Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare
Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub...
Aceasta fituica rezuma Organizarea profesiilor juridice. Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).
Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .
Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.
Domeniu: Drept
1.Ce desemneaza termenul de profesie?
R: O activitate sociala desfasurata indifferent de existent unei pregatiri profesionale finalizata printr un act de studiu.
2.Care sunt profesiile juridice in Romania?
R:magistrat, notar public, avocet, executor judecatoresc, consilier juridic.
3.Care dintre profesiile juridice, poate fi frestata in mod liberal?
R: notarul public, avocatul, executor judecatoresc.
4.Care dintre profesiile juridice, poate fi prestata sub reglementarea statului functionarului public?
R: consilier juridic.
5. Care dintre profesiile juridice, poate fi prestata sub incinta unui contract individual de munca?
R: consilierul juridic.
6.Prin ce se caracterizeaza un corp profesional?
R: reuneste toti membrii profesiei, adeziunea este obligatorie, fiecare corp incluzand toate persoanele abilitate sa exercite profesia.
7.Cui se subordoneaza corpurile profesionale ale diferitelor profesii juridice?
R: nu se subordoneaza, au caracter autonom.
8.Ce reuneste corpul magistratilor?
R: judecatorii, procurorii, asistentii judiciari din compunerea completelor ce judeca litifiile de munca si asigurari sociale, precum si consilierii juridici din Ministerul Justitiei.
9.Care este obiectul de studio al organizarii judiciare?
R:asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei prevazute in principal in Carta Internationala a dreptului omului, Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite asupra drepturilor copilului si Carta drepturilor fundamentale ale UE, precum si pt garantarea Constitutiei si a legilor tarii.
10.Ce include notiunea de justitie?
R: asigurarea respectarii dreptului la un proces echitabil si judecarea proceselor de catre instantele judecatoresti in mod impartial si independent de orice influente extranee.
11.Ce semnifica termenul de jurisdictie?
R: putere, competenta de a judeca.
12.Ce semnifica notiunea de judiciar utilizata in expresii precum organizare judiciara, sistem judiciar, institutii judiciare?
R: infaptuit prin autoriatea justiei.
13.Cum poate fi definit procesul?
R: o activitate desfasurata de catre instanta, parti, organe de executare si alte persoane sau organe care participa la infapturirea de catre instantele judecatoresti a justitie, in vederea realizarii sau stabilirii drepturilor si intereselor deduse judecatii si executarii silite a hotararilor judecatoresti sau a altor titluri executorii, conform procedurii prevazute de lege
-echitabil, impartial si independent
-cadrul formal in care se solutioneaza un diferent intre doua sau mai multe persoane, care implica o activitate compleca realizata de instanta de judecata, parti si alti participanti.
14.Cum se infaptuieste justitia?
R: in numele legii, este unica, impartiala si egala pt toti.
15.In societati moderne (democratice), justitia este?
R: o functie fundamentala a statului, iar administrarea ei reprezinta unul din atributele esentiale ale suveranitatii sale; piatra de temelie a oricarei societati democratice.
16.Ce semnifica independenta (autonomia) justitiei?
R: libertatea de a decide.
17. Ce presupune independenta judecatorilor?
R: exercitarea functiei cu obiectivitate si impartialiate, avand ca temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura.
18.Ce inseamna o justitie impartial?
R: obiectiva, libera de orice influente.
19. Ce presupune accesul liber la justiei, ca principiu fundamental al organizarii judiciare?
R: orice persoana se poate adresa justitieii pt apararea drepturilor, libertatilor si a intereselor sale legitime in exercitarea dreptului sau la un proces echitabil.
20.Cum se realizeaza Justitia?
R: instantele judecatoresti. / sau / de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtile de apel, tribunalele, instantele militare si judecatoresti.
21.Care este rolul Ministerului Public in activitatea judiciara, al indeplinirii actului de justitie?
R: reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.