Structura Institutiilor de Asigurare a Securitatii Nationale ale Republicii Moldova

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Structura Institutiilor de Asigurare a Securitatii Nationale ale Republicii Moldova.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

La 23 decembrie, 1999, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la Serviciul de Informaţii şi Securitate, constituind actul de finalizare a procesului de reorganizare a fostului Ministerul Securităţii Naţionale al Republicii Moldova, fondat în septembrie 1991 după proclamarea independenţei ţării. La 16 noiembrie 1999 prin Legea Republicii Moldova nr.676-XIV, Ministerul Securităţii Naţionale este reorganizat în Serviciul de Informaţii şi Securitate (S.I.S.) al Republicii Moldova.

1. Consiliul Supreme de securitate

2. Serviciul de Informaţii şi Securitate

3. Ministerul Dezvoltării Informaţionale

Controlul exercitat de majoritatea parlamentra si Presedentie asupra Guvernului si organelor de securitate

Din sectorul securităţii naţionale al Republicii Moldova fac parte instituţiile de stat cu mandat de forţă destinate implementării sarcinilor de protecţie a cetăţenilor şi statului (nivel operaţional) şi instituţiile civile de stat care exercită funcţiile de guvernare, planificare, control şi supraveghere în sistemul de securitate naţională (nivel administrativ). Sectorul securităţii naţionale este responsabil de realizarea obiectivului politicii statului în domeniul securităţii naţionale.

Instituţiile de stat cu mandat de forţă şi civile ce formează sectorul securităţii naţionale sunt: Armata Naţională a Republicii Moldova; Serviciul Grăniceri; Trupele de Carabinieri; Serviciul de Informaţii şi Securitate; Organele de poliţie şi Departamentul Situaţii Excepţionale al MAI; Serviciul Vamal; Departamentul Instituţiilor Penitenciare a Ministerului Justiţiei; Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat; Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei; Comisiile permanente ale Parlamentului pentru apărare, securitate şi ordine publică şi pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului; Ministerul Apărării; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene; Ministerul Reintegrării; Ministerul Finanţelor; Ministerul Justiţiei; organele Procuraturii.

Coordonarea generală şi adoptarea pe timp de pace a recomandărilor pentru luarea deciziilor cu privire la securitatea naţională şi sectorul securităţii naţionale este realizată de Consiliul Securităţii Naţionale.

Consiliul Securităţii Naţionale este structura menită să efectueze coordonarea generală a activităţii instituţiilor sectorului securităţii naţionale şi acţiunile altor instituţii exercitate pe diverse dimensiuni ale securităţii naţionale şi adoptarea recomandărilor pentru luarea deciziilor ce ţin de securitatea naţională. Pe timp de pace Consiliul Securităţii Naţionale exercită competenţele sale de organ consultativ. În cazul stării de urgenţă, de asediu sau de război Consiliul se transformă în organ cu funcţii deliberative.

În virtutea prevederilor articolului 77 al Constituţiei Republicii Moldova, Preşedintele Republicii Moldova prezidează Consiliul Securităţii Naţionale.

Buna funcţionare a Consiliului este asigurată de Secretarul acestuia, care este persoană civilă din administraţia Preşedintelui Republicii Moldova.

Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Institutiilor de Asigurare a Securitatii Nationale ale Republicii Moldova.doc