Dreptul Penal al Afacerilor

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Dreptul Penal al Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 3 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Coruptia- reprezinta toate faptele si actele unor subiecti de drept care, profitand de functia sau de pozitia lor sociala actioneaza pt obtinerea unor avantaje personale, renuntand la respectul fata de morala si lege.Coruptia se refera mai ales la luarea si darea de mita, primirea de foloase necuvenite si traficul de influenta.

Prin act de coruptie se intelege orice fapta prin care o persoana incerca sau reuseste sa determine un functionar aflat in exercitiul atributiilor, ca in schimbul unor foloase materiale,sau a altor avantaje necuvenite, sa comita un act contrar legii ori indatoririlor sale de servicu sau sa favorizeze in orice mod persoanele implicate.

In Romania au aparut si s-au dezvoltat noi forme de coruptie specifice tranzitiei la economia de piata cum ar fi:transferurile ilegale de capital si bunuri,bancruta frauduloasa,deteriorarea treptata a patrimoniului public, scoaterea din tara ilegal a unor importante valor si bunuri economice apartinand patrimoniului cultural national.etc.

Obiectivele marii coruptii : profitul si puterea, reprezentand o folosire a puterii in avantaj propriu.

Subiectii coruptiei:-persoanele care exercita o functie publica; care participa la luarea deciziilor sau le pot influenta, in cadrul serviciilor publice, regiilor autonome, societatilor comerciale, companiilor nationale, societatilor nationale, unitatilor cooperatiste sau al altor agenti economici;- care exercita atributii de control; -persoanele care in activitatea lor desfasoara operatiuni care antreneaza circulatia de capital, operatiuni de banca, de schimb valutar sau de credit, operatiuni de plasament, in burse, in asigurari etc.

Aceste persoane sunt obligate sa indeplineasca indatoririle ce le revin din exercitarea functiilor , atributiilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea stricta a legilor si a normelor de conduita profesionala, si sa asigure ocrotirea si realizarea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor, fara sa se foloseasca de functiile, atributiile ori insarcinarile primite,pentru dobandirea pentru ele sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

INFRACTIUNI DE CORUPTIE.1. Luare de mita; 2.Darea de mita.3. Primirea de foloase necuvenite; 4.Traficul de influenta. Aceste infr aduc atingere unor activitati de interes public

1. Art. 254 - Luarea de mita

Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri.P : Inchisoare de la 3la12 ani si interzicerea unor drepturi. Daca a fost savârsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.

Fisiere in arhiva (3):

  • Dreptul Penal al Afacerilor
    • Fituica L 78 pe2000 Coruptia.doc
    • Fituica L39pe2003.doc
    • Fituica L82pe 91 republ 2007 L Contabilitatii.doc