Economie Mondiala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Economie Mondiala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

SUB.15 OBIECTIVELE OCD (organizatia de cooperare si dezvoltare economica)

Tarile dezvoltate sunt grupate in OCD, fondata la Paris in 1960….OCD este o organizatie interguvernamentala care-si propune in primul rand sa formuleze si sa promoveze politici care sa incurajeze cresterea economica si stabilitatea financiara….Urmareste sa stimuleze eforturile tarilor membre (tarile dezvoltate) de a sustine tarile in curs de dezvoltare :asistenta financiara (acordarea de fonduri)….Vrea sa stimuleze comertul international pe baze nediscriminatorii : o tara trebuie sa acorde tuturor tarilor aceleasi facilitati si restrictii.

SUB.20 CARACTERISTICILE TARILOR DEZVOLTATE

1) detin cea mai mare pondere in comertul international si in fluxurile de investitii internationale;

2) in tarile dezv. ponderea cea mai mare la export o au produsele manufacturate cu valoare adaugata mare;

3) ponderea ridicata a sectorului secundar si a sectorului tertial (a industriilor si a serviciilor);

4) sunt tari industrializate -de la ele pleaca transferul international de tehnologie;

5) nivelul ridicat de trai;

6) tarile dezv. au determinat transnationalitatea.

SUB.12 TIPURILE DE MANAGEMENT AL STN

Exista 3 tipuri de management:

1. policentric; 2. etnocentric; 3. geocentric.

1. Managementul policentric (descentralizat) - el atribuie o

larga independenta filialelor. De exemplu Royal-Dutch Shell, cea mai puternica societate europeana, reprezinta un exemplu in acest sens. Ea a adoptat, inca de la inceput, o structura "bicefala" de organizare, având in frunte nu una, ci doua societati-mama, de nationaliati diferite.

2. Managementul etnocentric (centralizat) - relatiile dintre societatea-mama si filialele sale sunt, de multe ori,relatii de inegalitate. Optiunile cele mai importante, rezultând din confruntarea capacitatilor firmei cu mediul inconjurator international, acelea care angajeaza viitorul si echilibrul de ansamblu, sunt facute de responsabilii "sediului social" al firmei si impuse filialelor.

3. Managementul geocentric (descentralizare maxima) - este o varianta mai evoluata a tipului policentric. Societatea mama acorda filialelor din strainatate dreptul de a actiona ca unitati pur nationale, de a adopta hotarâri majore in mod independent ("stand-alone strategies"). Principala legatura este controlul prin proprietate. Multe intreprinderi pornite pe calea descentralizarii au savârsit excese. Ca urmare, de la un anumit moment, are loc un recul fata de aceasta forma de organizare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala.doc