Grile MicroEconomie

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Aceasta fituica rezuma Grile MicroEconomie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Ce corelatie exista intre nevoile umane,interese si resurse ?

R. Nevoile umane sunt motorul intregii dezvoltari social-economice;interesele economice sunt acele nevoi umane,intelese ,constiente si devenite mobiluri ale luptei oamenilor pentru existenta ; resursele sunt totalitatea elementelor care sunt utilizabile,pot fi atrase si sunt efectiv utilizate la producerea si obtinerea de bunuri.

2. In ce consta problema fundamentala a oricarei economii ?

R O cat mai buna satisfacere a nevoilor umane a fost numita problema fundamenta

la a oricarei economii si a nascut urmatoarele intrebari :ce,cat,cum pentru cine sa

produca ?

3. Exista legaturi intre activitatea economica si legea raritatii ?

R. Activitatea economica este legata de volumul,structura si calitatea resurselor eco

nomice.

4. Cercetarea stiintifica si protectia mediului ,trebuie sa fie incluse in activitatea eco

nomica ?

R. Cercetarea stiintifica si protectia mediului ar putea fi incluse in activitatea econo

mica alaturi de productie,circulatie,repartitie si consum de bunuri.

5. La ce foloseste frontiera posibilitatilor de productie ?

R. Prin frontiera posibilitatilor de productie se poate pune in evidenta combinatiile posibile de producere a doua bunuri.

6. Riscul si incertitudinea economica in cadrul activitatii economice ?

R. Incertitudinea economica are ca sursa fie caracterul obiectiv impredictibil al unui proces economic, fie caracterul incomplet, aproximativ al cunostintelor despre acel proces.

Riscul se caracterizeaza prin posibilitatea descrierii unei legi de probabilitate pentru rezultatele scontate si prin cunoasterea acestei legi de catre cei interesati

7. Dati exemple de fenomene,procese si legi economice ?

R. Fenomenul economic reprezinta forma exterioara a activitatii economice care se manifesta la suprafata si poate fi cunoscut în mod direct de catre oameni.

Privite în dinamica fenomenele devin procese

Legile economice - nu obliga pe nimeni ci orienteaza pe toti; - se deosebesc de legile naturii. Ele doar sugereaza ideea de relatii constante între acte, fapte si comportamente economice, raporturile dintre faptele economice se manifesta doar ca tendinte, comporta previziuni si au interferenta cu psihologia sociala.

Ex: legea valorii, legea cererii si ofertei, etc.

8. Ce legaturi exista intre economie politica si politica economica ?

R. Economia politica constituie un ansamblu coerent de cunostinte despre realitatea economica, o reflectare universalizata si generalizata a acestei realitati

Este o stiinta social-umana ce studiaza economia în complexitatea si interferentele ei dinamice existând criteriul rationalitati si eficientei economice asupra socialului în ansamblul sau.

Ca stiinta teoretica fundamentala îmbina teoria economica cu doctrina (partea normativa). Ea abordeaza economia ca un tot.

Ca metode de cercetare face apel la stiintele exacte relevând permanent tipologia esentiala a economicului dar si inductia (de la particular la general) si deductia (invers). Ipotezele formulate pe aceasta baza, abstractia stiintifica, analiza si sinteza, metoda istorica si cea logica, modelarea matematica.

Prin politica economica se întelege influentarea economiei prin masuri politice, prin intermediul statului respectiv a puterii legislative.

Constitutive pentru politica economica sunt conflictele de scopuri Stiinta politicii economice se ocupa cu principiile organizatorice ale sistemelor economice si cu procesele economice

9. Care sunt trasaturile generale ale economiei de schimb?

R. Trasaturile generale ale economiei de schimb:

a) Specializarea agentilor economici

b) Autonomia si independenta agentilor economici

c) activitatea economica graviteaza în jurul pietei si ofera informatiile necesare pentru a decide ce sa se produca, cum, cât si pentru cine sa se produca, dar si ce, cât si cum sa se consume

d ) monetizarea economiei.

10. Cum comentati “bani sunt singele care iriga economia “ (Samuellson)

R. Totalitatea tranzactiilor economice, modul de functionare a economiei, chiar structura organica a societatii sunt, într-o forma sau alta influentate de catre bani (moneda).

Importanta banilor este pusa în evidenta si de catre functiile lor: (în prezent specialistii sintetizeaza cel putin trei functii ale banilor: mijloc de schimb, mijloc de masura a activitatii economice, mijloc de rezerva de valoare. În viziune altor autori banii contemporani îndeplinesc si alte functii: mijloc de plata, mijloc de rezerva a valorii si de economisire; mijloc de tezaurizare, factor de putere economica pentru emitent si detinator etc.

11. Formele banilor ? Exemplificare !

R. Forme de bani: - Banii marfa existenti sub forma bunurilor marfare;

­ Banii (moneda metalica) din aur si argint ­ Sec.XIX;

­ Bancnota de credit care reprezinta un înscris emis de banci corespunzator cu cantitatea de metal pretios si volumul de bunuri economice marfare supuse tranzactiilor (de vânzare-cumparare); sunt în general "carti de credit" convertibile în produse.

Fisiere in arhiva (1):

  • Grile MicroEconomie.doc

Alte informatii

Intrebari examen - Raspunsuri