Drept Penal an II

Imagine preview
(4/10 din 4 voturi)

Aceasta fituica rezuma Drept Penal an II.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Sanctiunile de dr. pen – Scurta prez.
Principiile sanctiunilor de dr.pen
2.Pedepsele –categorii
Detentiunea pe viata , Inchisoarea
Amenda
3.Pedepsele complimentare
Interzicerea unor drepturi
Degradarea militara
4.Masuri de siguranta
Masuri de sigurantain special
Obligarea la tratament medical
Internarea medicala
Interzicerea unei functii sau profesii
5. Expulzarea
Confiscare speciala
6. Concursul de infractiuni.Formele concursului de
infract
Contopirea pedepselor pt infractiuni concurente
Sistemul sanctunilor (in concursul de infractiuni)
7. Recidiva. Recidiva mare postcondamnatorie
8. Recidiva mare postexecutorie. Recidiva mica
9. Tratamentul penal al recidivei
10 Autoratul si coautoratul
Instigarea
11. Complicitatea
Participatia improprie
12. Principiile raspunderii penale
Inlocuiriirea raspunderii penale
Reglem. institutiei inlocuirii raspunderii penale
13. Amnistia
14..Prescriptia raspunderii penale
Suspendarea prescriptiei
Lipsa plangerii prealabile
15 .Conditiile in care tre’ facuta plangerea prealabila si
cazurile in care este necesara
Efectele lipsei plangerii prealabile
Impacarea partilor
16. Masurile educative. Pedepsele aplicabile minorului
17 .Individualizare judiciara a pedepselor
Starile si circumstantele in cadrul individualizarii
pedepsei
18. Circumstante atenuante. Efectele circumstantelor
atenuante asupra ped. principale
19. Circumstante agravante
Concursul intre cauzele d agravare si d atenuareAped.
20. Suspendarea executarii ped. sub supraveghere
Suspendarea conditionata a executarii ped
21.Liberarea conditionata
Executarea ped.intr-o inchisoare militara
22. Gratierea
Prescriptia executarii pedepsei
23. Reabilitare de drept Reabilitarea judecatoreasca

Extras din document

1. Sanctiunile de dr. pen – Scurta prezentare

Sanct de dr. pen reprez consecinte ale incalcarii normelor penale.Ele reprez. amenintarea cu anumite privatiuni si suferinte inevitabile in cazul incalcarii normelor penale .Totodata ele sunt menite sa asigure atat constrangerea cat si reeducarea celor care au comis fapte interzise.Astfel se restabileste ordinea de drept, se realizeaza atat prevenirea savarsirii de infractiuni din partea celui sanctionat cat si prevenirea savarsirii d catre altii d fapte interzise prin norme penale.Felurile sanct :pedepsele,masurile educative,mas. de siguranta,alte sanct

Principiile sanctiunilor de dr.pen

Princ.legalitatii sanctiunilor de dr.pen.=presup.k numai prin lege se pot stab.sanctiunile d drept pen.Legalitatea sanct. de dr. pen. este ceruta de natura acestora fiind cele mai grave sanct.juridice , si astfel numai legiuitorul este indrituit sa le stabileasca Princ. stabilirii unor sanct. compatibile cu constiinta juridica si morala a societatii =pres k sanct. de dr. pen. sa fie acceptate de constiinta juridik si morala a soc.,adik sanct de dr. pen sa nu conduca la injosirea persoanei umane .Acest princ.pres k nu s vor admite sanct.care provoaca suferinte fiz,care injosesk persoana umana.Princ.stabilirii unor sanct.revocabile=pres.stabilirea unor sanct. care sa poata fi retrase, remise in caz de eroare , iertare etc., care s nu aiba efecte definitive odata aplicate.Princ.individualizarii sanct. de dr. pen=pres k sanct.de dr pen.s fie astfel stabilite incat sa permita o adaptare, o gradare a lor in functie de periculozitatea faptuitorului si d pericolul social al faptei.Corespunzatoe acestui princ., pedeapsa inchisorii este prevazuta in partea generala intre anumite limite, de la 15 zile la 30 de ani iar pt infractiuni din partea speciala intre limite speciale.Princ.personalitatii sanct.de dr. pen.=pres k sanct.de dr. pen. se stab.si se aplica numai celor care au savars. o fapta prevazuta de legea penala.

