Drept Penal Licenta

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Drept Penal Licenta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Formele pluralitatii de faptuitori: fapta socialmente periculoasa poate fi comisa un sg faptuitor sau de m. m pers care coopereaza impreuna. Pluralit de faptuitori vizeaza sit cand m m pers comit impreuna o fapta prevazuta de lg penala.

Formele pluralit de faptuitori :a) pluralit naturala-exista in acele cazuri cand, datorita specificului actiunii incriminate, savarsirea infract este de neconceput fara cooperarea a 2 sau mai multe persoane. Estecazul infract ,,bilaterale’’(incest, adulter, bigamie)

b) pluralit constiuita-exista cand infrac se sarvarseste prin simplul fapt al initierii ori constituirii unei grupari sau asocieri in scopul comiterii infractiunilor.

c)pluralit ocazionala- numita si pr-zisa poate fi sav de o sg pers, insa e comisa de m m pers impreuna, intre care exista leg subiectiva anterioara sau concomitenta datorita activitatii materiale a lat obiective din structra faptei incriminate.

Participatia penala : esita atunci cand mai multe pers intre care s-a stabilit o leg subiectiva, coopereaza cu acte materiale sau intelectuale la sav aceleiasi infract.

Conditiile participarii penale : a)pluralit de faptuitori- savarsirea aceleiasi fapte penale de catre m m pers in calit de autpri, coautori, instigatori, complici.

b)pluralit subiectiva- prin intelegerea prealabila sau concomitenta cu executarea actiunii, intelegere care poate fi expresa sau tacita.

c) cooperarea materiala sau intelectuala a participantilor poate avea loc inainte de inceperea actiunii sau in timpul executarii acesteia.

d)savarsirea aceleiasi fapte prevazuta de lg penala- activit infractionala tb indreptata impotriva aceluiasi obiect juridic iar fapta tb sa imbrace cel putin forma tentativei care se pedepseste.

Natura juridica a participatiei penale :a) Participatia delict distinct- in caz de participatie se comit atatea infractiuni cati participanti exista.

b) Participatia unitate de infractiune- toti participantii raspund pt o sg infractiune intrucat participatia in sine nu este infract ci un mod de savarsire a acesteia.

Felurile participatie penale :1. proprie(autorat, coautorat, instigare, complicitate). 2. improprie(intentie si culpa ; intentie si lipsa de vinovatie)

Autorat- autor este pers care sav in mod nemijlocit fapta prevazuta de lg penala (24CP). El sav in mod nemijlocit fapta, indif daca foloseste propria energie fizica (loveste, ucide) sau profita de energia unei forte straine (arme, substante)

Coautorat-persoanle care coopereaza ocazional, in baza unor leg subiective, actionand in comun la comiterea aceleiasi fapte prevazute de lg penala.

Cond coautorat :a)existenta unei leg subiective intre coautori – daca nu exista o leg subiectiva, participantii sunt autori si nu coautori

b)actul de executare tb comis impreuna sau in comun de catre participanti :adik in acelasi loc si sa coopereze in mom executarii actiunii

c) infract care nu pot fi comise in coautorat : infractiuni cu subiect special(gestionar, functionar), cele comise din culpa de catre mai multi sub activi, cele ce se comit in pers proprie a fiecarui subiect activ (marturia mincinoasa) sau cele a caror activiate este personala.

Instigarea – este instigator cel care cu intentie, determina o alta pers sa sav o fapta prevazuta de lg penala.Presup existenta a cel putin 2 pers : instigator- cel care transmite idee si determina comiterea faptei penale si instigatul- fata de care se desfasoara activit de instigare.

Cond instigarii :-existenta unei leg subiective intre instigator si instogat

- existenta unei activit de instigare(indemnul iar rezultatul este determinarea instigatului de a sav fapta. Mijloacele folosite pot fi verbale, scrise, directe, ind, explicite, insinuate.

-actiunea de determinare din partea instigatorului sa fie anterioara inceperii executarii si sa se refere la o anumita infractiune

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Penal Licenta.doc