Economia Mediului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Economia Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Ecologie, Economie

Extras din document

AVANTAJELE DE MEDIU

Alocarea resurselor pt investitii in domeniul protectiei mediului se bazeaza , ca si in cazul altor domenii , pe evaluarea si compararea costurilor si avantajelor. Costul ameliorarii este exprimat in termeni monetari si trebuie sa se afle situate in jurul unui nivel numit valoare publica a bunurilor, a mijloacelor material si umane utilizate in aceasta activitate.Ca urmare a necesitatii aprecierii rationalitatii investitiilor,comparartia dintre costuri si avantaje trebuie sa se realizeze in termeni monetari.

In teoria economica se considera ca nivelul optim de alocare a resurselor este cel in care costul marginal este egal cu avantajul marginal. De aici se desprinde necesitatea evaluarii monetare a avantajului de mediu: Pr=Vt – Ct unde Pr=profit, Vt=venit total, Ct=cost total. Realitatea arata ca nu toate avantajele calitatii mediului pot fi masurate in mod practice. Se cauta 4 metode pt evaluarea acestor avantaje. In contextul resurselor de mediu se considera ca principiile care trebuie sa stea la baza masurarii avantajelor trebuie sa fie masurat de preferintele membrilor societatii.

Metoda prin care se pot cunoaste aceste preferinte este de a studia comportamentul indivizilor pusi in situatia de a-si manifesta optiunile intre diferite bunuri si servicii. Se considera ca preferinta pt un anumit serviciu reprez expresia consimtamantului de a plati ptr acel bun si serviciu. Din perspectiva resurselor de mediu, consimtamantul de a plati pt imbunatatirea calitatii mediului variaza de la individ la individ, ceea ce impune determinarea unei marimi globale. Consimtamantul reprez un indicator monetar.Cand exista certitudinea ca membrii unei colectivitati nu sunt dispusi sa plateasca un bun pe care nu-l doresc,nu putem fi siguri ca acest consimtamant de a plati, reflecta cu precizie avantajul global al colectivitatii. Pe de alta parte exista anumiti indivizi care sunt dispusi sa platesca mai mult decat pretul pietei, ceea ce inseamna ca ei beneficiaza de un avantaj mai mare decat cel pe care-l expr preturile pietei=>surplusul consumatorului: Cp=Pp+Sc unde Cp=consimtamantul de a plati,Sc=surplusul consumatorului, Pp=pretul pietei.

In economia mediului, notiunea de avantaj/paguba se defineste in functie de preferintele indivizilor (ex: preferinta de a evita o paguba, de a accepta o imbunatatire a conditiilor de mediu).

EXTERNALITATI DE MEDIU

-influenta pozitiva sau negativa det.de activitatea unui agent economic asupra altui agent economic sub impactul deciziei de a realiz.o anumita activitate.

Teoria economica considera ca intre posturile private si cele sociale, intre beneficiile private si cele sociale exista divergente. Ca urmare, avantajele de care beneficiaza consumatorii fiecare in parte sunt indentificate cu avantajele ptr intreaga societate, si profitul agentilor economici este considerat un profit al societatii. In aceste conditii, cresterea bunastarii societatiiin ansamblu nu reprez altceva decat suma tuturor avantajelor expr in forma monetara. Preturile masoara valorile sociale ale bunurilor, respective cresterea sau diminuarea bunastarii potentiale ptr o colectivitate in conditiile producerii si utilizarii locurilor respective. Sistemul preturilor reprez o component ce permite evaluarea bunastarii colectivitatii

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Mediului.doc