Economia Romaniei Subiecte de Examen Rezolvate

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Economia Romaniei Subiecte de Examen Rezolvate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1.Schimbarea de sistem. Modelul Kornai

Modelul Kornai are puterea de a explica evolutiile nu doar din perspectiva puterii politice. Teoria schimbarii concepute de Kornai porneste de la analiza comparata a celor 2 sisteme coexistente, cel comunist si cel capitalist. Abordarea este exclusiv din perspectiva pozitiva ,adica se analizaeaza pur si simplu existenta celor 2 sisteme. Modelul de analiza conceput de Kornai se structureaza pe blocuri problematice, de fapt acestea vizand trasaturile de esenta ale celor 2 sisteme.

STRUCTURA BLOCULUI IN SISTEMUL SOCIALIST:

Bloc 1 – puterea de necontestat a partidului comunist

Bloc 2- pozitia dominanta a proprietatii de stat

Bloc 3- preponderenta coordonarii birocratice

Bloc 4- restrictia bugetara slaba,reactia aproape inexistenta le preturi, cerere ec extensiva

Bloc 5- economie de penurie cronica,piata vanzatorului,penurie de forta de munca

STRUCTURA BLOCULUI IN SISTEMUL CAPITALIST:

Bloc 1- puterea politica favorabila proprietatii private si mecanismelor de piata

Bloc 2- pozitia dominanta a proprietatii private

Bloc 3- preponderenta coordonarii prin piata

Bloc 4- restrictie bugetara slaba, reactivitate puternica la preturi

Bloc 5- inexistenta penuriei, piata cumparatorului, somaj cronic

2.Criterii de interpretare a sensului de schimbari. Modelul Balcerowicz

Balcerowicz este un polonez care a ocupat functia de ministru de finante in Polonia dupa ’89. El este arhitectul terapiei de soc. Modelul terapiei d soc cuprinde o serie de masuri ce vizau transf rapida de la o ec de tip planificat la o ec de tip capitalist.

In modelul sau Balcerovicz foloseste 4 coordonate:

1. Rap ce pot fi stabilite intre state: existenta unor tari independente si dependente

2. Rap ce pot fi stabilite intre stat si societate: exista sisteme democratice si nedemocratice

3. Rap ce pot si stab intre stat si institutii: rap intre stat si sindicate, intre stat si biserica

4. Rap ce pot si stab intre stat si economie: rap externe- mana vizibila a statului, rap interne-mana invizibila a pietei

Concluzii: *capitalismul a coexistat si cu sisteme politice democratice cat si cu nedemocratice, pe cand socialismul doar cu nedemocratic

*cine pledeaza pt democratie dar resping piata libera si privatizarea sunt incoerenti

*optiunea pe piata este tangenta cu optiunea pt dreptul democratic

*atat in democratie cat si in conditiile pietei faptul ca sunt informatii asimetrice nu constituie o cauza explicita a esecului.

3.Faze ale tranformarii postcomuniste

In conceptia lui Brezezinski tranzitia postcomunista cunoaste 4 faze delimitate in timp si vizeaza transformarea pe 3 tronsoane: politica, economie, ajutor extern.

FAZA l (1-5 ani)- scopul politic este transformarea iar cel economic stabilizarea. Este esential sa mentinem echilibrul in domeniul economic, sa nu se induca fenom de criza , dezechilibre. In tronsonul politic se urmaresc: inceperea democratizarii vietii sociale, sprijinirea liberatatii mijloacelor de comunicare in masa, desfiintarea partidului stat –totalitar. In tronsonul economiei se declanseaza liberalizarea preturilor,limitarea subventiilor,decolectivizarea afacerilor,privatizarea spontana.

In privinta ajutorului extern se vizeaza sprijinul pt stabilizarea monedei, acordarea in regim de urgenta a unor ajutoare sau credite.

In FAZA ll (3-10 ani)- scopul politic este incheierea transformarii si poi stabilizarea sistemului politic,iar cel economic este valorificarea stabilizarii. In tronsonul politic- constitutie si legi electorale noi, alegeri, coalitie democratica stabila. Tronsonul economiei cup procese de restructurare a sistemului bancar, incepe mica privatizare si se naste sistemul de companii private mic si mijlocii, demonopolizare, apar noi clase economice. Tronsonul ajutorului occidental aduce credite pt infrastructura,acorduri comerciale preferentiale si incep investitiile straine.

In FAZA lll (5-15 ani) scopul politic il reprez consolidarea sistemului democratic al statului de drept, iar scopul ec in reprez dezvoltarea. In tronsonul politic: formarea de partide democratice stabile si adoptarea unei culturi politice democratice. In tronsonul economiei: privatizarea marilor intreprinderi, aparitia culturii antreprenoriale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Romaniei Subiecte de Examen Rezolvate.doc