Drept Constitutional

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Constitutional.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

PRINCIPIUL SEPARATIEI PUTERILOR ÎN STAT- “Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legilativa, executiva si judecatoreasca în cadrul democratiei constitutionale”.

Astfel, doctrina arata în mod pertinent ca examinând dispozitiile Constitutiei Rom în versiunea adoptata la 8.12.1991, se putea constata ca echilibrul puterilor în stat se regaseste în continutul si semnificatia sa stiintifica moderna. În acest sens, erau invocate mai multe argumente pertinente:

a) cele 3 “puteri” clasice se regaseau exprimate în Constitutie: legislativul în normele privitoare la Parlament (art. 58 devenit art. 61 si urm.); executivul în normele privitoare la Presedintele Rom. si Guvern (art. 80 si urm.); justitia în normele privitoare la autoritatea judecatoreasca (art. 123 devenit art. 124 si urm.).

b) ordinea reglementarii în Constitutie a puterilor era ordinea clasica, fireasca, si anume puterea legislativa, puterea executiva si cea judecatoreasca.

c) având în vedere legitimitatea împuternicirilor Parlamentului, compozitia sa numeroasa si larg reprezentativa, Constitutia asigura acestuia o anumita preeminenta în raport cu celelalte autoritati statale. Astfel, Parlamentul era declarat unica autoritate legiuitoare a tarii, însarcinat cu functii de formare, alegere, numire, învestire a altor autoritati statale si cu fct de control.

Organizarea si functionarea celor 3 puteri în România.

Parlamentul

a) Organizarea Parlamentului. Camerele Parl, precum si Parl în întregul sau sunt organisme colegiale, cu o compozitie numeroasa, care lucreaza si decid numai în plenul lor, în sesiuni. Pt ca munca parlamenatrilor sa se desfasoare în bune conditii se organizeaza si formatiuni restrânse de lucru. Astfel, s-a realizat o organizare interna a deputatilor sau senatorilor, organizarea cuprinzând birouri, comitete, comisii, grupuri. Aceste structuri interne, de lucru, sunt organizate si îsi desfasoara activitatea potrivit regulamentului fiecarei camere. -În Parl Rom deputatii si senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare potrivit regulamentului fiecarei Camere. Grupurile parlamentare se organizeaza separat pt Camera deputatilor si pt Senat. Ele se formeaza imediat dupa ce deputatii si senatorii s-au întrunit în prima lor sedinta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Constitutional1.doc