Dreptul Comunitar al Afacerilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Dreptul Comunitar al Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1) Consiliul European are urmatoarele organe proprii: Comitetul de Ministri, Adunarea Consultativa si Secretariatul.

2) La Congresul International de Pace de la Paris din 1849 Victor Hugo spunea ca „va veni o zi când vom vedea aceste doua grupuri imense, Statele Unite ale Americii si Statele Unite ale Europei, unul in fata celuilalt, intinzându-si mâinile unul celuilalt peste mari, schimbând produse, comert, industrie, arte, genii…”

3) Dreptul comunitar se aplica numai in relatiile dintre statele membre.

4) In 1946 Winston Churchill, la Universitatea Zurich, a sustinut ideea unor „State Unite ale Europei”, construite in jurul Frantei si Germaniei, sub auspiciile Marii Britanii si ale Uniunii Sovietice.

5) Marcati varianta gresita:

1 Planul elaborat de Robert Schumann si prezentat intr-un discurs tinut de Jean Monet propunea crearea unei „Inalte autoritati” supranationale care sa dirijeze productia si desfacerea otelului si carbunelui in Europa si este apreciat ca fiind cel care a dat startul constructiei europene.

2 Tratatul instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) urmarea „plasarea productiei franco-germane de carbune si otel sub o inalta autoritate comuna, intrun organism deschis participarii celorlalte tari ale Europei, asa cum anunta Robert Schumann in discursul tinut la 8 mai 1950. Tratatul a intrat in vigoare la 18 aprilie 1951, fiind semnat la Paris de Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg si Marea Britanie.

3 Sefii de state si guverne s-au reunit pentru prima data in cadrul Consiliului European pentru definirea liniilor politice generale ale Comunitati, incepând cu anul 1975.

6) COREPER 2 este alcatuit din reprezentantii permanenti care sunt ambasadorii Statelor Membre, iar COREPER 1 din adjunctii acestora.

7) Lucrarile grupurilor de experti de care dispune Consiliul de Ministri sunt orientate si supervizate de COREPER.

8) Marcati varianta gresita:

1 Comisia Europeana are activitate permanenta si colegiala si se reuneste, de regula, saptamânal si ori de câte ori este nevoie.

2 Parlamentul European se reuneste anual in doua sesiuni ordinare, dar se poate reuni si in sesiune extraordinara la cererea majoritatii membrilor sai ori la cererea Consiliului Europei sau a Comisie Europene.

3 Parlamentul European se reuneste anual, in sesiune ordinara, incepând cu a doua zi de marti a lunii martie, dar se poate intruni si in sesiune extraordinara.

9) Marcati varianta gresita:

1 Membrii Parlamentului European sunt alesi direct si reprezinta popoarele comunitatii. Nu pot fi

mandatati de puterile statelor lor spre a indeplini anumite misiuni si nici nu pot fi tinuti de obligatia de consultare cu acestea.

2 Membrii Parlamentului European sunt alesi direct si reprezinta popoarele comunitatii. Nu pot fi

mandatati de puterile statelor lor spre a indeplini anumite misiuni dar sunt obligati sa se consulte cu acestea.

3 Parlamentul European imparte atributiile de adoptare a bugetului comunitar cu Consiliul de Ministri al U.E. Parlamentul European are atributii in ceea ce priveste cheltuielile neobligatorii, iar Consiliul de Ministri in ce priveste cheltuielile obligatorii.

10) Marcati varianta gresita:

1 Parlamentul European imparte cu Consiliul de Ministri al UE atributiile privind adoptarea bugetului comunitar. Parlamentul European are atributii privind cheltuielile obligatorii, iar Consiliul de Ministri al UE privind cheltuielile neobligatorii.

2 Curtea Europeana de Justitie are atributii consultative constând in emiterea de avize si atributii jurisdictionale privind interpretarea corecta si aplicarea prevederilor tratatelor institutive si controlul legalitatii actelor comunitare.

3 Curtea Europeana de Justitie are ca atributie asigurarea interpretarii si aplicarii corecte a tratatelor institutive si a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

11) Marcati varianta gresita:

1 Comitetul European si Social (CES) este compus din reprezentanti ai diferitelor categorii economice si sociale (agricultori, transportatori, muncitori, comercianti s.a.).

2 Comitetul European si Social (CES) are caracter consultativ si este format din reprezentanti ai colectivitatilor regionale si locale.

3 Comitetul Regiunilor are caracter consultativ si este format din reprezentati ai colectivitatilor regionale si locale.

12) Regulamentele pot fi:

a) regulamente de baza, emise de Consiliul Ministrilor UE;

b) regulamente de executare emise de Comisie in baza abilitarii legislative conferite de Consiliul Ministrilor sau emise chiar de catre Consiliul Ministrilor daca se refera la aplicarea tratatelor de baza.

13) Regulamentele pot fi:

a) regulamente de baza, adoptate de Parlamentul European;

b) regulamente de baza, emise de Consiliul Ministrilor UE;

c) regulamente de executare emise de Comisie sau de Consiliul Ministrilor UE.

14) Regulamentele sunt in fapt legile comunitare si se caracterizeaza prin forta lor obligatorie si aplicabilitate directa in dreptul national fara a mai fi necesara ratificarea de puterea legislativa nationala.

15) Avizele sunt folosite de catre Comisie si pot fi adresate Statelor Membre. Ele exprima o

opinie.

16) Alegeti varianta gresita:

1 Etapa a II-a a realizarii Uniunii Economice si Monetare a inceput la 1 ianuarie 1994 si a

durat pâna la 31 decembrie 1998. A avut loc transferul progresiv al puterii de decizie de la

autoritatile nationale catre Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) si a fost creat

Institutul Monetar European ca precursor al Bancii Centrale Europene.

2 Pentru produsele din Uniunea Europeana au fost stabilite modele de standarde de calitate.

Acestea au ca scop protectia muncii, protectia sanatatii consumatorilor, protectia mediului,

reducerea costurilor de standardizare.

3 Reglementarile comunitare (Regulamentul 4064/89) prevad, in materia fuziunilor, ca este

incompatibila cu piata interna orice concentrare la nivel comunitar care creeaza sau

consolideaza o pozitie ca rezultat al careia este afectata concurenta efectiva pe piata interna.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Comunitar al Afacerilor.doc

Alte informatii

grile rezolvate partial