Economie Mondiala - 3

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Economie Mondiala - 3.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Subiect 37 Sistemul institutional al UE

Sistemul institutional al UE este un system original, diferit de cel al organizatiilor internationale clasice sau de cel al statelor federale. Presupune o interactiune permanenta intre administratiile regionale, nationale si locale ale celor 24 de state member, pe de o parte, si institutiile uniunii cu serviciile lor administrative pe de alta parte.

Principalele institutii ale UE sunt:

1. Parlamentul European- reprezinta popoarele statelor reunite in cadrul UE; membrii sunt alesi direct de catre cetatenii statelor comunitare iar numarul de mandate este repartizat pe tari in functie de marimea acestora si este format din 732 de reprezentanti alesi de 338 milioane de locuitori din cele 25 de tari; are 3 functii esentiale: adopta legislatia UE, exercitandu-si astfel functia legislative alaturi de Consiliul UE; are autoritate in domeniul bugetar, pe care o imparte cu Consiliul UE, putand sa modifice cheltuielilr bugetare, iar in ultima instanta adopta bugetul in intregime; are control politic asupra institutiilor europene si exercita un control democratic asupra Comisiei, aproba desmnarea membrilor Comisiei si a presedintelui acesteia, avand posibilitatea de a cenzura Comisia. Are sediul la Strasbourg, sedintele se tin o saptamana o data pe luna; unele sedinte se tin la bruxeles iar Secretariatul General are sediul la Luxembourg.

2.Consiliul UE sau de Ministrii- este principalul for de decizie al UE; este format din ministrii statelor member care raspund de problemele aflate pe ordinea de zi; presedintia este detinuta prin rotatie de fiecare tara din UE pe o perioada de 6 luni; este asistat de un secretar general; consiliul de minsitrii coordoneaza politica generala a statelor member si incheie in numele comunitatii acordurile internationale dintre UE si unul sau mai multe state sau organizatii internationale; adopta deciziile necesare pentru definirea si punerea in practica a politicii externe si de securitate comuna, pe baza orientarilor generale trasate de Consiliul European; impreuna cu parlamentul European formeaza autoritatea bugetara care adopta bugetul UE.

3 Consiliul European- fixeaza prioritatile, da o orientare politicii de urmat, stimuleaza dezvoltarea si regleaza problemele litiginoase care nu au putut fi rezolvate de Consiliul de Ministrii; reuneste, de 2 ori pe an, sefii de guverne si presedintelete comisiei europene; lucrarile sunt gazduite de statul membru care asigura presedintia consiliului.

4. Comisia Europeana- este organul cu atributii de initiative, implementare, gestionare, control si reprezentare, actionand in conlucrare cu parlamentul European si consiliul UE in promovarea si elaborarea deciziilor comunitare; este compus din membrii independenti numiti comisari, cate unul din fiecare stat membru, condusi de un presedinte; indeplineste 3 functii: dreptul de initiative- principalul organ executivare preocuparea de a apara interesele cetatenilor europei; gardianul tratatelor- vegheaza la aplicarea corecta a legislatiei comunitare de catre statele member, astfel incat toti cetatenii si participantii la piata unica sa poata beneficia de conditiile uniatare asigurate; functia executiva- are responsabilitatea implementarii si coordonarii politicilor, gestioneaza bugetul annual al UE si fondurile structurale(au principalul scop de a elimina decalajele economice dintre statele member).

5 Curtea de Justitie si tribunalul de prima instanta- au fost infiintate in scopul promovarii si protejarii intereselor tuturor participantilor la raporturile comunitare si pentru a garanta interpretarea si aplicarea corecta a tratatelor adoptate la nivelul UE.

6 Curtea Europeana de Conturi- are ca principala atributie verificarea conturilor si a executiei bugetului Ue, are ca scop imbunatatirea gestionarii resurselor financiare si informarea cetatenilor europei cu privire la utilizarea fondurilor publice.

7institutiile financiar monetare: a)Banca europeana de Investitii- are sediul la luvembourg si este institutia financiara a UE; contribuie la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica a statelor member; colecteaza de pe pietele financiare un volum substantial de fonduri pe care le orienteaza in conditii avantajoase spre finantarea de proiecte importante. B)Banca Centrala Europeana- este cea mai noua institutie UE; raspunde de politica monetara din zona euro; autorizeaza emiterea de banknote si hoataraste volumul de monede euro emise de catre statele din zona monetara.

Subiect 39 Acordul de Comert Liber Nord American(NAFTA)

A intrat in functiune la 1 ianuarie 1994 si reprezinta un accord trilateral pentru o zona de comert liber, intre SUA, Canada si Mexic. Tinand cont de marimea populatie si de PNB, NAFTA este cea mai mare zona de comert liber din lume. Obiectivele sale sunt: inlaturarea barierelor comerciale, promovarea unei concurente echitabile, cresterea oportunitatilor de investitii, acordarea unuo protectii adecvate legale pentru comert, introducerea unui mechanism adecvat de arbitraj, promovarea cooperarii trilaterale si multilaterale. NAFTA functioneaza cu ajutorul urmatoarelor structuri, numite organizatii:

-comisia pentru liberal schimb, alcatuita din ministrii comertului din cele trei state; -comitetul NAFTA si grupurile de lucru(25 de comisii trilaterale, grupuri de lucru si birouri subsidiare pentru aspectele tehnice ale unor probleme provenind din agricultura, comert, justitie, transporturi, protectia mediului, imigratia, etc.); -secretariatul NAFTA- fiecare tara si-a stability un secretariat propriu pentru a asista comisia pentru liberal schimb; -comisia pentru cooperarea in domeniul muncii, constituita dintr-un consiliu ministerial si un secretariat, actionand in cadrul Acordului Nord-American pentru Cooperare in domeniul muncii; -comisia pentru cooperare in domeniul mediului inconjurator, actionand in candrul Acordului Nord-American pentru Cooperare in Domeniul Mediului Inconjurator; -banca nord Americana de dezvoltare cu sediul la San Antonio; -comisia pentru cooperare cu toate statele vecine in domeniul mediului.

Subiect 40 Zona de comert liber a Americilor(FTAA)

Negocierile pentru integrarea comerciala si economica a Americii de Nord si de Sud urmau sa se inceheie in 2005, in 2010 conturandu-se o zona de comert liber Asia-Pacific. SUA ar actiona ca o veriga de legatura intre cele doua organizatii. FTAA ar urma sa reprezinte un accord echilibrat si cuprinzator; alaturi de inlaturarea barierelor in calea comertului cu bunuri si servicii, se au in vedere liberalizarea si integrarea pietelor de capital, investitiile, drepturile de proprietate intelectuala, achizitiile guvernamentale, politica concurentiala si cooperarea in domeniul energiei, stiintei, tehnologiei, turismului si infrastructurii. Impactul FTAA ar urma sa depaseasca implicatiile pe care o zona de comert liber o are asupra comertului pe termen lung, FTAA ar putea sa conduca la o restructurare fundamentala a bazei productive a continentului American.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala - 3.doc

Alte informatii

subiecte