Teoria Generala a Dreptului -2-

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Teoria Generala a Dreptului -2-.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

IZVOARELE DREPTULUI

Tipuri: 1. izvoare in sens material – realitati exterioare ale dreptului care detern act legiuitorului sau dau nastere unor reg izvorate din necesitati practice. Ratiunea umana, constiinta juridica, fact de config ai dr

2. izvoare in sens formal – se are in vedere faptul ca normelor juridice le e caracteristica o an. Forma care reprez exteriorizarea normei de dr.

Tipuri: izvoare scrise/nescrise; oficiale/neoficiale; directe/indirecte; creatoare/interpretative

Izvoare impuse de evolutia de pana acum: obiceiul juridic, practica judecatoreasca si precedentul judiciar, doctrina, contract normativ, act normativ.

OBICEIUL JURIDIC-cel mai vechi izvor de dr, precede dr. Apare pe prima treapta a evolutiei soc. Si reprez expresia unor necesit legate de conservarea val soc.Dr a preluat o serie de obiceiuri,adaptandu-le realitatii soc. Obiceiul=rodul unei experiente de viata si repetarii unei practici. Nu toate obiceiurile dev izvoare de dr. trecerea unui obicei in izvor de dr marcat de 2 momente:

1.Fie statul prin organele lui recunoaste un obicei si il incorporeaza intr-o norma oficiala

2.Fie obiceiul e invocat de parti in fata instantei si aceasta il valideaza ca regula juridica.

Obiceiul=cutuma, se intemeiaza pe cazuri concrete la care se poate face apoi referire fiind invocate ca precedente.

In sist nostru de dr nu se recunoaste cal de izvor de dr a acelui obicei care ar cont o reg contrara ordinii publice si bunelor moravuri si nici acelui obicei care ar abroga o lege in vigoare. Obiceiul opereaza in privinta interpretarii vointei partilor si chiar a legilor.

PRACTICA JUDECATOREASCA SI PRECEDENTUL JUDICIAR

Practica judecat s.n. si jurisprudenta. E alcat din toate hot judecatoresti pronuntate de instantele de toate gradele. Judecat, o data sesizat cu solutionarea unei cauze e obligat sa judece acea cauza si sa pronunte o hotarare. El face acest lucru interpretand si apl o norma juridica. Rolul jurisprudentei- interpretare si apl, nu e un rol creator. In practica, se obs ca instantele ajung la sol unitare. Judecat pronunta hot care au val gen si in aceasta situatie pot fi creatoare de dr.

Precedentul judiciar= autoritatea p care o poate avea o decizie fata de cauze similare. O astfel de situatie ca

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Generala a Dreptului -2-.doc