Economia Sectorului Public

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Economia Sectorului Public.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1.Rolul si functiile statului

- funcţia alocativă a statului-pieţele se îndepărtează de condiţiile necesare funcţionării eficiente pentru a corecta efectele negative.

- funcţia distributivă a statului- eşecul pieţei în asigurarea echităţii, justiţiei sociale privind distribuţia

veniturilor şi bogăţiilor intervenţia pentru a aduce această distribuţie în limite sociale rezonabile.

- funcţia de stabilizare a statului- manifestarea inflaţiei, şomajului, stagnării creşterii economice,

dezechilibrelor balanţei de plăţi

- funcţia regularizatoare a statului- pentru asigurarea disciplinei contractuale, menţinerea

comportamentelor individuale în limitele impuse de societate prin organizarea sistemului juridic.

- funcţiile guvernului- dacă piaţa ar fi perfectă şi completă în sensul întrunirii tuturor

caracteristicilor necesare funcţionării eficiente, şi dacă nu s-ar pune

problema coordonării acţiunilor indivizilor funcţiile guvernului s-ar

limita doar la redistribuirea veniturilor şi la asigurarea justiţiei sociale.

1. Rolul si functiile statului

A. Functia alocativa a statului

Existenţa costurilor de tranzacţie îndepărtează pieţele de condiţiile necesare funcţionării eficiente. De aici rezultă că o posibilă funcţie ec a guvernului constă în a interveni în funcţia alocativă a pieţei pt a-i corecta efectele neg. Un elem fundamental al sistemului ec de piaţă este proprietatea particulară asupra cap. Pt ca pieţele să funcţioneze eficient este necesar ca dr de proprietate să fie bine definite. Acestea conferă unui individ dr de proprietate asupra unui bun şi implicit dr de a exclude alţi indivizi de la beneficiile furnizate de acel bun. În orice mom există un sistem de dr de proprietate care este supravegheat şi asigurat de sist legislativ al soc.

B. Functia distributiva a statului Modalit de distrib a veniturilor intre membrii soc are o importanta deosebita deoarece de aceasta depinde coeziunea soc. Statul redistribuie ven si bunastarea utilizand impozite progresive pt a finanta beneficii banesti si pt a oferi bunuri si servici publice.

C. Functia regularizatoare a statului

Funcţionarea normală a pieţelor necesită respectarea anumitor reguli privind desfăş tranzacţiilor. Ac fct este implicită în cazul fct alocative a statului. S-a văzut că statul ar incerca să regularizeze deciziile producăt. şi consumat. pt a reduce tendinţele spre monopol şi externalităţile neg. Statul tb să reglementeze comportamentul producăt. în scopul protejării consumat. Statul stab un sistem de regularizare şi control. Regularizarea limitează atitudinile discreţionare şi libertatea indivizilor impunând reguli. Reglementările au loc pe baza unor norme jur care au menirea de a proteja consumatorul de fraudă, de a preveni deteriorarea sănătăţii consumatorilor, de a controla modul de proiectare a bunurilor a.i. să fie asig siguranţa în exploatare, de a asig cond neprimejdioase de m-ca, de a controla sistemele com, cercetările biologice. Mai mult, statul regularizeză oferta de bani, preţurile utilităţilor şi industriile naţionalizate; iar prin politicile de preţuri şi venituri, multe dintre deciziile alocative din economie.

D. Functia stabilizatoare a statului

Guvernul urmăreşte un obiectiv de stabilizare utilizând instrumentele politicii monet şi fiscale în încercarea de a restabili echilibrul. Urmărind anumite ţinte monetare, guvernul poate ajusta tarifele şi ratele de schimb, poate modifica chelt publ, impoz şi ratele dobânzilor, poate furniza unele dintre cond necesare aducerii sist la o stare stabilă. Guvernele pot coordona, de asem, deciziile ec ale diferitelor grupuri de ag ec din sect privat, în tentativa de a crea condiţiile necesare pt susţinerea creşterii ec. Guvernele pot îndeplini şi funcţia de asigurator(indemnizaţiile de şomaj, asig de sănătate, sistemul public de pensii).

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Sectorului Public.doc

Alte informatii

fitzuica la ESP