Geoeconomie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Geoeconomie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

I ) Strategie- modul in care un subiect geoceon. Urmareste sa-si atinga scopul tinind cont de resurse naturale disponibile, de factorul de mediu, economic si politic.Elementele:1)integrarea economica 2)liberalizarea economica 3) democratizarea sferelor de activitate a statului 4) participarea activala diviziunea internat. a muncii. Liberului schimb- dezvoltarea comertului fara restrictii din partea statului * reducerea preturilor si dimin inflatiei* extinderea pietei extern. Protectionismul- dezvoltarea comertului ext. statul protejind piata nation . de concurenta strainaprin diverse masuri. * Protejarea producatorului local * resurse mari de venit in buget.

Conceptia noii ordini mondiale are ca obiect de studiu mijloacele de solutionare in cazul crearii unui razboi nuclear, catastrofe ecologice, epuizarii unor resurse nat., disproportii in nivelul dezvoltarii a georegiunilor mari. Cu studierea acestor probleme globale se ocupa dif. grupe stiintifice- Clubul de la Roma, de la Paris, ONU. Citeva modele de dezvoltare ce reflecta problemele glob:”Limita dezvoltarii”,”Dinamica mondiala”,”Modelul integrat al lumii” .

II ) Poz Geogr e cea mai import caracterist a unei tari. De ea depinde foarte mult locul unor state sau companii internationale in diviziunea internationala a muncii. PG – caracterizeaza relatiile obicetului geoeconomic in raport cu alte teritorii, cu caile de transport, aeriene, terestre, cu centrele economice din apropiere si pietile de desfacere. Poz.Geopolitica- rezultanta dintre localizarea geografica , potentialul natural si demografic si raporturile politice, economice si militare cu statele vecine. Tipurile:- 1) P.economico-geogr –poz in raport cu sursele de materie prima, forta de munca, care poate fi favorab si mai putin fav. 2)P. Fizico-geogr-pozitia statului fata de munti , oceane etc. 3)P. Politico-Geogr- pozitia determinate de statele prietene si neprietene. 4) P.Socio-geogr –poz fata de diferite grupe si centre entice . rasiale, religioase etc. 5) P.Eco-geogr.-poz fata de teritoriile care au o situate ecologica favorabila sau mai putin fav.

III) Din punct de vedere econom –geografic eonomia mond se imparte: 1) Sect. Primar (ind. Extractive, pescuitul, vinatul, agricultura) 2) Sect. Secundar –(prelucrarea materiilo prime) 3) Sect. Tertiar (Serviciile ,infrastruct financiara s sociala). 4) Sect Cercetarii , dezvoltarii, si informational. Dupa criteriul Institutional:

Cea mai imp. Struct mondiala: ONU cu subdiviziunile: FAO,OMC,OMS,UNESCO. Oraganizatii regionale: 1) UE 2) Asia Pacific; Organizatii subregionale- GUAM. Dupa functiile indeplinite de aceste grupari: 1) NATO 2)UE 3) Functii extractive OPEC 4)Functii demografice UNFPA.

1. Evolutia conceptiilor geoeconomicein viziunea scolilor:

Stiinta geo a fost definita de Luttwark, care a introdus termenul de geoec. Un concept stiintific mai amplu a fost formulat de economistul german F.List, numit parintele geoeconomiei. In conceptual sau List afirma ca statului ii revine un rol deosebit de important in asigurarea dezv economice. El mentiona in lucrarile sale ca oricit de harnici, economi nu vor fi indivizii, insa fara o unitate nationala, fara o diviziune a muncii, fara o cooperare a fortelor de productie ea nu va atinge niciodata un nivel inalt de dezv.

Un alt concept expus de List este cel referitor la autarhia marilor spatii. In asa fel acest termen e definit ca o strategie geoeconomica, care consta in crearea unor sisteme economice de tip inchis si ruperea relatiilor economice externe, fapt ce duce la izolarea tarii.

J. Galbraith. promoveaza ideea ca succesul economic al occidentului se datoreaza nivelului inalt de trai al populatiei. P. Draker, considera ca o prioritate mare in promovarea politicii geoeconomice a statelor dezv joaca numarul mare de specialisti calificati. In lucrarea altui savant francez Jak Attali numita „Linia orizontului confirma ca lumea contemporana in care predomina valorile libere, relatiile de piata, tehnologiile informationale se formeaza pe principii geoeconomice. Conform acestui concept, la etapa actuala, viata economica a intregii planete se roteste in jurul a trei centre mari numite spatii geoeconmice sau zone industrial-financiare: America de Nord, Europa Unita si Asia Pacific. Savantii rusi Cocetov si Dergaciov au expus conceptul referitor la unitatea sistemului economic mondial care s-a consolidat in baza a trei procese:

1. procesul internationalizarii – interactiunea economiilor nationale prin mijlocirea pietii mondiale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Geoeconomie.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice a Moldovei