Politici Sociale si Demografie

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Politici Sociale si Demografie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Drept, Sociologie

Extras din document

1. Numarul, repartizarea teritoriala si structura demografica a populatiei

Cohorta reprezinta totalitatea persoanelor care, intr-un interval de timp au suferit unul si acelasi eveniment demografic

Generatia reprezinta in mod curent totalitatea persoanelor care s-au nascut in acelasi an calendaristic.

Evenimentul demografic pe baza caruia se constituie aceasta cohorta este “nasterea vie”. Durata medie a unei generatii este un indicator demografic care masoara numarul de ani care desparte generatia mamelor de generatia ficelor, masurat prin varsta medie a mamelor la nasterea copiilor. Lungimea unei generatii este luata ca marime globala de 30 de ani.

Analiza demografica presupune ca premisa fundamentala dubla clasificare a evenimentelor demografice: dupa varsta si dupa generatie, in fiecare an calendaristic. Analiza longitudinala sau pe cohorte conduce la ideea construirii unui model care sa descrie, cu ajutorul unui sistem de functii, “istoria” cohortei respective de la momentul aparitiei pana la disparitia ultimului supravietuitor, model al carui prototip este tabela de mortalitate.

Analiza transversala consta in sistematizarea evenimentelor demografice intr-un an calendaristic si repartizarea lor dupa o caracteristica oarecare, fara referire la cohorte.

Masura cea mai generala in analiza demografica este rata. In cazul observarii longitudinale ea este probabilitatea de producere a evenimentului respectiv, cu conditia ca raportatrea evenimentelor sa se faca la efectivul initial al populatiei. Atunci cand datele sunt ale observatiei transversale, rata este numai aproximativ egala cu probabilitatea, deoarece populatia expusa riscului nu mai este o populatie initiala, ci o populatie medie. Asemenea rate sunt rate uzuale sau rate clasice.

Cu privire la numarul populatiei se folosesc urmatoarele categorii:

1. Nr inregistrat al populatiei este nr determinat nemijlocit cu prilejul recensamantului populatiei sau al altor operatii statistice similare.Cu ajutorul acestui nr se determina densitatea populatiei si indicatori foarte importanti ai ritmului mediu de crestere a populatiei.

2. Nr calculat al populatiei este nr acesteia determinat pt o data sau o perioada oarecare, pt care exista informatii, prin diferite metode de calcul.

3. Nr estimat al populatiei este nr populatiei care se stabileste pt un trecut apropiat sau pt o perioada curenta. Pt determinarea acestuia sunt necesare cel putin datele ultimului recensamant si cele ale miscarii naturale a populatiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Sociale si Demografie.doc