Drept Financiar

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1.DREPTUL FINANCIAR NOTIUNE, IZVOARE, NORME

Dreptul financiar – totalitatea normelor juridice cuprinse in acte normative care reglementeaza relatiile de constituire, repartizare si utilizare a fondurilor banesti necesare realizarilor obiectivelor sociale, economice si politice ale societatii. Izvoarele dreptului financiar – sunt alcatuite din totalitatea actelor normative care reglementeaza raporturile juridice financiare. Pot fi : a) izvoare comune cu cele ale altor ramuri de drept

- Constitutia Rom, art 56” Contributii financiare”, Tratatul de constituire al UE, art 137 « Sistemul financiar », art 138 « Bugetul public national », Legi ordinare, Legi organice, Ordonante de urgenta ale guv. B) izvoare specifice dr financiar --Legea finantelor publice (L 500/2002); Legea finantelor publice locale ( L 189/1988, cu modificarile ulterioare); Ordonanta de urgenta nr 45/2003 privind finantele publice locale; Legile bugetare anuale, Hotararile Consiliilor Judetene, orasenesti, municipale.

Normele juridice ale DF:reguli de conduita stabilite prin lege, care cuprinde drepturile si obligatiile subiectelor participante la raporturile juridice financiare, a caror respectare este asigurata prin forta coercitiva autoritatilor publice. NJ financiara are aceeasi structura logica-juridica( contine ipoteza, dispozitie, sanctiune). Elementul specific NJF este sanctiunea( exp : amenda contraventionala, penalitati de intarziere si dobanzi, executarea silita)

2.RAPORTURILE JURIDICE DE DREPT FINANCIAR

-sunt formate din relatiile sociale care iau nastere si se sting in procesul de constituire, repartizare si utilizare a fondurilor banesti aflate la dispozitia societatii si reglementate de normele j fin. Caracteristici : A) pozitia subiectelor participante la raport j fin Subiectele : statul, reprezentat de autoritatile publice competente si contribuabilii –pers fizice/juridice. Pozitia partilor este de subordonare. Statul prin Minist Finantelor , stab oblig si drept contribuabililor. Continutul raportului juridic fina este alcatuit din drepturile + oblig subiectelor participante, stabilite in legatura cu constituirea, repartizarea si utilizarea banilor publicii. B) Obiectul RJD este determinat de sfera complexa a finantelor publice precum si de activitatea politicii fiscale, astfel obiectul RJF poate fi format din activitati de prognoze si organizare bugetara, activitate de contol financiar, si din activitate de circulatie monetara c) Modalitatea de realizare a formei de activitate(

modalitatilati de plata a unor sume de bani datorate de contribuabili acestora )

3.MECANISMUL ECONOMIC

Este format dintr-un ansamblu de norme si reg, care determina si asigura desfasurarea de natura ec, a societ. In functie de stadiul istoric si de dezv a societ umane, mecanismele economice au cunoascut diverse forme:

1) Mecanisme clasice: a)Mecanismul economic primitiv( specific perioadei de constituire si organizare primitiva a societ umane in care reg sunt generate de catre dezv minimala si activit ec restranse.) b) Mecanismul ec deschis, apare dupa cristalizarea relatiilor sociale si diviziunea sociala a muncii c) Mecanismul economic liberal- perioada sclavagista, perioada feudala si perioada de preindustrializare este caracterizat prin totala libertate a participantilor la viata economica d) Mecanismul economic de comanda corespunde perioadei istorice de la sf sec 19 si incep sec 20, „guvernul ieftin” este specific atat soc capitaliste cat si celei socialiste si este caracterizat de implicarea statului in activitati economice prin parghii specifice, ptr asigurarea resurselor necesare functionarii instit publice. 2) Mecanisme moderne:. Corespunde celei de-a doua jumat a sec 20 fiind caracterizata de implicarea selectiva a statului in ec, in functie de interesul general al societatii.

4.ACUMULAREA DE CAPITAL BANUL PUBLIC

Acumularea de capital reprezinta preluarea de catre o persoana/grup a unei parti din resursele aflate la dispozitia societatii. Acum de cap. a fost si este influentata de tipul mecanismelor economice si a cunoacut transformari in timp fiind cunoscute urmatoarele forme: a) Acumularea primitiva de capital ( are loc in conditiile in care peste 90% din corpul social nu intelege rolul si importanta resurselor iar grupul care preia resursele obtine si puterea pe fondul inexistentei unui cadru juridic si institutional).

b) Acumularea salbatica de capital se desfasoara in conditiile in care desi exista un cadru juridic si institutional, desi corpul social constientizeaza importanta resurselor, grupul care isi transporta resursele in folosul propriu incalca orice norma de conduita c) Acumularea legala de capital – prin respectarea normelor juridice cu privire la resursele societatii.

Banul public – format din totalitatea resurselor financiare aflate la dispozitia societatii in vederea realizarii obiectivelor generale si finantarii sarcinilor. Particularitati : a) caracterul public al resurselor financiare b ) modul de exprimare baneasca c) destinatia sociala a resurselor financiare

5.FINANTELE PUBLICE NOTIUNE, FORME SI PARTICULARITATI

= totalitatea relatiilor sociale, de natura ec, care apar in procesul realizarii si repartizarii , sub forma baneasca, a resurselor necesare statului ptr indeplinire. Au cunoscut o evolutie sinuasa. Finantele publice sunt : a) Clasice – caracteristica liberalismului social, politic, economic, caracterizate de implicarea minimala a statului in domeniul vetii economice b) Moderne – corespunde unui sistem politic, social, economic’ statul implicandu-se in mod activ fiind participant direct la activitatea economica.

6.MONEDA SI INSTRUMENTELE MONETARE. NOTIUNI GENERALE.

Moneda , un mijloc de plata , o marfa cu rol de echivalent general la care se raporteaza toate valorile din societate. Moneda vine de la cuvantul « Moneta », din antichitate, de la zeita comertului si a belsugului. Era un disc. Cuvantul « monde » a fost importat din spatiul Greciei antice.

Conditiile necesare pru ca o marfa sa fie moneda sunt : a) sa fie recunoascuta si apreciata in mod general sau unanim de catre corpul social b) sa fie divizibila, in sensul in care partea divizata pastreaza proprietatile fizico-chimice c) sa fie relativ rara d) sa-si pastreze valoarea ptr mult timp. Aurul este singura marfa care indeplineste toate aceste conditii fiind considerata moneda efectiva cu conditia ca aurul sa fie de o paritate de 99,5% (24 karate). Forma de prezentare e cea de lingouri cu o greutate de 8 grame –12,5 kg. Acestea trebuie marcate cu sigiliul emitentului, greutatea si puritatea.

7.FUNCTIILE MONEDEI

a) de evaluare a valorii economice ( sociale + politice) Toate valorile se cuantifica in bani b) de mijlocire a schimbului de bunuri + servicii c) functie de mijlocire a platilor d) functie de mijlocire a creditului e) functie de mijlocire a economiilor e) functie de tezaurizare( pastrare in timp a valorilor) f) functie sociala de distribuire si redistribuire a serviciilor + bunurilor

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Financiar.doc