2. Pedepsele –categorii A.dupa modul&importanta atribuita pedepsei a) ped.principale ( au rol principal in sanctionarea infractorului) b)complimentare (au rol de a completa represiunea si sunt aplicabile numai p langa o ped.principala) c)accesorii (accesoriu al pedepsei princ.)B.Dupa obiectul asupra caruia se poarta sanctiunea:a) ped.privative de viata b)ped. corporale c)privative de libertate d)privative sau restrictive de drepturi e) morale f) pecuniare ( privesc patrimonial condamnatului)C.Dupa gr. d determinare a pedepselor prin lege : pedepse determinate( care pot fi abslut determ & relative determ ) /nedeterm.(pres.prevederea in lege doar a naturii lor fara a fi determinate limitele acestora intre care pot fi aplicate pt savars. de infractiuni)D.Ped. unice/multiple(pt aceeasi infract se pot executa mai multe pedepse de natura diferita)

Detentiunea pe viata=pedeapsa cea mai severa din legislatia penala actuala, consta in lipsirea de libertate a condamnatului pt tot restul vietii lui.Ea a fost introdusa in 1990 inlocuind pedeapsa cu moartea.Pedeapsa se aplica pt infractiuni grave contra sigurantei statului,pt omor deosebit de grav,pt infract contra sigurantei transportului, pt infract contra pacii si omeniei etc.Detentiunea p viata nu se aplica daca : la data pronuntarii hotararii de condamnare infractorul a implinit varsta de 60 de ani, daca infractorul este minor acestuia aplicanduise pedeapsa inchisorii intre 5-20 de ani.

Inchisoarea =o pedeapsa principala privative de libertate si consta in lipsirea d libertate a condamnatului prin plasarea sa intr-un mediu inchis unde este supus unui regim de viata si de munca impus.Pedeapsa consta in izolarea condamnatului de societate p o perioada determinate. In legislatia pen rom. Limitele generale ale pedepsei inchisorii sunt prevazute intre 15 zile si 30 de ani.Regimul de executare : exista m multe reg. de exec: reg detentiei in comun,reg. izolarii celulare, regiimul mixt, ;progresiv etc. Regimul de detinere: este cel al detinerii in comun iar executarea ped. inchisorii se face in locuri de detinere speciale numite penitenciare. Condamnatii sunt in functie de sex sau in functie de natura infractiunii savarsite,durata pedepsei etc. Regimul de munca Munca se desfas.cu respectarea normelor de prot a mc. Si a celor ce privesc concediul de maternitate.Durata zilei de mc nu poate depasi 12 h iar obligatia de a muncii revine doar condamnatilor apti pt aceasta. Amenda=ped. principala pecuniara ce consta in suma d bani p care infractorul este condamnat sa o plateasca in contul statului. Amenda este cunoscuta in legislatie atat k sanct. penala cat si k sanct. admin, disciplinara, civila, fiscala etc.Amenda k sanct penala se trece in cazierul judiciar si constituie un antecedent penal al pers. condamnate. Pedeapsa cu amenda este prevaz. in partea generala a codului pen in art 63. Pedeapsa amenzii este prevazuta alternative cu ped. inchisorii d pana la 2 ani pt majoritatea infract. Limitele gen. ale amenzii sunt stab. inre 1.000.000 rol si 500 mil .Pedepsa amenzii aplicata tre’ executata . Neplata amenzii in term de 3 luni atrage executarea silita a hot d condamnare.Prin inloc.amenzii cu inchisoarea instanta judec. reindividualizeaza sanctiunea pen prevazuta pt infractiunea savarsita .

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Penal an II.doc