Eficienta Investitiilor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Eficienta Investitiilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Economie, Contabilitate

Extras din document

Explicatiile riscului din domeniul investiutiilor sunt legate de faptul ca solutiile tehnice si tehnologice care pot fi moderne în timpul proiectari se învechesc într-un timp relativ scurt. De asemenea poate aparea o uzura morala a produsului, parametri sai calitativi nemai corespunzând noilor cerinte.

Pentru a preveni sau a cunoaste consecintele nefavorabile se fsc o serie de calcule bazate pe posibilitati , pe simulari prin care se fac estimari asupra pretului de desfacere, asupra evolutiei cereri pe piata, asupra fluxurilor de venituri anuale, a duratei de viata a proiectului sau produsului,etc.

În domeniul investitiilor actioneaza si o serie de factori contradictorii care trebuie avuti în vedere la fundamentarea deciziilor. Astfel întotdeauna cererea de investitii este practic mai mare depasind posibilitatile de a fi satisfacuta cu resursele disponibile.

Resursele de investitii au un caracter limitat restrictiv pentru unele societati comerciale si regii autonome iar obtinerea de credite bancare la acest scop presupune un cost relativ mare.

Ca urmare întreprinderile si bancile care acorda credite cauta sa analizeze mai multe directii si proiecte în care sa fie plasate si fructificate fondurile lor care se pot finaliza cu efecte utile diferite de la o actiune la alta.

În acest mediu complex în care urmeaza sa se adopteze decizia de investitii corelat cu gândirea fiecarui investitor de a asigura o profitabilitate corespunzatoare investitiei sale este evidenta necesitatea evaluari fiecarui proiect din punctul de vedere al eficientei economice.

Daca se are în vedere si faptul ca viitorul este incert în calculele de evaluare a proiectului se va face si evaluarea riscului pe care îl implica investitia si care va fi asumat de catre cei care fac cheltuielile respective adica întreprindere, banca, stat etc.

2.4 Indicatori si criterii de eficienta a investitiilor

Indicatorii fac parte din instrumentul de baza folosit pentru masurarea si analiza eficientei economice în cadru evaluari proiectelor de investitii. Acestea exprima caracteristici cantitative, marimi sau valori cu ajutorul carora se exprima nivelul eficientei economice a investitiilor.

Indicatorii se obtin prin calcule si prelucrarea informatiilor initiale pe baza unor modele matematice care redau si realizeaza compararea costurilor necesare cu efectele preconizate a se obtine.

Cele mai frecvente modele pentru formularea indicatorilor de eficienta economica a investitiilor sunt:

a) Modelul raportului matematic - între eforturi si efecte, între efectele economice si eforturile corespunzatoare.

b) Modelul diferenta dintre veniturile totale si costurile totale considerate pe un orizont de timp egal cu durata de realizare a investitiilor plus durata de functionare rentabila a capacitatilor ce se construiesc.

c) Modelul costurilor totale de investitii si de expluatare corespunzatoare necesitatilor de costituire si functionare a capacitatilor de productie si servicii.

d) Modelul indicilor de structura atat pentru costuri cât si pentru unele efecte economice.

a). Indicatori construiti dupa modelul „a” se exprima sub forma de :

eforturi sau costuri specifice pentru obtinerea unei unitati de efecte economice;

efecte sau rezultate specifice pe unitatea de masura a costurilor necesare, antrenate de realizarea proiectului în varianta data;

coeficienti;

rate de rentabilitate sau inversul acestora;

La calculul acestori indicatori se pot lua în consideratie efectele anuale dar mai ales efectele economice integrale, costuri de investitii dar si costurile totale de investitii si de expluatare.

b). Pe baza modelului „b” se obtin indicatori de tipul câstigului sau al profitului net pe seama realizari unui anumit proiect exprimati în valori absolute integrale.

c) Cu ajutorul modelului „c” se evalueaza angajamentul de capital format din costurile initiale de investitii si costurile totale de exploatare.

d) Indicatori de tipul indicilor de structura se exprima sub forma de cota parte, greutate specifica sau în procente.

Din punctul de vedere al capacitati de informare indicatori de evaluare a eficientei economice a investitiei se clasifica în:

- indicatori analitici (partiali)

- indicatori sintetici

- indicatori complecsi

Indicatori analitici se utilizeaza la nivelul detaliilor si elementelor solutiilor de proiect pe diferite categorii de resurse necesare si costuri, indicatori sintetici pe subsisteme iar indicatori complecsi se utilizeaza pe ansamblul proiectului de investitii privit ca un tot unitar, ca un sistem.

Dupa modul în care reflecta sau nu impactul factorului timp în economie, indicatori se grupeaza în:

- indicatori statici

- indicatori dinamici

În functie de nivelul la care se face evaluarea si analiza economica indicatori pot fi:

- la nivel macroeconomic

- la nivel microeconomic

La rândul lor indicatori la nivel microeconomic pot fi:

Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Investitiilor.doc

Alte informatii

Pt. anul III contabilitate si informatica de gestiune