Analiza Economica

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Analiza Economica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Principalele nomenclatoare utilizate in Rom sunt: nomenclatorul activitatilor din economia nationala(CAEN);nomenclatorul produselor si serviciilor asociate(CPSA);nomenclatorul ocupatiilordin Rom(COR);nom unitatilor teritoriale-administrative(SIRUTA) si nom agentilor ec si institutiilor din Rom(REGIS).

2. CAEN inlocuieste incepand din 1992 nomenclatorul CREN asigurand armonizarea cu nomenclatorul de activitati al comunitatii europene NACE si cu clasificarea internationala standard a nat unite.Aici ag ec sunt grupati dupa principiul omogenitatii,pe sectiuni,subsectiuni,diviziuni,grupe,clase.

3. Clasif ag ec pe forme juridice: regii autonome,SA,SRL,SNC,pers fizice,organizatii cooperative,SCS,SCA.

4. Clasif unit pe forme de propr: propr integrala de stat,majoritara e stat(>50%),majoritar privat(>50%),propr cooperatista,propr obsteasca,propr publica de interes national,integral staina.

5.Criteriile dupa care se realizeaza analiza statis-ec: 1 Dupa momentul in care se realizeaza analiza stat-ec(analiza retrospectiva,analiza curenta,analiza prospectiva);2 Dupa evolutia fenomenelor analizate(analiza st-ec statica,analiza dinamica);3 Dupa nivelul la care se realizeaza(analiza la nivel microec,analiza la nivel mezoec,analiza la nivel macroec,analiza la nivel mondoec);4 Dupa latura activitatii studiate(analiza care tine cont de latura cantitativa,analiza care tine cont de latura calitatitva);5 Dupa orizontul de timp pe care se realizeaza analiza(pe termen scurt,pe termen mediu,pe termen lung).

6. Grupe de indicatori util in analiza macroec: 1 Indicatorii potentialului ec(indicatorii resurselor de munca,avutiei nationale); 2 Indicatorii rezultatelor obtinute in ec nationala(produsul intern net,brut,venitul national net,brut); 3 Indic eficientei folosirii potentialului ec(eficienta utilizarii resurselor de munca,efic util imobilizarilor corporale); 4 Indicatori ai nivelului de trai si ai calitatii vietii pop(indic generali ai nivelului de trai,ai venit pop,ai consumului pop,ind pretului de consum); 5 Indic ai gradului de aprticipare la circuitul de valori pe plan international(indic privind importul si exportul); 6 Indic financiari monetari(bugetului public,dattoriei publice,datroriei externe).

7. Numarul populatiei: repr totalitatea persoanelor ce traiesc la un moment dat pe un anumit teritoriuIn functie de modalitatea de det,nr pop poate fi: inregistrat(nr pop la recensamant) sau calculat(estimat,prognozat). Pt+n=Pt + (N-D)t->t+n +(I-E)t->t+n, Pt=pop la recensamant,N=nascuti,D=decedati,I=imigranti,E=emigranti.Referitor la nr prognozat,se det prin metoda sporului mediu in functie de evolutia anterioara a pop sau pe baza metodei componentelor(nat,mort,migrati).

8. Indic utilizati in analiza structurii pop: 1 Caract demografice: structura pop pe sexe(ponderea femeilor in total pop,ponderea pers de sex masculin in total pop,raportul de masculinitate,deficitul/excedentul de barbati),structura pe varste(pop de varsta scolara,tanara,in varsta de muca,varstnica,din contingentul fertil);2 Caract. Socoi-ec si teritoriale: activa,incativa,ponderea pop urbane in total populatie,ponderea pop rurale in totalul pop;3 Caract socio-culturale: dupa etnii,dupa religii,nivelul scolii absolvite,limba materna.Indic demografici: rata natalitatii,mortalitatii,mortalitatii infantile,speranta de viata.

9. Fenomenul de imbatranire: cauze: tendinta de reducere pe o periioada de timp indelungata a natalitaii,tendinta de reducere a mortalitatii pe varste si in special la varstele inaintate.Consecinte: conduce al cresterea raportului de dependenta demografica si ec,respectiv a cresterii presiunii pe care o exercita populatia in afara varstelor de munca asupra pop in varsta de munca; reducerea ca urmare a scaderii natalitatii a nr de pop scolare si a pop in varsta de munca cu efecte negative asupra procesului educational si a celui ec; presupune amplificarea programelor de protectie sociala datorita nevoilor speciale pe care le au pers cu varsta inintata;produce schimbari in structura pe varste a pop,ce se reflecta in schimbarea nevoilr de consum la care trebuie sa se adapteze si ec nat.

10. Principalii indic utilizati in analiza resurselor de munca: populatia activa(pop ocupata si someri) si pop inactiva

11. Surse de informatii utilizate in analiza resurselor de munca: datele din AMIGO asigura comparabilitate indicatorilor in timp la nivel national,regional si international;datele din balanta fortei de munca permit construirea unor indicatori comparabil in timp la nivel national,regional si judetean,informatiile cuprinse in balanta au la baza date statisitice oferite de statisitca demografica,statis fortei de munca si surse administrative.Indicatorii din balanta sunt: resursele de munca,pop ocupata civila,someri in registrati,pop activa civila,pop in pregatire profesionala si alte categoorii in varsta de munca.

12. Someri inregistrati: repr acele persoane care conform legii 76/2002 indeplinesc simultan urmatoarele 5 conditii: sunt in cautarea unui loc de munca si au varsta intre 16_57,16-62,starea de sanatate,capacitatile psihice si fizice ii fac apti pt munca,nu au un loc de munca si nu realizeaza venituri din activitati autorizate sau veniturile sunt mai mici decat indeminzatia de somaj,sunt disponibili sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare daca ar gasi un loc de munca,sunt inregistrati la a gentia nationala pt ocuparea fortei de munca sau la un alt furnizor de servicii de ocupare.

13. Someri BIM(biroul international al muncii): trebuie sa indeplineasca 3 conditii: nu au un loc de munca,cauta un loc de munca si sunt disponibili sa inceapa munca in urmatoarele 2 saptamani. PA=Pot + Sbim

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economica.doc