Drept UE

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Drept UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Pt prima data dpdv istoric, ideea de constructie europena a aparut la inceputul sec. 8 e.n. pe timpul imparatului francez Carol cel Mare. Ulterior conceptul de SUA a fost enuntat pentru prima data in 1848 de catre scriitorul si filozoful Victor Hugo.

Dupa 1848 un alt pas in ideea de unificare a fost crearea intre cele 2 razboaie mondiale a miscarii paneuropene. Dupa cel de-al 2lea razboi mondial ideea unificarii a fost anuntata mult mai clar in 1946 intr-un discurs tinut la Universitatea din Zurich de catre fostul prim-ministru britanic Wiston Churchil.

Unificarea europeana a fost ajutata foarte mult de catre planul Marshall. In 1950 ministrul de externe francez Schumann Jean Claude pe 9 mai a dat publicitatii idee crearii unei Comunitati Europene a Carbunelui si a Otelulu (CECO). Scopul oficial al Comunitatii Europene a Carbunelui si a Otelului era crearea unei piete comune in domeniul carbunelui si a otelului in care sa fie inlaturate oricE taxe vamale sau masuri de aceasta natura. (Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Franta, Germania)

O alta incercare de unificare europeana a fost tentativa de infiintare a Comunitatii Europene a Apararii. Acest proiect a esuat in 1955 din cauza opozitiei Frantei.

Alt pas complet in directia constructiei europene a fost semnarea in 1957 la Roma a 2 tratate – Tratatul Comunitatii Economice Europene (CEE) si Tratatul Comunitatii Europene a Energiei Atomice (CEEA) (Tratatul Euratom). Aceste 2 tratate au fost semnate pe o perioada nedeterminata spre deosebire de tratatul CECO (carbune si otel) care a fost incheiat pe o perioada de 50 de ani.

Din acest motiv tratatul CECO, CEE si CEEA sunt denumite tratatele institutive ale UE. Tratatul CECO crea si institutii pe plan comunitar, adica inalta autoritate, parlamentul european si o curte de justitie.

Ulterior tratatului de la Roma a fost semnat tratatul de fuziune a executivelor.

In paralel cu procesul de constructie comunitara s-a desfasurat si procesul de extindere comunitara. Primul val a fost in 1973 cand au aderat Marea Britanie, Irlanda, Danemarca.

Urmatoul val 1981 cand a aderat numai Grecia datroita regimului militar. Ulterior in 1986 au aderat Spania si Portugalia tot datorita regimului militar.

In 1995 au aderat Suedia, Finlanda si Austria.

In 2004 a avut loc cel mai mare val de extindere (10 state din care 8 comuniste): Lituania, Letonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Malta si Cipru.

In 2007 – 2 state: Romania si Bulgaria. Urmeaza Croatia si Turcia (2012).

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept UE.doc