Macroeconomie

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Macroeconomie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

fundamentele macroeconomiei
indicatori macroeconomici
piata muncii samd.

Extras din document

1.Fundamentele macroeconomiei. Macroec se compune din tot instrumentelor teoretico-motodologice prin intermediul carora notiunile, conceptele si variabilele microec, in urma procesului de agregare, se transf in notiuni, concepte si variabile macroec. Astfel, in urma procesului de agregare rezulta: -variabilele microec se transf in variabile macroec sub forma cererii agregate, ofertei agregate, indicatorilor macroec; -agentii ec individuali se transf in sectorul institutional-functional; -indicatorii microec de eforturi si de rezultate se tranf in costuri nationale si in indicatori macroec de rezultate; -problemele ag ec individuali se transf in probleme macroec; - actiunile si deciziile ag ec individuali se tranf in politici guvernamentale.

Cererea agregata (globala) se compune din totalitatea cheltuielilor efectuate de ag ec dintr-o tara in scopul achizitionarii bunurilor si serviciilor produse intr-o perioada det de timp de obicei 1 an. Are urm componente: 1.consumul privat ce se refera la tot chelt, menajelor efectuate in scopul achizitionarii bunurilor si serv destinate satisfacerii trebuintelor finale; 2.consumul public se compune din tot chelt si investitiilor guvernamentale efectuate cu resurse bugetale; 3.investitiile brute se compun din val investitiilor nete ale firmelor la care se adauga fondurile de amortizare(formarea bruta de capital); 4.exporturile nete care masoara diferenta dintre tot incasarilor valutare obtinute in urma derularii exporturilor si tot platilor valutare efectuate in scopul achizitionarii importurilor.

In functie de obiectul tranzactiilor cererea agregata se prezinta astfel: c. derivata compusa din tot cererilor ce rezulta de pe urma satisfacerii unor trebuinte; c. globala-competitiva prin care se explica de ce succesele obtinute in anumite domenii de activitate situeaza rezultatul insucceselor in alte domenii de activitate; c. globala-compusa se refera la cererea pt un anumit bun in scopul satisfacerii mai multor trebuinte.

Oferta globala (agregata) se compune din tot vanzarilor de bunuri si serv efectuate de firmele dintr-o ec de piata intr-o per det de timp de obicei 1 an. Ea este rezultatul insumarii cifrelor de afaceri sau a val adaugate obtinute de firmele existente intr-o perioada de 1 an. In functie de obiectul tranzactiilor derulate, of agregata se prezinta sub urm forme: of asociata specifica acelor procese de productie de pe urma carora rezulta mai multe cat de bunuri; aceasta deriva din necesitatea reducerii costurilor unitare la bunurile principale; of asociata ce deriva din necesitatea valorilor eficiente a oportunitatilaor in diverse domenii de activitate.

2.Indicatori macroeconomici reprez rezultatele obtinute la scara ec nationala intr-o perioada de timp det de timp de obicei 1 an.

PIB-ul (produs intern brut) reprez expresia valorica bruta cu renta de piata a rezultatelor ec finale obtinute de ag ec autohtoni si straini ce isi desfasoara activit in interiorul granitelor statale ale unei tari in decursul unei per de tp de obicei 1an. Daca din PIB se scade fondul de amortizare va rezulta produsul intern net(PIN). PIB-ul este considerat un indicator rezultativ anual in sensul ca include productia finala obtinuta pe parcursul unui an corectata cu val soldurilor existente la inceputul si la sf anului. Aceasta se evolueaza atat in val nominale cat si in valori reale. PIB nominal masoara rezultatele finale obtinute in preturile curente ale pietei din anul luat in calcul. PIB real se obtine prin corectarea PIB nominal cu indicele general al preturilor din perioada avuta in calcul: PIBr=PIBn/Ip.

PNB(produs national brut) reprez expresia valorica bruta curenta de piata obt de ag ec nationali ce isi desf activit atat in interiorul cat si in ext granitelor statale ale tarii intr-o per det de timp de obicei 1 an. Din def rezulta ca acest indicator are in vedere apartenenta statala a celor care au contribuit la obt rezultatelor respective; astfel el se calculeaza prin adaugarea la PIB a rezultatelor finale obtinute de ag ec nationali care si-au desfasurat activit in afara granitelor tarii si prin scaderea din acesta a rezultatelor obtinute de ag ec care si-au desfasurat activit in interiorul granitelor tarii. Daca din PNB se scad fondurile de amortizare va rezulta PNN(prod national net).

PNN la randul lui se poate exprima atat in preturile pietei cat si in preturile factorilor deoarece includ si obligatiile fiscale indirecte. PNN exprimat in preturile factorilor de productie formeaza marimea venitului national(VN).

VN reprez val noncreata in ec in decursul unei per det de tp de obicei 1 an.

3.Echilibrul si dezechilibrul macroec. Echilibrul marcoec reprez acea stare spre care tind piata bunurilor serviciilor , poiata muncii, piata monetara, capitalurilor, p nationala in ansamblul sau, at cand cererea si oferta aggregate se afla in stare de relative egalitate sau cand diferentele dintre ele nu depasesc limitele considerate normale. In functie de raportul cerere oferta, dez de pe piata marfurilor se prezinta sub urm forme:starea de presiune care se caract prin depasirea cererii de catre oferta, aceasta fiind considerata o piata a cumparaturilor deoarece ei au posibilitatea de a-si alege marfurile care le satisfac cel mai bine interesele prin pret si calitate; competitia se manifesta intre agentii ec ofertanti care trebuie sa valorifice metodele de crestere a eficientei, a calitatii bunurilor produse si vandute, de reducere a preturilor si a costurilor; starea de absorbtie care se carac prin depasirea cererii de oferta aceasta fiind considerate o piata a prod consumatorii fiind la mana acestora si prin urmare lipseste preocuparea de cresterea eficientei ec, a calitatii marfurilor vandute, de reducere a preturilor si a costurilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Macroeconomie.doc