Audit Financiar

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Audit Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Rolul auditului este de a oferi utilizatorilor garanţia :

-respectarii principiilor contabile general admise şi a procedurilor interne stabilite de conducerea intreprinderii;

-reflectarii de catre contabilitate şi conturile anuale a imaginii fidele clare şi complete a patrimoniului, a situatiei financiare şi a rezultatelor intreprinderii.

De asemenea auditul are rolul de a realiza controlul informatiilor financiare, avand o utilitate interna, pentru conducere, şi una externa, pentru clienti, banci, şi alte categorii. Este exercitat în scopul protejarii patrimoniului şi asigurarii credibilităţii informatiilor. Rolul auditului financiar consta în verificarea şi certificarea bilantului contabil printr-un raport de audit cu sau fara rezerve.

Rolul auditorului :de a verifica in toate aspectele semnificative, conformitatea reflectarii in sit financiare prezentate de conducerea entitatii auditate a tranzactiilor economice cu anumite principii, postulate si criterii de inregistrare, raportare. Rolul auditorului este de a spori increderea utilizatorului in informatia contabila, de a aduce un plus de siguranta faptului ca informatia contabila a fost obtinuta, tratata si prezentata in conformitate cu standardele si principiile general acceptate.auditorul este singura persoana care este in masura sa dea o asigurare rezonabila asupra faptului ca sit financiare nu sunt viciate de fraude sau de erori semnificative, deci pot fi folosite cu suficienta incredere in procesul de luare a deciziilor.

Tipuri de audit

In functie de obiectivul urmarit auditul se poate clasifica in:

a)-audit financiar (auditul situatiilor financiare)-; consta in colectarea probelor privind situatiile financiare ale unei entitati patrimoniale si utilizarea acestor probe in exprimarea de catre auditor a

unei opinii privind conformitatea elaborarii, prezentarii si publicarii acestora in conformitate cu un anumit cadru de raportare financiara acceptat.

b)-audit de conformitate; consta in a determina daca o persoana fizica sau o

entitate patrimoniala a respectat anumite norme legale, reglementari sau politici ale unei companii, prestabilite.

c)-audit operational (de performanta)consta in

exprimarea de catre auditor a unei opinii privind conformitatea cu anumite criterii prestabilite , dar aceste criterii sunt diferite de criteriile folosite la cele doua categorii de audit prezentate anterior.

In functie de afilierea auditorilor, distingem urmatoarele tipuri de audit:

a)-audit extern; (independent) – este auditul efectuat de persone calificate,

membre ale unui organism profesional recunoscut de lege, aflate in totala independenta de unitatea auditata.

b)-audit intern ; reprezinta activitatea de examinare obiectiva a ansamblului

activitatilor entitatii economice in scopul furnizarii unei evaluari independente a managementului riscului, controlului si proceselor de conducere a acestuia

c)-audit guvernamental . efectuat asupra institutiilor din subordine se

efectueaza de catre institutiile publice specializate,( cum sunt: Ministerul Finantelor

Publice, Curtea de Conturi, Primarii etc) asupra unor persone fizice sau juridice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Audit Financiar.doc