Finante

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Finante.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Conceptul priv. finantele publice

Constit statului a determ effect ch. Ptr.a caror acoperire au fost instit impoz.si taxe , care s-au concretiz.in venituri sau resurse atrase.

La formarea fond.neces statului participa atat pers.care isi desfas.activit in sfera productiei materiale cat si cele din servicii si alte activit.nemateriale , prin intermediul veniturilor realizate in procesul distrib.si redistrib.venitului national.

Prelevarile de resurse la dispoz. Statatului au un character obigatoriu de pe urma ch –publ.profita beneficiarii diresti >pers.fizice,juridice cat si soc.in ansamblul sau.

Notiunea de finante –origine din latina-finatis, financias = plata in bani.

Concepul ec.despre finante

-fonduri banesti la dispoz. Statului

-bani si bunuri utiliz.pt.function.instit.publice

Finantele =exprima relat. Sociale de nat econom.in expresie baneasca aparute intr-un anumit process si cu un scop bine determ.

Finantele pot fi:

-finante publice – apartinand statului , se procura de la pers.fizice sau jurid.prin masuri de constrangere de catre autorit publice mai putin pe baza de relatii contractuale . impotriva stat nu se pot lua masuri de executare silita.Pierre Lumiere arata ca finantele publice se ocupa cu studiul mijl. Prin care statul isi asigura acoperirea ch.publice.

-finante private –

Continutul econom.al finant.publ.

Sfera nevoilor sociale ale societ.fac necesara construirea unor fond.banesti la disp.autorit,publice avand la baza parti din PIB.sunt constit pe seama transf. de valoare de cumpar. De la pers.fiz.sau jurid.

Functia finantelor publice

Necesit. Finantelor publ.se manifin soc in mod obiectiv , manifestandu-si misiunea prin fc.pe care o exercita :

- functia de repartitie =are 2 faze distincte

- construirea fondurilor- aici participa ag.ec,instit publ,pers fiz si jurid,populatia particip. la constit.se realiz prin impoz

- distribuirea acestora-reprez dimension acestora pe destinatii ca invatam , cultura,sanat

- functia de control – deoarece resurs finance se realiz.din contrib..intregii societ,ele treb.supuse controlului pt prevenirea gestion frauduloase si incorecte sau pt prevenirea irosirii lor,cat si nerespect.legii cu priv la aceste fond.prin control sunt depistate neregului ale gestion mijl.materiale si banesti a inst publ.Funct de control a fin publ este strans legata de fc de repartitie vizeaza pa langa modul de constit si repartiz si modul de utilize.a acestora.Organul supreme de contr este CURTEA DE CONTURI –urmareste modul de form,admin,si intrebuintare a resurs finances publ

-conceptele moderne priv fc finant.publ mai prevad si fc.-de product,de sigurare ,de repartiz,de control

Bugetul Public =necesita o abord jurid si econom,exprima ralatii econom in forma baneasca.Chiar daca intr-o tara ex mai m bug ,bug.locale,bug asig soc.etc,acestea treb cuprinse intr-un bug centraliz.BUG.PUBL.NATIONAL

-din pct.d.v. juridic- bug repr un act prin care sunt prevaz si autoriz venit sic h. statului ,aceasta autorit se aprob de Parlam. Si are un caract obligat.

BUG.se aproba annual prin legea Bug.de Statcare este influent.de politica executive

-dpdv economic-prin bug.publ se evidentiaza legat la niv macoec , evolut.PIB

Reguli priv.ch bug.

-ch.bug au destinatie precisa si limitata

-nici o ch nu poate fi inscrisa in bug care compun system bug daca nu exista baza legala pt respectiva ch

-nici o ch din bug (fond publ) nu poate fi angajata si platita daca nu este aprobata potrivit legii sin u este prevazuta in bug.

Fisiere in arhiva (1):

  • Finante.doc