Economie Mondiala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Economie Mondiala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

SUB 1 (def ec mondiala si caracterul ei sistemic)

Ec mondiala = totalitatea ec nationale si legaturile care se stabilesc intre ele in virtutea diviziunii internationale a muncii si care sunt reglementate de cadrul juridic international.

In desfasurarea ei istorica, specializarea internationala este influentata de conditiile naturale ale fiecarei tari, de populatie, de nivelul factorilor de productie de care dispune, de calificarea personalului, capital, traditii ec,.

SUB 2 (diviziunea internationala a muncii)

Div int a muncii = system de specializari in productie necesar pt schimburile cu strainatatea al carui effect este tocmai crearea unui system de interdependente intre ec mondiale, care det fluxuri ec internationale, participarea la circuitul mondial.

Este un element de baza al ec. Mondiale reprezentand expresia tendintei de specializare cu dublu scop: adaptarea la circuitul mondial si obtinerea unui castig in diferite etape de la bunuri primare la cele cu un inalt grad de prelucrare.

Specializarea internationala in productie urmareste corelarea posibilitatilor ec mondiale cu cererea existent ape piata mondiala.

Specific tarilor mai putin dezvoltate este specializarea in diverse productii primare; prin exportul acestora urmaresc sa-si asigure mijloacele valutare necesare finantarii importurilor de marfuri deficitare, tarile dezvoltate sunt specializate in produse manufacturate, domenii de varf ale industriei, sect serviciilor.

SUB 3 (formele specializarii internationale)

a. specializarea intrinseca. Ex: specializarea industrie – agricultura: in cadrul ei tarile lumii au fost impartite in tari agricole si tari industriale in functie de ponderea celor 2 sect in structura ec.

b. Specializarea intrasectoriala. Ex: industrie-industrie sau agricultura-agricultura. Acest tip de specializare este un prim rezultat al revolutiti tehnico-stiintificensi pp impartirea sect ec in ramuri de activitate.

c. Specializarea intraramura. Ex: adancirea specializarii in cadrul constructiilor de masini (diversificarea gamei de produse a dus la impartirea ramurilor in subramuri de activitate)

d. Specializarea tehnologica. Ex: licenta – produs finit sau serviciu si s-a datorat necesitatii inlocuirii tehnologiilor depasite (mari consumatoare de energie si materii prime) cu altele actuale

e. Specializarea organica. Pp specializarea in obtinerea de subansamble ce urmeaza a fi incorporate unui produs complex.

SUB 4 (carac principale si tendintele specifice tarilor dezvoltate)

- se carac printr-un inalt grad de dezvoltare a fortelor de productie reflectat prin indicatorul PIB/loc

- nr tarilor dezvoltate aprox 24 si cuprinde majoritatea tarilor member ale OCDE

- nivelul de trai este ridicat (25-30% din veniturile unei familii sunt destinate satisfacerii nevoilor primare)

- au la baza proprietatea private

- dezvoltarea intense si cresterea productivitatii muncii stau la baza avansului ec

- structura ec este complexa: sect tertiar dexine 50 % din PIB si atrage 50% din forta de munca ; 30-35% din pop este ocupata in sect industrialsi 10-15 % in agricultura

- in plan social au dezvoltata o infrastructura specifica care asigura un system de asistenta medicala coresp, grad de instruire ridicat

- participa intens la comertul international exportand produse manufacturate inclusive tehnologii si importand mai ales materii prime si combustibili.

SUB 5 (carac principale si tendintele specifice tarilor mediu dezvoltate)

- PIB/loc cuprins intre 5000 si 10000$

- Nr tarilor aprox 25 si sunt situate in Europa (grecia portugalia, turcia, polonia), SE Asiei (Taiwan, thailanda), America Latina ( argentina Brazilia).

- Au aparut pe calea dezvoltarii industriale si au dezv o agricultura care satisface in mare masura cerintele de hrana ale populatie si cele de materii pime ale industriei.

- Efectele folosirii in cea mai mare parte a unor tehnologii invechite sunt reflectate in productivitatea scazuta si in ponderea mare pe care o au productiile energo intensive.

- In unele din aceste tari a inceput sa se dezv cercetarea stiintifica si un system de invatamant avansat ceea ce adus la reducerea ratei analfabetismului si a facut ca forta de munca sa fie mai bine pregatita.

- Industria si agricultura detin ponderea cea mai mare in ec(70%) iar sect tertiar doar 30%.

SUB 6 (carac principale si tenintele in tarile slab dezv)

- nivelul redus de dezvoltare al fortelor de productie det ca PIB/Loc sa fie sub 5000$

- in aceasta categorie se incadreaza majoritatea tarilor lumii fiind raspandite pe tot globul fiind tari cu populatie numeroasa sau cu densitate redusa

- productivitatea muncii este diferita de la tara la tara, dar cu mult sub media mondiala datorita tehnologiilor folosite

- desi detin importante resurse naturale dezv sect industrial dat lipsa tehnologiilor necesare

- agricultura are cea mai mare participare la PIB peste 50%, iar industria aprox 9; nivelul de calificare al fortei de munca este foarte redus

- nivelul de trai este extreme de redus

- participa la comrtul international prin export de produse primare si import de produse manufacturate

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala.doc

Alte informatii

Universitatea din Oradea