Balanta Comerciala a Romaniei

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Aceasta fituica rezuma Balanta Comerciala a Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Balanta comerciala este un tablou statistico- economic, in care se inscriu si prin care se compara importul si exportul de marfuri, ale unei tari, pe o perioada de timp determinata, de regula un an.

Din punct de vedere al sferei de cuprindere balanta comerciala poate fi:

-generala, atunci cand cuprinde ansamblul relatiilor comerciale externe ale unei tari;

-partiala daca se refera la relatiile de import si export cu o alta tara sau cu un grup de tari.

Din punctul de vedere al rezultatelor relatiilor comerciale externe, poate fi:

-activa (excedentara), daca exportul depaseste importul;

-pasiva (deficitara), daca importul depaseste exportul;

-echilibrata (soldata), cand importurile si exporturile sunt egale.

In ansamblu balanta comerciala poate fi activa, dar pe tari poate fi excedentara sau deficitara.

In balanta comerciala gruparea marfurilor importate si exportate difera- mai mult sau mai putin- de la o tara la alta. Totusi pe baza unei intelegeri internationale, s-a utilizat mult timp clasificarea “Conventiei de la Bruxelles” (31 decembrie 1913). In prezent se foloseste tot mai mult “Clasificarea tip a comertului international” (CTCI sau SITC).

Pentru analiza balantei comerciale este necesar sa se tina seama de preturile folosite si de mecanismul formarii lor. Balanta comerciala constitue una din cele mai importante parti ale balantei de plati.

Balanţa comercială (bunuri şi servicii)

În anul 2002, balanţa de bunuri şi servicii a înregistrat un deficit de 2 602 milioane dolari SUA, în scădere cu 15,6 la sută faţă de anul precedent, pe fondul accentuării creşterii exportului de bunuri şi servicii (de la 10,8 la sută în anul 2001 la 20,9 la sută în anul 2002), concomitent cu temperarea expansiunii importului de bunuri şi servicii (de la 17,5 la sută la 14,1 la sută).

1. Balanţa comercială (bunuri)

În anul 2002, deficitul comercial a fost de 2 611 milioane dolari SUA, consemnând o reducere comparativ cu anul 2001, atât în valoare absolută, cât şi ca pondere în PIB (cu 358 milioane dolari SUA, respectiv cu 1,7 puncte procentuale), pe fondul accelerării exporturilor – stimulate de consolidarea creşterii economice, de cererea externă de produse minerale şi de produse prelucrate în sistem lohn (confecţii, tricotaje, încălţăminte), de creşterea specializării intra-ramură (maşini, echipamente şi mijloace de transport), precum şi de deprecierea în termeni reali (cu 2,9 la sută) a monedei naţionale în raport cu euro. Deficitul comercial al anului 2002 s-a acumulat, ca şi în anul precedent, preponderent în trimestrele II şi IV. Pe zone geografice, deficitul a fost generat de comerţul cu ţările în tranziţie (88,5 la sută, din care comerţul cu Federaţia Rusă 43,9 la sută, CEFTA 28,8 la sută şi Ucraina 10,7 la sută) şi cu ţările dezvoltate (14,2 la sută, din care 12,2 la sută din comerţul cu Uniunea Europeană). Din comerţul cu ţările în curs de dezvoltare a rezultat un excedent de 115,8 milioane dolari SUA.

Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta Comerciala a Romaniei.doc