Subiecte rezolvate examen DIP

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte rezolvate examen DIP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 35 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. DEFINITIA CONFL DE JURISDICTII , A CONFL DE LEGI SI A R.J CU ELEMENT DE EXTRANEITATE

D pozitiv existent in lume (legile, cutumele, jurisprudenta) nu este nici universal si nici perpetuu. Se imparte intr-un nr mare de sisteme juridice, fiecare autonom, cu norme proprii, adesea divergente, care se aplica intr-o anumita epoca, pe un anumit teritoriu, anumitor persoane.

Anumite fapte pot naste in spiritul celui interesat ( avocat/ autoritate/ judecator..) o indoiala asupra :

- autoritatii competente sa stabileasca D + O pers implicate in aceste fapte;

- legii ce va reglementa aceste D + O.

Aceste stari de indoiala sunt denumite in limbajul juridic:

• Confl de jurisdicții - ( organele jurisd ale statului in care lucreaza judecatorul/ arbitrul/avocatul/ funcț public vs organele jurisd ale altui stat implicat)

• Confl de L in spatiu - (L forului vs L străină)

• Confl de L in timp & spatiu (privind recunoasterea sub L actuala a forului a efectelor unui D dobandit de o pers conform L straine vechi)

Acte confl sunt generate de r.j cu element de extraneitate ( cu element strain), adica de acele r.j care prin anumite elemente au legatura cu mai multe sisteme de D.

Principalele elemente de extraneitate ce pot aparea in leg cu cele 3 elemente ale r.j.c :

- In leg cu subiectele : cetatenia, resedinta obisnuita, religia – PF ; sediul, resedinta obisnuita, nationalitatea, fondul de comert – PJ;

- In leg cu continutul : anumite elemente materiale relevante pt continut, gen locul incheierii / execuarii a.j ; acordul de vointa al partilor ; locul savarsirii delictului ; locul producerii prejudiciului sunt guvernate de o L a altui stat;

- In leg cu obiectul derivat : bunul e situat in strainatate/ desi este in tara noastra, se supune unei L straine (bunurile unei ambasade in Romania).

2. DEFINITIA DIP SI DEFINITIA D INTERTEMPORAL + LEGATURA DINTRE ACESTE 2 RAMURI ( + def confl de L in timp & spatiu)

Pt solutionarea conf de L in timp & spatiu, D si-a dezvoltat o ramura distincta: D.I.P.

El stabileste aplicarea unei L dincolo de teritoriul si de persoanele pt care a fost facuta. Este ”ingerul pazitor” al calatorilor, al strainilor care se deplaseaza pe harta lumii pt a se distr, pt a invata, pt a munci / pt a se stabili ca emigranti.

DIP = acea ramura a D care regl r.j cu element de extraneitate, indicand autoritatea competenta sa solutioneze litigiile legate de aceste raporturi, L aplicabila acestora, precum si efectele pe care hot jurisdictionale le au in alt stat decat cel de origine.

DIP = totalitatea n.j conflictuale si materiale prin care se solutioneaza confl de L si confl de jurisdictii, precum si normele materiale privind cond jur a strainului.

Intre DIP si D intertemporal exista o puternica legatura si influenta reciproca.

D intertemporal solutioneaza confl de L in timp , regl f.j in relatia lor temporala cu L divergente. Regl faptele in tranzitie, care trec de-a lungul timpului de la o L la alta a aceluiasi stat. Asigura activitatea unei L dincolo de epoca sa, de aceea a mai fost numit D tranzitoriu / confl de L in timp / teorie a retroactivitatii L.

Atat DIP cat si D intertemporal respecta L straina si L veche pt a asigura continuitatea spatiala si temporala a vietii juridice a persoanelor cu exceptia limitarilor impuse de principiile fraudei la L si ale ordinii publice.

Confl de L in spatiu au in general, o dimensiune temporala, pt ca nu se desfasoara mereu la timpul prezent.

Exista confl de L in spatiu unde lex fori = L noua ; legea straina = L veche.

Aceste confl de L intre L sub imperiul caruia s-a nascut un D si L altui stat unde se solicita recunoasterea lui = confl de L in timp si spatiu. ( pt a le deosebi de cele exclusiv spatiale si cele exclusiv temporale)

3. IZVOARELE FORMALE ALE DIP

= Formele sub care se prezinta normele de DIP.

CLASIFICARE:

-internationale

-interne

-conventionale

-doctrinare

-D natural (dupa unii autori)

• INTERNAȚIONALE

-In special tratatele si actele normative internationale a caror forta juridica deriva din alte tratate;

Izv internationale conventionale exprese (acte internaț, conventii, tratate etc) sunt extrem de frecvent utilizate ca izv de D.

Ex: T de la Lima, Montevideo

Conventiile de la Haga, Havana, Geneva

Pt DIP brazilian, izvorul international cel mai important = Conv de la Havana din 28 feb 1928 prin care a fost adoptat un Cod de DIP numit in onoarea principalului său autor, Codul Bustamante.

Un tip special de izvor international de DIP specific epocii contemporane il reprezinta L model (L tip / L cadru) elaborata in cadrul unei organizatii internationale ce grupeaza state dintr-o anumita regiune a globului. Aceasta L tip = un model, un tipar pe care statele membre ale respectivei organizatii internationale pot sa-l respecte in adoptarea propriilor L de DIP. L tip nu are o forta juridica proprie, dar dobandeste putere de constrangere prin adoptarea ei, separata, de catre fiecare stat membru al organizatiei respective, ca L interna. E un instrument de soft law..

Ex de L tip de DIP: Proiectul L Model OHADAC privind DIP.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte rezolvate examen DIP.docx