Economia Intreprinderii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Economia Intreprinderii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Curs 1

1.CONCEPTUL DE ECONOMIA ITREPRINDERII

Intreprinderea este o unitateeconomica organizata in care se produc bunuri , se presteaza servicii si se executa lucrari.

Economia intreprinderii este o disciplina teoretico-aplicativa care asigura cunostinte fundamentale despre procesele economice care au loc la nivel microeconomic. Economia intreprinderii trateaza sub toate aspectele de la forma juridica de functonare trecand prin analiza comportamentului intreprinderii ca agent economic in economia de piata pana la analiza relatiei stabilite in procesul prouctiv organizatoric si uman.

Relatiile dintre conceptul de economie si conceptl de întreprindere exprima faptul ca intreprinderea este componenta fundamentala a economiei nationale celula sa de baza.

2. RELATIILE ECONOMICE, ECONOMIE NATIONALA- ÎNTREPRINDERE.

PIB toatalitatea bunurilor si servicilor produse de catre agentii economice pe teritoriulu Romaniei.

PNB- totalitatea bunurilor si serviilor de firmele romanesti pe teritoriul Romaniei.

Stiintele economice explica desfasurarea proceselor economico-sociale si formuleaza concepte care sistematizeaza teoretic si continuu realitatea aflata in miscare. Stiintele economice au ca obiect de studiu gestiunea resurselor materiale si financiare.

MACROECONOMIA se ocupa cu studiul structurii, functionalitatii si comportamentului de ansamblu al economiei ca sistem.

PIB-150 miliarde euro

Macroeconomia permite observarea fenomenelor la nivel de grupuri de subiecti economici, indivizi sau firme reuniti in categorii omogene si degajati de comportamentele lor individuale. Macroeconomia opereaza cu marimi globale numite agregate cocentrandu-se pe analiza calitativa a relatiilor dintre variabile pe aspectele de masurare a influentelor directe si indirecte dintre acestea in vederea fundamentarii deciziilor macroeconomice. Pe baza macroeconomiei este posibila cunoasterea expansiunii sau recesiunii a consumului si investitiilor, a veniturilor si chieltuielilor guvernamentale, a inflatiei si somajului, a politicilor fiscale, bugetare si monetare, a balantei de plati si datoriei publice facilitand elaborarea unor proiectii viitoare dar si analiza modului de realizare a acestor previziuni.

MICROECONOMIA se refera la procesele, faptele, actele si comportamentele participantilor individuali (societati comerciale, banci si institutii financiare si nefinanciare, sdministratii) la fluxurile economice. Microeconomia nu se limiteaza la comportamentul participantilor individuali ci se refera si la internactiunile dintre participantii la activitatile economice. Fiecare agent economic are o autonomie decizionala, dar in cadrul unor reglementari date de catre legislativ sau executiv.

Economia nationala este structurata pe sectoare economice (primare, secundare, tertiale) pe agenti economici (clasificare CAEN ) pe ramuri si subramuri de activitate (servicii, agricultura).

Agentii economci sunt indivizi, grupe de indivizi sau organizatii care constituie entitati de baza ceactineaza in economie. Agentii economici pot fi producatori de bunuri, prestatori de servicii sau executanti de lucrari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Intreprinderii.doc

Alte informatii

economia intreprinderii