Economia Monetara Internationala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Economia Monetara Internationala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1) Prezentati cele 2 componente ale banilor

Cele doua componete ale banilor sunt:

- banul –etalon: -este - unitate de masura care concentreaza in dimensiunile sale cantitative si calitative valoarea, avand insusiri specifice bunurilor pe care le masoara;

-el este rezultatul unui proces concret economic, primind din partea acestuia - dimensiune cantitativa (marimea valorii concentrate in banul-etalon);

- in prezent banul-etalon este reprezentat de puterea de cumparare a unitatii monetare;

- banul –semn –este rezultatul unui proces socialde semnificare, proces care da unui semn, pe baza unei conventi instituite, dreptul sa reprezinte alta entitate (fenomen, proces), distincta fata de el.

-el reflecta in procesul de circulatie baneasca si de comunicare economica in societate fenomenul de obtinere si gestionare a valorii.

2) Care sunt tipurile de semen banesti utilizate pe plan international?

Semnul banesc acceptat in circuitul international este de mai multe tipuri:

-monede nationale emise in afara tarilor respective;

-monede nationale;

-bani efectivi;

-bani electronici;

-instrumente de credit;

-instrumente bancare de transfer;

-monede cu caracter international

3) Care sunt condițiile pentru ca un ban să fie ban semn?

Conditiile pentru care un ban sa fie considerat ban semn sunt:

- sa cuprinda un suport suficient de sigur si cu insemnele care ii dau putere de circulatie nationala si internationala;

- sa cuprinda informatia despre valoare, obtinuta cu ajutoruluni etalon monetar acceptat de autoritatile monetare nationale si internationale;

- sa respecte criteriile convertibile nationale si internationale in perioada de circulatie si de pastrare la beneficiar.

4) Care sunt definitiile convertibilitatii conform FMI?

- convertabilitatea in sens restrans: convertabilitatea internationala inseamna obligatia bancii centrale de a cumpara proprie moneda detinuta de - banca centrala straina, la cererea acesteia, cu conditia ca suma respectiva sa provina din tranzactii curente de data recenta;

- convertabilitatea in sens larg: convertabilitatea inseamna desfintarea restrictiilor si discriminarilor in domeniul platilor si transferurilor internationale

5) Clasificați monedele după starea de convertibilitate

Dupa starea de convertabilitate monedele se clasifica astfel:

-monede neconvertibile: sunt admise numai in cadrul unor operatiuni valutare ce au loc in tarile de origine sau, in anumite limite, chiar in operatiuni internationale. De fiecare data, insa,sunt necesare reglementari concrete in care se angajeaza autoritatile bancare nationale si institutiile internationale sau regionale;

-monde convertibile: sunt monede care respecta in general conditiile convertibilitatii externe, ele apartinand tarilor dezvoltate si altor membrii ai FMI care au recunoscut ca se conformeaza statului acestei institutii (circa 60 de monede nationale);

-monede liber utilizate sau superconvertibile: un numar limitat de monede, dolarul SUA, euro,lira sterlina, yenul japonez, francul elvetian sunt considerate cele mai utilizabile, avand cele mai putine restrictii in circulatia lor internationala.

6) Cum se realizeaza atragerea monedelor nationale pe piata internationala?

Atragerea monedelor nationale pe piata internationala se realizeaza prin doua modalitati:

-balanta de plati sa se echilibreze in conditii de deficit, balansarea facandu-se prin iesirea unei anumite cantitati de semne banesti (din masa monetara sau din rezerva valutara) in circuit extern.

-prin procedeul de repunere in circuitul international a unor depozite in monede nationale formate la dispozitia FMI. Miscarea internationala a acestor sume se realizeaza prin mecanismul Drepturilor obisnuite de tragere. Cu aprobarea FMI, asupra disponibilitatilor respective se realizeaza - tragere (se solicita un credit), tara solicitatoare folosind suma trasa pentru a face plati externe. In acest mod, disponibilitatile respective indeplinesc functii de schimb in contextul economiei mondiale, completand masa de semne banesti de pe piata monetara internationala.

7) Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească - operație cu valută pentru a fi considerată eurovalută?

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca - operatie cu valuta pt a fi considerata eurovaluta sunt urmatoarele:

-moneda utilizata sa fie straina in raport cu tara in care se deruleaza operatiunea;

-nici una din partile contractuale sa nu fie rezident al tarii de emisiune a monedei utilizate;

-una din partile contractate se poate bucura doar de dreptul de dispozitie asupra valutei,nu si de dreptul de proprietate.

8) Care este baza monetara pentru emisiunea de eurovalute?

Baza monetara pentru emisiunea de eurovaluta a fost formulata la inceput de depozitele in dolari adusi din SUA in urma unor operatiuni economice de transfer.

Pe parcurs, au aparut si alte forme, cum ar fi certificatul de depozit negociabil, bonuri cu dobanda fluctuanta.

Acest instrument, numit certificat de depozit, circula si pe plan extern, fara ca depozitul efectiv sa paraseasca banca unde el s-a format initial. Dupa fiecare vanzare de catre detinatorul certificatului se consemna la banca americana noul proprieter al certificatului.

Certificatul de depozit ajuns la - banca comerciala europeana se comporta ca - baza monetar veritabila, permitand bancii respective sa acorde credite si prin acest mecanism, sa emita eurodolari, ca bani de cont. In acelasi timp, depozitul ramas in SUA putea fi folosit pt acordarea de credite pe piata americana, marind emisiunea de dolari, bani de cont.

9) Prezentați criteriile de la Maastricht

Tratatul de la Maastricht a prevazut ca masurarea gradului de convergenta sa se faca prin mai multi indicatori de performanta macroeconomica, dupa cum urmeaza:

1. Marimea ratei inflatiei(indicele preturilor de consum: HICP=Harmonnised Index of Consumer Prices). Cat trebuie sa fie rata inflatiei- Participantii la uniune monetara trebuie sa inregistreze - rata a inflatiei care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media celor mai performante in domeniul stabilitatii preturilor, 3 tari comunitare. Importanta acestui indicator.

2. Cursul valutar Rata nominala a cursului valutar nu trebuie modificata cel putin 2 ani inainte de intrarea in stadiul al 3-lea prevazut in planul Dellors, stadiul trecerii la - singura moneda (vezi, participarea Sistemul Monetar European).

3. Ratele dobanzilor pe termen lung - Tratatul de la Maastricht a prevazut ca in tarile participante la uniunea monetara,ratele dobanzilor pe termen lung sa se mentina in cadrul unei diferente de +/- 2% fata de media ratelor dominante in 3 tari cu cel mai bun rezultat in privinta inflatiei. Diferente mai mari in privinta ratelor dobanzilor ar exprima anticiparea unor evolutii neconvergente a economiilor si - deplasare a capitalului in conformitate cu - asemenea evolutie.

4. Criteriul fiscal se prezinta sub 2 forme:

d1) marimea admisibila a deficitului public guvernamental sau bugetar trebuie sa depaseasca 3% din Produsul Intern Brut. Raspunsul este cunoscut si acesta se refera la faptul ca orice deficit trebuie acoperit,finantat intr-un anumit mod.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Monetara Internationala.doc