Buget si Trezorerie - Subiecte Examen

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Buget si Trezorerie - Subiecte Examen.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Institutiile publice si finantarea acestora

INSTITUTIILE PUBLICE – sunt acele unitati institutionalizate a caror functie principala consta in redistribuirea veniturilor si a avutiei pe seama serviciilor prestate populatiei.

INSTITUTIILE PUBLICE – sunt unitati patrimoniale create si organizate de stat pt realizarea functiilor sale in domeniul:

- Administratiei publice

- Sfera social culturala

- Aparare

- Ordine publica

- Siguranta nationala

- Invatamant

- Sanatate

- Justitie

Particularitatile institutiilor publice izvorasc din modul de finantare, din statutul lor juridic, acestea fiind date prin acte normative de infiintare.

2. Bugetul si finantele publice.

Sistemul bugetar, principiile si regulile bugetare.

BUGETUL – documentul in care sunt inscrise veniturile si cheltuielile institutiei sau dupa caz numai cheltuielile, in functie de modul de finantare al institutiei.

Aparitia bugetului public a fost determinata de necesitatea existentei unui mijloc de corelare a veniturilor cu cheltuielile mijloacelor bugetare.

Termenii de “buget” si “finante” sunt considerati sinonimi fiind reciproc substituibili.

PRINCIPII BUGETARE

a) PRINCIPIUL UNIVERSALITATII – veniturile si chelt se includ in buget in totalitate, iar veniturile bugetare nu pot fi afectate direct, cu exceptia donatiilor si sponzorizarilor pt care sunt stabilite destinatii distincte.

b) PRINCIPIUL PUBLICITATII – transparenta sistemului bugetar este asigurata prin dezbaterea publica a proiectului de buget, a conturilor anuale de executie a bugetului, cu ocazia aprobarii acestora. (prin Monitorul Oficial)

c) PRINCIPIUL UNITATII – veniturile si cheltuielile unui buget se inscriu intr-un singur document pt a se asigura utilizarea eficienta si monitorizarea fondurilor publice.

Este interzisa si utilizarea de venituri si chelt in regim extralung daca legea nu prevede !!!

d) PRINCIPIUL ENTITATII – veniturile si chelt bugetare sunt aprobate in conditiile legii pe o perioada de 1 an, care corespunde exercitiului bugetar.Anul bugetar dureaza 12 luni(an calendaristic), la sfarsitul acestuia este necesara reinnoirea.

REGULILE BUGETARE

a) Este interzisa efectuarea de plati direct din veniturile incasate cu excpetia cazului in care legea prevede altfel

b) Chelt bugetare au destinatie precisa si limitata si sunt determinate de autorizarile continute in legi speciale si in legile bugetare anuale

c) Nicio chelt nu poate fi inscrisa in buget si in consecinta nu poate fi efectuata daca nu are baza legala pe respectivele cheltuieli

d) nicio chelt din fonduri publice nu poate fi angajata si platita daca nu este aprobata si daca nu are prevederi bugetare

Fisiere in arhiva (1):

  • Buget si Trezorerie - Subiecte Examen.doc