Examen la Comportamentul Consumatorului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Examen la Comportamentul Consumatorului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Rolul si locul cercetarii consumatorilor in preocuparile marketing
2. Definirea comportament consumat
3. Dimensiunile comportamentale
4. Comportamentul consumat ca stiinta
5. Interactiunea comport consumat cu alte stiinte
6. Perceptia si utilizarea mecanismului perceptual in strategia de market
7. Invatarea si memoria
8. Teoriile in domeniul motivatiei. Metode de cercetare a motivatiei
9. Autoperceptia si valorile personale ca factori determinanti ai comport consum
10. Conceptul de personalitate. Tipuri de cumparat in functie de personalit
11. Resursele individuale ale cumparat
12. Stilul de viata al cumparat. Cercetarea stilului de viata al consumat
13. Atitudinea si caracterist ei. Importanta cercetarii atitudinii
14. Metode de evaluare a atitudinii
15. Conceptul de imagine si valoare al marcii. Metode de evaluare a valorii marcii
16. Fidelitatea fata de marca. Tipuri de fidelitate
17. Metode de evaluare si masurare a fidelitatii (consientizarea numelui marcii). Drepturile legate de marca
18. Calitatea perceputa ca categorie ce determina valoarea capitalizata in marca
19. Studierea imaginii magazinului
20. Conceptul de cultura. Elementele culturii
21. Influenta valorilor culturale asupra comport consumat
22. Micro si macro cultura. Dinamismul valorilor culturale
23. Clasele sociale ca factor determinant a comport consumat. Metode de determinare a claselor
24. Grupurile de referinta si apartenenta si influenta lor asupra comport consumat
25. Metode de identificare a persoanelor influente
26. Cultura de consum. Particularitatile formarii si manifestarii culturii de consum in RM
27. Influenta familiei, rolului si statutului social asupra comport de cumparare
28. Etapele procesului decizional de cumparare. Aparitia unei nevoi nesatisfacute
29. Etapele procesului decizional de cumparare. Informarea si identificarea alternativelor de satisfacere a nevoii
30. Etapele procesului decizional de cumparare. Evaluarea alternativelor si alegerea variantei optime de luare a deciziei
31. Luarea deciziei de cumparare. Factorii situationali care influenteaza luarea deciziei de cumparare
32. Comportament post-cumparare. Tipurile deciziilor de cumparare
33. Modelul comport global Marshallian
34. Modelul comport global Freudian
35. Modelul comport global Pavlovian
36. Modelul comport global Veblenian
37. Particularitatile procesului decizional de cumparare al organizatiilor
38. Etapele procesului decizional de cumparare al
39. Modelele comportamentale a organizatiilor
40. Modelul comport Nicosia. Importanta modelarii comportamentului consumat
41. Modelul comport Collat, Engel, Blanccwell. Importanta modelarii comp cons
42. Modelul Haward-Sheth. Importanta modelarii comport consumat
43. Consumerismul ca miscare sociala
44. Drepturile consumat
45. Critica market si responsabilit social-etica de market a intreprinzatorilor
46. Metode de cercetare a comport consumat
47. Factorii econ si factorii demografici ca determinanti ai comport consumat

Extras din document

1. Rolul si locul cercetarii consumatorilor in preocuparile marketing

Principiul general al market : “Orientarea tinta spre client” presupune studierea nu numai a aspectelor cantitative, dar si a dimensiunilor comportamentale, aspectelor calitative, si anume: a motivatiei, mecanismului perceptual, tipului de personalitate a cumparat, sist de valori, a atitudinii, stil de viata si altor factori ce influenteaza decizia de cumparare. Informatia obtinuta in uram cercet comport consumat permite intreprinzat sa elaboreze produse cu caracteristici percepute mai bine de catre consumatori, sa le ofere valori superioare ce conduc la o satisfactie mai inalta si permit mentinerea unor clienti loiali. Comport consumat ocupa un loc principal in cercet de market, si in ultimele decenii se mentioneaza cresterea importantei acestuia. Ca domeniu distinct de cercet apare la inc sec XX, anii ’60, separindu-se de cercet psiho-sociala. Prin comportam consumat se subintelege totalitatea reactiilor si a actelor decizionale care le ia individul in procesul de cumparare a bunurilor. Drept obiectiv de cercet in aceasta stiinta, este individul, familia, gospodaria, organizatiile si intrepr ca cumparat colectiv. Comp consumat este in acelasi timp un comportam uman, psihologic, social. Prin urmare, cercet comportamentala are caracter interdisciplinar, complex si necesita o abordare unitare si sistematica. La etapa actuala cercet comportamentale se axeaza: 1. Cercet motivationala; 2. Studierea atitudinii si imaginii in vederea elaborarii progr de loialitate; 3. Studierea mecanismului perceptual in scopul influentarii eficiente a cumparatorului; 4. Studierea stilului de viata; 5. Studierea claselor sociale in scopul elaborarii market claselor sociale.

2. Definirea comportament consumat

Mai multi autori definesc comportam consumat ca o rezultanta a interactiunii unor procese psihologice elementare: 1. Perceptia, modul de cunoastere cu ajutorul org de simt. Ea are 2 dimensiuni: fizica si cognitiva. 2. Invatarea, modul de culegere a informatiilor, are la baza activit creierului. 3. Atitudinea, este un sindrom de reactii, care apare la individ in legatura cu obiectul atitudinii si are 3 dimensiuni: afectiva (arata starea de dispozitie, ce poate fi negativa, pozitiva, neutra), cognitiva, conativa (arata intentia de actiune). 4. Motivatia, este o stare interioara care-l face pe individ sa actioneze. 5. Comportam efectiv/manifestat.

