele duc la desfasurarea corecta a relatiilor din societate si al responsabilizarea admin in tot ceea ce intreprinde.

Ca structura,admin publ cuprinde 2 mari categ de organe: autoritatea publica, care act la nivel local si central , si serviciile publice, pe cre le regasim in fiecare localitate la niv intregii tari.

Serviciile publice sunt instrum concrete prin care admin isi realizeaza sarcinile,adica interesul general.

Ori de cate ori in realitatea sociala apare o cerinta majora pt acea activitate pe care statul sau admin si-o asuma ca sarcina,statul,judetul,orasul sau comuna procedeaza la infiintarea unei structuri care sa realizeze aceasta actiune noua pe care o dateaza cu personalitate juridical,cu mijloace materiale si financiare,necesare realizarii scopului pt care s-a infiintat.

De-a lungul dezvoltarii sale, in soc romana a aparut probl organizarii rationale a adnim publice pt a putea face faca noilor cerinte sociale.

In Romania ,notiunea admin si studiul admin au inceput sa se manifeste dupa unirea de la 1859 cand atat in plan legislative cat si in plan doctrinar se introduce prin lege o materie de drept admin obligatory pt inv gimnazial,apoi superior.apar cursuri de drept admin,iar in prima jum a sec 20 cativa profesori de elita infiinteaza in 1925 institutul de stiinte admin al romaniei si revista de drept public care s-au impus inclusive in fata aut publice din Romania prin aceea ca nu puteai accede la o fctie publica dc nu erai absolvent al unor cursuri in cadrul institutului.

Admin act in regim de putere publica punand in aplicare dispozitii,legi sau alte acte normative.admin,aplicand acele dispozitii legale este beneficiara puterii de decizie,d impunere a acestor decizii,avand totodata posib constarngerii celor care nu se supun deciziilor dispuse prin lege.

Functionand p principiul autonomiei functioanle de decizie,aut admin publice au o putere discretionara care trb subsumata legii. Interesul public este influentat de regimul politic,forma de guvernamant,cond social-istorice,interne si internationale,apartenenta lor la UE si NATO.

Acest interes trb analizat prin prisma reglementarilor cu caracter juridic realizate de catre stat la un mom dat prin care cerinte sociale majore sunt asumate ca sarcini pt stat pt admin .

Nu toate cerintele sociale pot fi incluse in notiunea de interes general ci trb facuta o analiza a impactului unei anumite cerinte asupra colectivitatii. In concluzie,interesul public este motorul activitatii admin publice.

Admin publ are un scop bine definit :servirea intereseului public,interesul general asa cum a fost acesta recunoscut de catre stat ca reprez o cerinta sociala majora.

Pt realizarea scopurilor sale,admin este beneficiara unor mijloace determinante in active sa si anume puterea publica si serv public.

Ca structura,admin publ cuprinde 2 mari categ de organe: autoritatea publica, care activeaza la nivel local si central si serviciile publice pe care le regasim in fiecare localitate la niv intregii tari.

Serviciile publice sunt instrum concrete prin care admin isi realizeaza sarcinile.

Ori de cate ori in realitatea sociala apare o cerinta majora pt acea activitate pe care statul sau admin si-o asuma ca sarcina,statul,judetul,orasul sau comuna procedeaza la infiintarea unei structuri care sa realizeze aceasta actiune noua pe care o dateaza cu personalitate juridical,cu mijloace materiale si financiare,necesare realizarii scopului pt care s-a infiintat.

Functionand pe principiul autonomiei functioanle de decizie,aut admin publice au o putere discretionara care trb subsumata legii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Administrativ.doc

Alte informatii

rezolvarile subiectelor pentru examen de drept administrativ