Drept internațional anul 2 sem1

Notiță
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2855
Mărime: 13.36KB (arhivat)
Publicat de: Cezar Florea
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1.DEOSEBIRILE DINTRE DR INTERN SI INTERNAT:

1.Din punctul de vedere al obiectului de reglementare: dreptul intern reglementeaza relatiile care se creaza in interiorul unei societati; dreptul international reglementeaza relatii care se creaza intre state si intre acestea si alte subiecte ale dreptului international. 2.Din punctul de vedere al subiectelor: in dreptul intern: (persoane fizice, juridice si uneori statul); in dreptul international: ( statele ca subiecte principale, organizatiile internationale ca subiecte derivate, miscarile de eliberare recunoscute). 3.Din punctul de vedere al elaborarii normelor: in dreptul intern normele sunt adoptate de organele competente ale statului; in dreptul international normele sunt adoptate de state prin expresia acordului lor de vointa. 4.Din punctul de vedere al aplicarii si sanctionarii normelor: in dreptul intern normele se aplica si sanctioneaza prin forta coercitiva a statului; in dreptul international normele se aplica si sanctioneaza prin consensul dintre state.

2.SANCTIUNI cu si fara FOLOS FORTEI ARMATE:

1.Sanctiuni cu folosirea fortei armate. Reprezinta dreptul de autoaparare ce presupune posibilitatea statelor de a recurge la forta armata fara a fi sanctionate in plan international atunci cand se produce o agresiune armata impotriva lor. Constituirea unor forte multinationale sub egida O.N.U. care sa lupte impotriva unor agresori. 2.Sanctiuni fara folosirea fortei armate. Reprezinta dreptul popoarelor de a lupta pentru eliberarea nationala. Pot fi: a-INTRERUPEREA RELATIILOR DIPLOMATICE. Statele isi pot retrage misiunile diplomatice; b-SUSPENDAREA DIN CALITATEA DE MEMBRU SAU EXCLUDEREA DIN ORGANIZATII INTERNATIONALE; c-DECLARAREA CA NU SI INOPERANTE a unor tratate internationale incheiate sub imperiul fortei; d-EMBARGOUL; e-BLOCADA; f-SANCTIUNI PENALE IMPOTRIVA UNOR PERSOANE FIZICE IN CATITATEA LOR DE ORGANE ALE STATULUI.

3.IZVOARELE DREPTULUI INTERNATIONAL

Definitie: Reprezinta categoriile istorice determinate de conditile sociale de existenta prin care ser creaza, se modifica sau se abroga normele juridice.

Se clasifica in: I. Izvoare principale care sunt: 1. TRATATUL; 2. CUTUMA INTERNATIONALA; II.Izvoare auxiliare reprezentate de: 1. UZANTELE INTERNATIONALE; 2. HOTARARILE INSTANTELOR INTERNATIONALE;

3.REZOLUTIILE UNOR ORGANE PRINCIPALE ALE O.N.U. SI ALE UNOR ORGANIZATII REGIONALE. Tratatul Definitie: Reprezinta un act juridic international incheiat intre 2 sau mai multe subiecte ale dreptului international in baza expresiei acordului lor de vointa prin care se creaza, se modifica sau se aborga nomele juridice internationale obligatorii pentru state. Se clasifica in: A. In functie de durata in timp: tratate cu termen, tratate vesnice. B. In functie de numarul de participanti la incheierea lor: tratate bilaterale, tratate multilaterale. C. In functie de obiectul tratatelor. Avantajul tratatului ca izvor de drept este acela ca intotdeauna il intalnim in forma scrisa. Cutuma Definitie: Reprezinta o practica mai mult sau mai putin indelungata intre 2 sau mai multe state care au un caracter de obligativitate. Practica pentru a deveni cutuma trebuie sa fie alcatuita din 2 componente: una MATERIALA (faptica). Reprezinta insasi repetabilitatea unei activitati intre state; latura PSIHOLOGICA. Reprezinta convingerea statelor ca aceasta practiva trebuie sa fie obligatorie. Cutuma este nescrisa. Uzantele Internationale Definitie: Reprezinta o practica stabilita intre 2 sau mai multe state cu character de obligativitate care nu produce efecte juridice immediate. Hotararile Instantelor Internationale Sunt: hotararile Curtii Internationale de Justitie ca organ principal al O.N.U; hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO); hotararile Curtii de Justitie a Curtii Europene; hotararile Curtii Africane a Drepturilor Omului si Popoarelor; hotararile Curtii Americane a Drepturilor Omului. Rezolutiile unor organe principale ale O.N.U. si ale unor organizatii regionale Sunt date de: Organizatiile principale ale O.N.U.: adunarea generala; consiliul de securitate; consiliul economic si social al consiliului de tutela; secretariatul. Organizatiile regionale: organizatii ale unitatii Africane; organizatii ale statelor Americane; organizatii ale Europei.

Preview document

Drept internațional anul 2 sem1 - Pagina 1
Drept internațional anul 2 sem1 - Pagina 2
Drept internațional anul 2 sem1 - Pagina 3
Drept internațional anul 2 sem1 - Pagina 4
Drept internațional anul 2 sem1 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Drept International Anul 2 Sem1.doc

Ai nevoie de altceva?