Economie Europeana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Economie Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Cand a fost semnat, ce defineste si ce creeaza Tratatul de la Roma ?

Tratatul de la Roma semnat la 25 martie 1957, defineste continutul pietei comune si infiinteaza institutiile menita sa defineasca regulile jocului pe aceasta piata, sa largeasca competentele europene in materie economica si sa vegheze aplicarea regulilor

2. Care sunt institutiile create de Tratatul de la Roma sub aspect institutional?

Din punct de vedere institutional tratatul de la Roma creaza in esenta 2 institutii:

- Consiliul de ministrii, principalul organ legislativ

- Comisia care joaca rol executiv, un rol de initiativa in procesul legislativ si un rol de gardian al tratatului.

3. Care sunt ideile pe care se sprijina arhitectura constructiei europene ?

-Pe de-o parte vointa politica de a construi o comunitate economica europeana, se bazeaza pe un proiect de „piata comuna” mult mai ambitios decat o simpla zona de liber schimb.

-Pe de alta parte acest program are o conotatie net liberala, politicile comune fiind practic inexistente cu o dubla exceptie:

a. Politica de concurenta, complement natural al crearii pietei comune.

b. Politica agricola comuna.

4. Ce este consiliul de ministrii- Ce este comisia ?

-Consiliul de ministrii, principalul organ legislativ.

-Comisia care joaca rol executiv, un rol de initiativa in procesul legislativ si un rol de gardian al tratatului.

5. Care sunt aspectele defavorabile ale aparatului productiv european si la ce a condus situatia economica europeana defavorabila?

Infaptuirea pietei unice a fost programata pe o perioada tranzitorie de 12 ani (pana la 31 decembrie 1969), chiar daca libera circulatie a marfurilor s-a realizat inca din anul 1968, libera circulatie a serviciilor cunostea inca piedici importante in timp ce libera circulatie a capitalurilor si libera circulatiei a fortei de munca intampinau obstacole pe fondul cresterii somajului din cauza recesiunii economice.Daca in ceea ce priveste asigurarea libertatii circulatiei persoanelor capitalurilor si serviciilor, actul unic european aducea elemente de noutate, deoarece domeniile respective au fost abordate sumar de catre Tratatul de la Roma, in ceea ce priveste libertatea de circulatie a bunurilor se poate vorbi de o adevarata restaurare, chiar daca taxele vamale fusesera desfintate, frontierele materiale erau mentinute din mai multe ratiuni.

6. Care a fost obiectivul esenstial al actului unic si care sunt avantajele constituirii pietei unice?

Constituirea pietei unice a reprezentat un obiectiv inscris in prevederile Tratatului de la Roma, in care se specifica „Uniunea economica si monetara implica fuziunea pietelor nationale ale acestora care sa asigure nu numai libera circulatie a marfurilor in cadrul comunitatii ci si a serviciilor, a capitalurilor si a persoanelor ”, obiectiv ce urma a se realiza treptat si in forme extrem de diferite. Infaptuirea pietei unice a fost programata pe o perioada tranzitorie de 12 ani (pana la 31 decembrie 1969), chiar daca libera circulatie a marfurilor s-a realizat inca din anul 1968, libera circulatie a serviciilor cunostea inca piedici importante in timp ce libera circulatie a capitalurilor si libera circulatiei a fortei de munca intampinau obstacole pe fondul cresterii somajului din cauza recesiunii economice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Europeana.docx