Dezvoltarea Durabila

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Dezvoltarea Durabila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Subiectul 1. Concepte si principia de dezvoltare durabila

1.1. Inceputuri ale conceptului de dezvoltare durabila.

Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor şi metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre sistemele socio-economice şi elementele capitalului natural.

Dezvoltarea durabila urmareşte şi incearca sa gaseasca un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor in orice situaţie in care se regaseşte un raport de tipul om/mediu, fie ca e vorba de mediu inconjurator, economic sau social.

Cea mai cunoscuta definiţie a dezvoltarii durabile este cu siguranţa cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu şi Dezvoltare (WCED) in raportul "Viitorul nostru comun", cunoscut şi sub numele de Raportul Brundtland: "dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareşte satisfacerea nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi".

Conceptul dezvoltarii durabile determina o reevaluare permanenta a legaturilor dintre om şi natura şi pledeaza pentru solidaritatea intre generaţii ca singura opţiune viabila pentru dezvoltarea pe termen lung.

Deşi iniţial dezvoltarea durabila s-a vrut a fi o soluţie la criza ecologica determinata de intensa exploatare industriala a resurselor şi degradarea continua a mediului şi cauta in primul rand prezervarea calitaţii mediului inconjurator, in prezent conceptul s-a extins asupra calitaţii vieţii in complexitatea sa, şi sub aspect economic şi social. Obiect al dezvoltarii durabile este acum şi preocuparea pentru dreptate şi echitate intre state, nu numai intre generaţii.

Subiectul 2. Identificarea principalelor elemente ale unei strategii de dezvoltare durabila

In opinia noastra si pe baza cercetarilor si studiilor efectuate de-a lungul timpului, elementele unei strategii de dezvoltare durabila, asa cum este ea definita astazi, trebuie sa faca referinta la urmatoarele abordari strategice:

2.1. Strategii de abordare economica

Economia mediului ajuta la apropierea de conceptul dezvoltarii durabile pentru ca incorporeaza aspecte de mediu şi sociale in adoptarea deciziilor. Ea implica o noua sinteza a principiilor economice existente şi a extensiilor lor.

Istoric, dezvoltarea lumii industrializate s-a concentrat pe outputul economic, astfel ca, deloc surprinzator, modelul postbelic al ţarilor in curs de dezvoltare a fost dominat de creşterea economica. Dar in anii '60 a fost dezvoltat modelul creşterii echitabile pentru a incorpora obiective sociale, cum sunt atenuarea saraciei şi redistribuirea venitului. In anii '80, modelul a fost extins din nou pentru a cuprinde conceptul de dezvoltare durabila, reflectand creşterea preocuparii privind mediul.

Creşterea economica inca umbreşte alte obiective, fapt sesizabil in cazul ţarilor industrializate, care au inceput sa abordeze problemele de mediu numai dupa ce au atins obiective economice majore. In prezent, decidenţii politici din intreaga lume incearca din ce in ce mai mult sa gaseasca cai de dezvoltare sustenabila.

Scopul este maximizarea bunastarii ca rezultat al activitaţilor economice, concomitent cu menţinerea sau creşterea in timp a stocului de active economice, ecologice şi socio-culturale (pentru a asigura sustenabilitatea venitului şi echitatea cogeneraţionala) şi satisfacerea nevoilor de baza ale

saracilor (pentru a susţine echitatea cogeneraţionala). Economia mediului contribuie la aceasta cautare prin incorporarea criteriilor de mediu şi sociale in adoptarea deciziilor economice.

Ea ofera decidenţilor politici atat mijloace de evaluare a impactului activitaţii umane asupra mediului, cat şi instrumente de adoptare a unor decizii mai bune. Economia mediului, ca domeniu de studiu, nu este noua. De-a lungul ultimelor doua decenii principiile economice existente au fost construite şi extinse pornind in special de la evaluarea impactului activitaţii asupra mediului

natural şi social, care adesea nu este bine reflectat in tranzacţiile de piaţa. Insa este de data recenta aplicarea acestor concepte la ţarile in curs de dezvoltare, mai ales prin influenţarea adoptarii deciziilor la nivel de proiect. In ultimii ani, economiştii mediului au inceput sa se intereseze de politicile macroeconomice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Durabila.doc