Drept Comunitar

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Comunitar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Sub 4. Comisia europeana, gardian al tratatelor

Comisia europeană este organul executiv al Uniunii Europene, având rolul de a întocmi proiecte de legi şi de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunităţilor Europene, independent de statele membre, având deci un caracter cu adevărat supranaţional. Sediul Comisiei: Berlaymont, Bruxelles. Comisarii acţionează exclusiv la dispoziţia Uniunii şi nu a ţărilor de origine

Structura:

Comisia European, cea mai originala dintre institutiile comunitare, este fornata in present de 27 de comisari desemnati de guvernele statalor membre.

Comisarii sunt membri cu drepturi egale ai comisiei, reprezentând deciziile luate pe principiul colegial. Durata unui mandat este de 5 ani, începutul şi sfârşitul acestuia fiind corelate cu perioada legislativă a Parlamentului European. Limbile de lucru ale Comisiei sînt - engleza, franceza şi germana. Consiliul European îl nominalizează pentru fiecare nouă comisie pe preşedintele acesteia, după care se solicită acordul Parlamentului European. După intrarea în vigoare a Tratatului de la Nisa din 1 februarie 2003 fiecare stat membru al Uniunii Europene îşi deleagă câte un comisar, căruia i se alocă o anumită sferă de competenţă politică, care după posibilităţi trebuie să corespundă cu autoritatea deţinută de statul membru în acel domeniu politic. Consiliul European numeşte comisarii, după ce fiecare guvern naţional a propus pentru comisariat câte trei candidaţi

Conducerea:

Presedintele. Desemnat cu 6 luni inainte ca mandatul sau sa inceapa, acesta este consultat in legatura cu desemnarea celorlalti comisari. Numirea lui se face pt un mandat egal cu cel al Comisiei.

Vicepresedintii, in numar de doi, sunt desemnati decatre presedinte dintre comisari. Vicepresedintii au ca rol suplinirea presedintelui cand imprejurarea o cere.

Atributii

atributii in procedura legislativa- având dreptul de iniţiativă întocmeşte proiectele de legi, pe care le supune pentru adoptare Parlamentului şi Consiliului. În comparaţie cu organele de tip “agenda setter” întâlnite în alte sistem politice, cum ar fi în cazul guvernului federal german, comisia poate oricând să retragă orice iniţiativă legislativă care încă nu a fost adoptată definitiv de Consiliu.

Consiliul poate insa solicita Comisiei sa faca anumite propuneri pt realizarea unui obiectiv comunitar. Decizia va respecta propunerea inaintata de Comisie, nu-i va putea fi contrata. Daca se doreste modificarea propunerii, singura in masura sa o faca este Comisia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comunitar.doc