Economie Mondiala Subiecte

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Economie Mondiala Subiecte.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Subiect 4 Gruparea tarilor dupa nivelul de dezvoltare economica

Gruparea tarilor dupa gradul de dezvoltare economica: a) tarile dezvoltate cu economie de piata. Tarile care fac parte din aceasta categorie se caracterizeaza prin: sunt tari industriale; structura economiei lor nationale se caracterizeaza prin ponderea superioara a sectorului secundar, si mai ales a celui tertiar, in comparative cu cel primar; gratie revolutiei manageriale, economiile acestor tari realizeaza, comparative, cea mai ridicata eficienta; nivelul de trai din aceste tari este cel mai ridicat din lume; structura exporturilor se caracterizeaza prin predominanta produselor manufacturate cu inalt grad de prelucrare; acest grup de tari a determinat transnationalizarea vietii economice.

In present din aceasta categorie fac parte 29 de tari situate pe diferite continente, 22 fiind europene, cate 2 in America de Nord, Asia si Oceania si una in Africa. Tarile cu piata cu economie dezvoltata domina economia mondiala. a) Tarile in dezvoltare: -se afla in plin process de tranzitie catre economia de piata, capitalista; -sunt tari foste coloniale si dependente sau foste tari comuniste actuale tari cu regim communist; -noile tari industriale sunt cele mai avansate din punct de vedere economic si social, in ansamblul tarilor in dezvoltare. “Tinerii tigrii asiatici” si cateva tari latino-americane formeaza grupul tarilor in dezvoltare cu cele mai mari venituri pe locuitor; b) tarile cele mai putin avansate. Aceastea formeaza “periferia” economiei mondiale si reprezinta cazurile cele mai grave de saracie. Cele mai multe tari din aceasta categorie se afla pe continental African: mozambic, Etiopia, Ruanda, Eritreea, Ciad, Somalia. Se caracterizeaza prin: -populatie putin numeroasa; putine resurse naturale; ritmuri de crestere economica scazute; productivitatea muncii slaba; suprafata cultivate foarte mica in comparative cu teritoriul; predomina economie inchisa.

Subiect 5 Formarea pietei mondiale

Putem spune ca secolul 16 reprezinta secolul formarii pietei mondiale. Piata mondiala nu reprezinta o notiune geografica, ci una economica, prin aceasta intelegandu-se ansamblul tranzactiilor care au loc intre diferitele categorii de agenti economici de pe glob.

In realitate exista o seriie de piete sau subpiete mondiale ale diferitelor bnunuri sau servicii(petrol, cafea, zahar). Pe aceste piete pretul se formeaza in raport cu o serie de factori specifici economici, dar si policiti. Ele sa caracterizeaza printr-o continua diversificare si o permanenta interconexiune, aceste piete n-au functionat si nu o fac ca niste piete perfecte pentru ca unele dintre ele au fost supuse unor interventii periodice sub forma unor acorduri internationale privind produsul respective, unele au fost manipulate de factori direct interesati, iar altele au fost cartelate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Mondiala Subiecte.doc

Alte informatii

...bla bla bla vedeti singuri