Climatologie

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Climatologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

1. Care este structura si compozitia atmosferei?

1. Doua gaze formeaza bulbul atmosferei terestre: azotul (N2), care cuprinde 78% din atmosfera si oxigenul (O2), care reprezinta 21%. Restul este reprezentat de alte gaze.

Bazându-ne pe temperatura, atmosfera este divizata în cinci state: troposfera, stratosfera, mezosfera, ionosfera (termosfera) si exosfera.

2. Cum influenteaza energia solara atmosfera?

2. Energia este transferata de la suprafata pamântului catre atmosfera prin procese de conductie, convectie si radiatie.Curentii oceanici joaca un rol semnificativ în transferul caldurii de la ecuator catre poli. Curentii majori, cum ar fi aripa cea mai nordica a Gulf Stream, transporta amestecuri încalzite termic de Soare si contribuie la dezvoltarea multor tipuri de fenomene meteorologice.

3. Cum interactioneaza atmosfera cu litosfera si oceanul planetar?

3. Oceanele nu actioneaza doar ca o sursa abundenta de umiditate pentru atmosfera dar pot fi de asemenea o importanta sursa de caldura (si rezervor în acelasi timp).

4. Cum este transferata caldura în sistemul terestru?

4. Practic, toata energia care provoaca fenomenele atmosferice provine de la Soare. Interceptata initial de catre atmosfera, o mica parte este direct absorbita, în mod particular de anumite gaze cum ar fi ozonul si vaporii de apa. O alta parte este reflectata în spatiu de nori si de suprafata terestra. Energia este transferata între suprafata terestra si atmosfera prin conductie, convectie si radiatie

5. Care este diferenta dintre vreme si clima?

5. Vremea (starea meteorologica) reprezinta starea curenta a conditiilor atmosferei, incluzând aici temperatura, precipitatiile, vânturile si umiditatea într-un loc dat. Clima, pe de alta parte, reprezinta starea generala a conditiilor meteorologice pe o perioada lunga de timp.

6. De ce este clima variabila?

6. Cu toate ca starea climatica a unui areal se afla într-o continua schimbare, schimbarile nu sunt de obicei observabile pe o scara a timpului accesibila observatiilor imediate. În timp ce noi cunoastem schimbarile de vreme zi de zi, schimbarile subtile climatice nu sunt cu adevarat detectabile, perceptibile. Modelele si tipurile climatice iau în calcul elemente similare, dintre care cele mai importante sunt:

Fisiere in arhiva (1):

  • Climatologie.doc

Alte informatii

AM LUAT NOTA 10