Componentele Macromediului Intreprinderii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Componentele Macromediului Intreprinderii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Componentele macromediului intrep. :

1. factorii economici

2. factorii tehnici si tehnologici

3. factorii de management

4. factorii socio-culturali

5. factorii ecologici si naturali

6. factorii politici

7. factorii demografici

8. factorii juridici

1. Factorii economici :

A – piata

B – puterea de cumparare

C – nivelul si ritmul dezvoltarii ec.

D – potentialul financiar

A – Piata – interna si externa influenteaza intrep. productiva prin faptul ca, pe baza studiului cererii, aceasta isi v-a stabilii preturile, produsele ce urmeaza a fi fabricate, cantitatea ce urm. a fi fabricata, precum si alte elemente ale strategiei acesteia Dezvoltarea activitatilor de productie presupune o schimbare de optica , in sensul orientarii productiei intrep. catre ceea ce se cere pe piata.

B – Puterea de cumparare – a populatiei influenteaza activitatea unei intrep. productive prin dimensionarea productiei firmei la nivelul ererii impuse la un momendat. Prin intermediul acestui factor, mediul este si el influentat de activitatea intrep. prin aceea ca ex : fabricrea unor produse cu costuri reduse si implicit vanzarea lor la preturi reduse poate conduce la cresterea cererii din produsul respectiv

C – Nivelul si ritmul dezvoltarii ec. – influenteaza nivelul de dezvoltare al intrep., marimea capacitatii de productie, nivelul productiei si alte caracteristici ale activitatii intep. Prin activit. sa intrep. influenteaza si ea nivelul si ritmul dezv ec. ex : desfasurarea unei activitati la un inalt nivel colectiv in cazul unei institutii de invatamant superior dintr-o anumita tara, favorizeaza dezvoltarea economica a tarii respective ca urmare a asigurarii fortei de munca specializate si inalt calificate cu toate efectele pozitive ce decurg din folosirea acesteia.

D – Potentialul financiar – al unei tari , al unui mediu national, influenteaza activit. unei intrep. , in sensul ca un potential ridicat va favoriza activitatea acesteia si invers.

- acesti factori realizeaza un schimb permanent intre firma si mediu.

2. Factorii tehnici si tehnologici :

- nivelul tehnic al echipamentelor, utilajelor, instalatiilor, masinilor, furnizate intrep. din tara sau din strainatate

- nivelul tehnologiilor folosite de intrep.

- liceentele cumparate

- capacitatea de documentare

- capacitatea de inovare

- acesti factori influenteaza nivelul costurilor de productie, calitatea produsului, nivelul profitului, in general rezultatele economice finale ale intrep.

3. Factorii de management

- factorii de manag. expun gradul de previziune, organizare si coordonare, evaluare a mediului ambiant, masura in care cadrul organizational si de gestiune creat stimuleaza personalul firmei sa foloseasca potentialul respectivului mediu. Functionarea firmelor este influentata puternic de sistemul de manag. practicat la nivelul si in cadrul mediului national si international in care acesta functioneaza. Dezvoltarea firmelor este influentata de nivelul managementului practicat pe plan mondial.

4. Factorii socio – culturali

- raportul dintre populatia rurala si urbana

- nivelul de dezvoltare al invatamantului

- nivelul de ocrotire al sanatatii

- ponderea si calitatea activitatilor culturale artistice

- mentalitatea

5. Factorii ecologici si naturali

- sunt reprez. de componentele mediului inconjurator omului si anume :

- clima

- relieful

- resursele subsolului

- flora

- fauna , etc

Fisiere in arhiva (1):

  • Componentele Macromediului Intreprinderii.doc