Protectia Mediului

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Protectia Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Cap 1: Notiuni introductive

Impactul uman in biosfera

Inca de la aparitie, omul a influentat mediul inconjurator. La inceput, mediul se putea reface, in urma actiunilor oamenilor, crescand populatia, refacerea mediului a fost tot mai dificila, impactul uman s-a concretizat prin:

- Modificarea radicala a peisajului geografic prin lucrari de mari proportii. Ex: excavare, lacuri de acumulari, autostrazi, orase

- Exploatarea puternica a resurselor naturale si in special a resurselor energetice (petrol, gaze, carbuni)

- Modificarea climei in special prin incalzire globala si desertificare/aridizare a unor zone, schimbarea structurii ecosistemelor peste limitele de refacere a lor, ceea ce a dus uneori la disparitia unor specii sau la alterarea fondului genetic al vietuitoarelor

- Schimbarea compozitiei aerului, apei, solului

- Erori ecologice: suprapasunat, vanatori, irigatii excesive, conflicte armate

Mediul (ambiant): totalitatea factorilor fizici, chimici biologici si metodologici cu care organismele vin in contact intr-un anumit loc. Notiunea se refera la formele de relief, pozitia geografica, clima.

Clasificarile mediului urmaresc mai multe criterii:

a) dupa componentele biologice

- biotic

- abiotic

b) dupa natura fizica

- aerian

- acvatic

- terestru

c) dupa influenta populatiei

- rural

- urban

Calitatea mediului: starea acestuia la un moment dat poate fi exprimata printr-o serie de indicatori (ex: cantitatea de poluant/m3 de aer/m3 de apa/kg de sol). Pentru poluanti in cantitati foarte reduse se pot folosi si alte exprimari: ppm (parti per milion), ppb (parti per bilion).

Se poate determina si termperatura, scaderea recoltelor, mortalitatea la oameni/animale.

Conceptul de dezvoltare durabila a aparut legat de semnalarea caracterului limitat al unor resurse si in special a celor energetice. In 1972, la Stockholm in Suedia, s-a semnalat, pentru prima data, la conferinta asupra mediului, posibilitatea epuizarii unor resurse si efectele ultilizarii si epuizarii lor asupra oamenilor.

In 1992, in Brazilia, la Rio de Janeiro, la Conferinta asupra mediului, s-au evidentiat probleme grave de protectie a mediului.

S-a adoptat Agenda 21 care se referea la secolul 21 in care se fac referiri la cresterea economica corelata cu cresterea demografica, combaterea saraciei, schimbarea modelelor de consum, protectia mediului, ulilizarea unor substante chimice interzise, problme deseurilor, preocuparea statelor, organismelor, educatia ecologica.

Conceptul de dezvoltare durabila este definit drept posibilitatea de dezvoltare a generatiei actuale fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de satisfacere a propriilor nevoi.

Savantul german Ernst Haeckel a introdus pentru prima data denumirea de ecologie. (oikos = casa, habitat; logos = stiinta)

Ecologia = stiinta care se ocupa cu studiul conditiilor de existenta a vietuitoarelor si interactiunii dintre ele.

Ecologia se bazeaza pe cunostiintele altor domenii stiintifice (botanica, geologie, anatomie). Are importanta practica, ajutand la obtinerea conditiilor favorabile de existenta a vietuitoarelor, cresterea productivitatii agricole, silvice, dezvoltarea industriala, sanatatea vietuitoarelor.

Opereaza cu notiuni specifice:

- biotop = partea abiotica a mediului in care traiesc vietuitoarele

- populatie = numar de indivizi care traiesc intr’un biotop, indivizi dintr’o singura specie

- biocenoza = un sistem de populatii atasat unui biotop

- ecosistem = ansamblu de biocenoza si biotop

- biosfera = totalul ecosistemelor

Biocenozele prezinta mai multe proprietati in functie de numarul de specii, indivizi, de natura reliefului, factorii climatici. Daca numarul de specii e redus, atunci ecosistemul devine sensibil la influenta unor factori externi, uneori poate disparea o specie producandu’se modificari in ecosistem sau pot patrunde alte specii (zona polara).

O proprietate importanta este rezistenta indivizilor la actiunile unor factori externi. Cea mai buna rezistenta o prezinta tinerii si adultii. Populatia foarte tanara si bolnava are rezistenta scazuta si orice actune externa poate cauza modificari, uneori deces.

In ecosisteme se stabilesc interactiuni multiple: intre mediu si vietuitoare influentele se numesc actiuni (in influenta vietuitoarelor), influenta vietuitoarelor asupra mediului se numeste reactiune, influentele reciproce intre vietuitoare se numeste coactiune.

Biocenozele sunt influentate de factori de clima, de cutremure, eruptii vulcanice, modificarea solului de om.

Factorii care influenteaza sanatatea si chiar viata se numesc factori ecologici.

Daca numarul indivizilor e afectat puternic , factorii se numesc perturbatii. Acestea sunt din cauze naturale si din activitati umane sau antropice.

Oamenii pot interveni in ecosisteme prin plantarea unor specii, repopularea unor animale.

Diversitatea ecologica e data de numarul de specii si de interactiunile din ecosistem. Din cauze naturale au disparut o serie de specii, dar si din cauza vanatorii excesive, defrisarilor, marilor constructii teritoriale, urbanismului.

10.000 animale si insecte si 3100 de specii de plante in Romania.

Intre speciile unei biocenoze se stabilesc relatii diferite intre care sunt foarte importante relatiile pe baza de hranire. Succesiunea de fiinte vii care se hranesc unele cu altele formeaza un lant trofic  plante – animale ierbivore – animale carnivore – om.

Are loc astfel un schimb de masa si de energie. Lanturile trofice sunt importante pentru stabilirea sanatatii indivizilor, pentru productia agricola, industriala; se poate urmari chiar circulatia poluantilor in natura. Se observa concentrarea poluantilor la trecerea de la o specie la alta ajungand la om in cantitati periculoase.

Alt ex.: azotul poate fi administrat plantelor azotat de amoniu, poate ramane in plante si de aici la om; sau partea neutilizata de plante poate ajunge in apele de suprafata sau subterane. Azotul are potential cancerigen. Azotul se combina cu hemoglobina din sange producand methemoglobina, un produs stabil. Hemoglobina nu mai poate transporta O sau CO2. La copii sub 1 an, cu un continut mai mare de azot in sange, se produce albastrirea buzelor, unghiilor si se poate ajunge la deces.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Mediului.doc

Alte informatii

Cursurile scrise si salvate in format de copiute Management Administratie Publica ASE Bucuresti