Antreprenoriat

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Antreprenoriat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Tipuri de strategii antreprenoriale

Peter Drucker in cartea „inovatia si sistemul antreprenorial” identifica 4 tipuri generice de strategii antreprenoriale:

1. „arunca in lupta toate resursele pe care le ai” – este o strategie mai putin previzibila, fiind necrutatoare si neadmitand greseli. Daca reuseste recompensele sunt f. Mari, in caz contrar nu exista a doua sansa. Este o strategie f. Riscanta pt. A fi folosita in alte scopuri decat inovatii majore.

2. „loveste acolo unde nu este nimeni” – contine 2 forme

a.– „imitatia creatoare” – unde antreprenorul face ceva ce a facut altcineva deja, dar il imbunatateste, inovand

b.- „judou-lui antreprenorial” – strategie care implica, in primul rand, ocuparea unui „cap de pod” intr-o afacere sau pe o anumita piata (prost aparat sau pur si simplu, neaparat); urmeaza, dupa realizarea unui flux suficient de venituri, ocuparea „podului” si apoi a intregii zone

3. „utilizeaza bresele/nisele de piata”(gasirea si ocuparea unei brese ecologice) – aceasta tinde la obtinerea controlului intr-o zona limitata si sa-i faca pe cei care o practica imuni la concurenta si imposibil de provocat. Aceasta strategie aspira la obtinerea controlului intr-o zona limitata. Aceasta tinde sa-i faca pe cei care o practica imuni la concurenta si imposibil de provocat.

4. „schimba valorile si caracteristicile”(schimbarea valorilor si a caracteristicilor unui produs) – aceasta strategie este ea insasi o inovatie. Ea transforma produse vechi in ceva nou, le schimba utilitatea, valoarea si caracteristicile economice.

Strategii de dezvoltare a antreprenorilor

Pt. a realiza o crestere echilibrata, intreprinzatorul poate adopta una din urmatoarele strategii de crestere:

1-Strategii de crestere intensiva – se poate realiza prin cresterea volumului vanzarilor si a nr. consumatorilor din piata tinta existenta. Sunt cunoscute 3 tipuri de strategii de crestere intensive:

a. strategii de penetrare a pietei – intreprinderea incearca sa mareasca volumul vanzarilor prin penetrarea pe piata si fixarea unei tinte prin strategii de markering eficiente (publicitate – cei care nu utilizeaza produsul se pot prezenta avantajele folosirii lui)

b. strategii de dezvoltare a pietei – dezvoltarea se poate face in regiunile limitrofe sau in regiunile cu o populatie densa, ea consta in expansiunea geografica a firmei

c. strategii de dezvoltare a produsului – consta in elaborarea de noi produse, servicii sau produse imbunatatite oferite clientilor existenti. Realizarea produselor noi, desi este mai costisitoare, ofera avantajul unui ciclu de viata mai lung. Imbunatatirea produselor existente poate duce la cresterea vanzarilor pe o perioada mai scurta de timp, deoarece piata incepe sa devina saturata.

2-Strategii de crestere extensiva – extinderea activitatii firmei in cadrul propriei ramuri. Aceasta se poate face in 3 moduri:

1 strategia de integrare verticala – o firma poate creste prin:

integrarea in amonte(presupune controlul unei parti sau a tuturor furnizorilor. Se poate realize prin intrarea unei noi afaceri). Prin aceasta strategie se asigura continuitatea procesului de productie si reducerea costurilor

integrarea in aval (presupune controlul procesului de distributie fie prin vanzarea direct la consummator – cumparand un magazine cu amanuntul, fie achizitonand distribuitorii produselor firmei. Prin aceasta strategie se realizeaza un control mai mare asupra comercializarii produsului.

2 strategia de integrare orizontala – o modalitate de crestere a afacerii prin cuprinderea unui concurent sau prin infiintarea unei afaceri concurente.

3 strategia modulara – concentrarea activitatii firmei asupra domeniului in care are cele mai mari avantaje competitive. Firma poate creste rapid, costurile unitare vor fi mai scazute, posibilitatile de reducere a noului produs mult mai mari. Nu sunt necesare fduri de investitii, banii pot fi folositi in activitati cu cel mai mare avantaj competitive. Succesul acestei strategii o reprezinta mentinerea unor bune relatii cu furnizorii si distribuitorii, pt. ca acestia sa doreasca sa satisfaca cerintele crescande ale firmei.

2. Strategii de diversificare – extinderea afacerilor firmei dincolo de piata existenta si domeniul actual de activitate. Aceasta strategie se foloseste atunci cand intreprinzatorul a epuizat toate strategiile de crestere precedente si acum doreste sa schimbe directia firmei din cauza schimbarilor nefavorabile ale pietei sau ramurii.

Diversificarea se poate realiza:1- printr-o strategie de diversificare concentrica(se incearca identificarea unor noi produse sau tehnologii complementare sau nu activitatii firmei).2-printr-o diversificare conglomerata care presupune extinderea in afaceri cu totul diferite de cele esentiale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Antreprenoriat.doc