3. Dimensiunile comportamentale

dimensiunile comportamentale: -preferintele (manifestari catre produse); - intentia de cumparare (se studiaza cu ajut scalelor de intentie); - deprinderile de consum se impart in : spatiale (arata locul unde efect cumparat); temporale (timpul cind fac cumparat); modale (modul cum se face cumparat); - obiceiurile de consum; - atitudinea exprimata verbal prin opinie; - imaginea; - comportam negativ, care include: consumul negativ al unui produs, furturile.

4. Comportamentul consumat ca stiinta

Are drept obiect de studiu procesele psihologice si actele decizionale ale cumparat. Metodele calitative: Focus-grupul, Brainstorming, Interviul dirijat si semidirijat, Teste proiective: a) de asociere; b) de completare; c) de expresie libera, Mister shopping, AIO, VALS, LOV.

5. Interactiunea comport consumat cu alte stiinte

Comport consumat interactioneaza cu alte stiinte: psihologia clinica, arata influenta actiunii de market asupra psihologiei individului, psihologia experimentala, se testeaza actiuni de market pt a vedea valoarea optima, psihologia sociala, infl grupurilor sociale asupra comport individual, micro- si macro-economia, semiotica (stiinta despre semne), stiinta antropologica, stiinta demografica, legatura cu merceologia, marketing, statistica s.a. In cercet comport consumat exista 2 abordari: moderna (pozitivism), comport este descris asa cum exista fara a tine cont de schimbarile mediului si se previzioneaza in perioada viitoare. Semnele semiotice ale acestei abordari: forma, prezenta, romantism, democratie, D-zeu Tatal s.a. post-moderna (interpretativa) comport nu poate fi previzionat, este explicat in functie de timp si spatiu. Semnele semiotice: dadaism, antiforma, abstractie, absenta, D-zeu Sfintul Duh.

6. Perceptia si utilizarea mecanismului perceptual in strategia de market

Perceptia – procesul prin care incepe cunoasterea intrpr si a ofertei acesteia, de aceea intrprinz studiaza modul cum oamenii percep stimulii de market pt a utiliza mai eficient mecanismul perceptual. O trasatura importanta a perceperii e caracterul selectiv al acesteia care rezulta din particularit psihologice individuale si din caracterul selectiv al memorarii si uitarii. Ca urmare a receptionarii si selectarii stimulilor, la individ apar 3 situatii: I. Acceptarea nedorsionata (nemodificata) cert al acelei firme; II. Acceptarea distorsionata – firma transmite un mesaj, iar cunsumat nu-l recunoaste, confundinu-l cu al altei firme; III. Neacceptarea stilului – nu mai este acceptat acest slogan. Cele mai importante caract si stimul care influenteaza mecanismul perceptual sunt: culoarea (la elaborarea marcilor); contrastul; locul si pozitia. Se evidentiaza 4 nivele de asezare a produs: - de asupra ochilor – 10% din vinz; - nivelul ochilor – 40% (produse noi); - nivelul miinilor – 30 % (care mai des sunt procurate); -nivelul podelei – 20% (deja cunoscute). In spatiile comerciale s-au observat 3 zone: - 3m de la intrarea in magazin – zona moarta (adoptarea psihologica); -zona pt produsele de apel si pt prod notorii. Factorii externi ai senzatiei: ▪ culoarea si contrastul – mesaje publicitare; ▪ marimea stimulului (eticheta, afis etc); ▪ pozitia in centrul vizual (amplasarea psoduselor pe raft); ▪ intensit stimulului (luminoasa, auditiva)

Factorii interni ai senzatiei: ▪ atitudini; ▪asteptarile consumat; ▪ motivele; ▪ adaptarea.

7. Invatarea si memoria

Invatarea – modul de acumulare a cunostintelor despre oferta. Acest proces are la baza activit creierului (procese de memorare si uitare). Procesul invatarii la individ are lor prin urmat 4 tipuri de activitati: 1.Raspunzind la comunicatiile ce vin din mediul exterior; 2. Urmind exemplul altor persoane; 3. Efectuind incercari repetate a produsului in baza exper precedente; 4. In baza unor rationamente logice. Pentru explicarea procesului invatarii se folosesc m multe teorii importante: ▪ invatarea conditionata de tip pavlovian – conform acestei teorii principiul repetitivitatii sta la baza efectuarii cumpar repetate, prin urmare repet actiunilor conditionate conduc la cumparari repetate; ▪ teoria invatarii instrumentale – se efect o cumparat repetata atunci cind cumpar a ramas satisfacut de cumparatura precedenta; ▪ teoria invatarii cognitive – conform ei se impune – cercetarea tipului de personalitate, motivatiei, obiectivelor, atit individului, sistemului de valori si convingeri, pt a stabili modul de invatare (se iau in calcul capacit individ). Ca invatarea si memorarea sa fie m eficienta se recomanda invat intr-o perioada mai lunga prin repetare, prin asociere, invat facindu-se apel la notiuni concrete si nu abstracte s.a.

Fisiere in arhiva (1):

  • Examen la Comportamentul Consumatorului.doc