Fituici Macroeconomie

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Fituici Macroeconomie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1.Probleme si politici macroeconomice

O problema fundamentala a functionarii macroec. o constituie eficienta economica sistematica.

Rolul economiei statului se realizeaza prin mecanisme specifice cum sunt: politici macroec; norme, principii specifice fiecarui domeniu; instrumente si pargii ec.,materiale, financiare, valutare; societatea civila.

In acest context eficienta macroec. rep. raportul intre intrarile si iesirile la nivelul ec. nationale exprimate valoric si natural fizic. Aceasta eficienta presupune: alocarea resurselor, utilizarea resurselor, distribuirea bunurilor economice.

2.Procese macroec. Indicatori de rezultate macroec.

Rezultatele macroec. se previzioneaza, se urmaresc, se evalueaza si se masoara pe baza unei metode si teorii numita sistemul conturilor nationale.

Conturi maceoec.: de productie, de venituri, de patrimoniu, contul ce reflecta tranzactiile cu strainatatea

Indicatorii de rezultate macroec sunt expresii cantitative globae, sintetice cu privire la productia, veniturile si acularile la nivele macroec. Acesti indicatori se exprima fizic si monetar. Principalii indici: produsul intern si national; venitul national, disponibil, personal al populatiei.

3.PIB

Produsul intern brut rep valoarea adaugata bruta a productiei finale de regula intr-un an creata de ag. Ec. Care functioneaza in interiorul tarii. PIB se calculeaza dupa 3 metode:

a)metoda productiei PIB=PGB-CI

b)metoda utilizarii finale

c)metoda repartitiei sau a insumarii veniturilor

4.Cererea agregata si oferta agregata

a)Cererea agregata rep solicitarea totala de bunuri la nivelul ec. Nationale intr-o perioada si la un nivel mediu general al preturilor

Componentele cererii agregate:

-chelt populatiei pt achizitionarea de bunuri de consum

-chelt firmelor sub forma de investitii pt formarea burta a capitalului tehnic

-chelt efectuate de guvern pt achizitionarea de bunuri de investitii pe seama veniturilor bugetului public

-chelt efecutate de agentul straintatate pt importul si exportul de bunuri

b)Oferta agregata rep oferta de piata a tuturor bunurilor create intr-un an la nivel national si la un anumit nivel general al preturilor.

Conditiile ofertei agregate sunt factori de influenta asupra ofertei altii decat nivelul general al preturilor:

-volumul si structura factorilor de prod.

-Pretul factorilor de prod.

-randamentul factorilor de productie

5.Echilibrul si dez. Macroec

a)Echilibrul macroec este starea spre care tind pietele din eco. Pt egalizarea ofertei si cererii sau pt a mentine diferenta dintre acestea in limite normale care nu genereaza tensiuni sociale. Echilibrul poate fi static sau dinamic.

b)Dez. Macroec. Estea starea eco. marcata prin dereglarea raportului dintre cerere-oferta insotita de decalaje importante alea agregatelor macroec. Formele princiale ale dez. macroec. Sunt presiunea si absorptia.

9.Bunastare si saracie

Bunastarea concept, dimensiuni. Se constituie ca o modelare a sistemului de nevoi potrivit cadrului socio-economic în care este integrat individul (proprietate, nivel al consumului, starea materiala în ierahia societatii etc). Reprezinta un concept rezultat din justitia sociala. Din problematica privind bunastarea nu trebuie omisa "lacomia umana", ca punct de plecare fundamental pentru analiza economica.

6, 7 .Venitul macroeconomic

Venitul national este produsul total net al agentilor economici si singura sursa de plata a acestora.Cu cat produsul net total al unui popor este mai mare,cu atat exista posibilitatea reala ca fiecare om sa obtina mai mult din aceasta avutie sociala pentru el.

Forme ale venitului :

~ produsul intern net;

~ venitul national;

~ venitul national disponibil;

~ venitul personal al populatiei;

~ venitul disponibil al menajelor

Forme fundamentale :

~ prelevari - constituie venituri ale administratiilor ,adica sume preluate din veniturile primare,in mod obligatoriu,pentru a fi redistribuite.Sant percepute ca T.V.A.,impozite pe venit,capital,immobile,contributii la asigurarile sociale,la ajutorul de somaj etc;

~ transferuri - plati gratuite catre diferiti beneficiary,precum subventii,ajutor de somaj,alocatii pentru copii,donatii etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fituici Macroeconomie.doc

Alte informatii

Fituici macroeconomie