Macroeconomie - Marketing

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Macroeconomie - Marketing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Macroeconomia e parte a economiei nationale reprezentata de procesele si fenomenele care rezulta din corelarea activitatilor economice la acest nivel.

Obiectivele principale ale cercetarii Meconomice:

-asigurarea echilibrului dintre cererea globala (agregata) si oferta globala (agregata)

-ocuparea deplina a resurselor de munca

-asigurarea economiei nationale cu moneda in cantitatile si structurile cerute de desfasurarea normala a fluxurilor economice reale

-realizarea componentelor bugetare si fiscale ale politicii economice

-asigurarea pe termen mediu a unei balante comerciale si a unei balante de plati externe echilibrate

-integrarea problemelor macroeconomice in strastegii globale de crestere si dezvoltare, pentru asigurarea coerentei deciziilor macroeconomice.

Economia nationala reprezinta ansamblul de resurse naturale, materiale, umane etc., de activitati de productie, de schimb, de servicii etc., care s-au constituit in ramuri, sectoare de activitate, subramuri etc., la nivelul unei tari, intre care se stabilesc legaturi reciproce, pe baza carora se infaptuieste miscarea valorilor materiale si spirituale, se asigura functionarea si dezvoltarea economica a societatii.

Cererea agregata reprezinta totalitatea cheltuielilor agregate pe care agentii economici intentioneaza sa le efectueze intr-o anumita perioada, in raport cu veniturile argate si nivelul general al preturilor. Elemente: cheltuieli pt achizitionarea de bunuri facute de populatie; chelt. guvernamentale pt achizitionarea de bunuri de consum si de bunuri investitionale, pe seama veniturilor bugetare; chelt facute de catre firme, sub forma investitiilor pentru formarea bruta a capitalului; chelt agentilor economici straini pt a importa dintr-o anumita tara, respectiv pentru a plati exporturile acelei tari.

Oferta agregata reprezinta cantitatea totala de bunuri economice disponibile pentru vanzare intr-o economie nationala, in functie de nivelul general al preturilor, intr-o anumita perioada de timp. Elemente: bunurile si serviciile produse, respectiv create, intr-un an; soldul pozitiv sau negativ al stocurilor; bunurile oferite de strainatate (importuri).

Venitul national potential e nivelul maxim al venitului national obtinut in conditiile in care factorii de productie din eocnomie sunt utilizati la nivelurile optime.

Decalajul recesionist apare atunci cand venitul national realizat (corespunzator intersectiei dintre oferta aregata pe termen scurt si cererea agregata) este mai mic decat venitul national potential.

Decalajul inflationist apare atunci cand venitul national realizat este mai mare decat venitul national potential.

Politica Meconomica reprezinta actiunea constienta a puterii publice, care se traduce prin stabilirea obiectivelor economice si sociale urmarite intr-o perioada, intr-o tara, ca si realizarea acestora prin folosirea unor mijloace si tehnici adecvate. Clasificare: fiscala, monetara, a veniturilor.

PGB = PIB+Ci

PGB=Produsul global brut exprima valoarea totala a bunurilor si serviciilor pt o anumita perioada de timp, de obicei un an.

PIB=exprima valoarea bunurilor materiale si serviciilor produse in perioada de calcul si folosite pt a produce noi bunuri economice.

Ci=Consumul interdemiar, exprima valoarea bunurilor materiale si serviciilor produse in perioada de calcul si folosite pt a produce noi bunuri economice.

PIB=Σ VAB

VAB=valori adaugate brute= veniturile firmei-costurile bunurilor intermediare

PIBpp=PIBpf+Iind-S

PIBpp=PIB la preturile pietei

PIBpf=PIB la preturile factorilor

Iind=impozite indirecte

S=subventii

PIB=C+Ib+G+EN

C=consumul final al gospodariilor

Ib=investitiile brute

G=consumul guvernamental

EN=exportul net (export-import)

PIB=Vf+A+Iind-S

Vf=veniturile factorilor

A=deprecierea capitalului

Iind=impozite indirecte

S=subventii

PIN=PIB-CCF

PIN=produsul intern net, reflecta marimea valorii adaugate nete a bunurilor si serviciilor destinate consumului final, care au fost produse in interiorul unei anumite tari de catre agentii autohtoni si straini intr-un an

CCF=consumul de capital fix

PNB=PIB+-SRE

PNB=produsul national brutexprima rezultatele activitatii agentilor economici autohtoni care actioneaza in interiorul tarii sau in afara acesteia, obtinute intr-un an.

SRE=soldul relatiilor externe(diferenta dintre productia finala bruta a agentilor economici care isi desfasoara activitatea in strainatate si productia finala bruta a agentilor care isi desfasoara activitatea in tara.)

Deflatorul PNB=PNBnominal:PNB real

Deflatorul este o uniate de masura care reliefeaza modificarile survenite in nivelul preturilor sau in puterea de cumparare a banilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Macroeconomie - Marketing.doc

Alte informatii

Documentul contine raspunsurile la intrebarile de la sfarsitul lectiilor din primele 6 capitole ale cartii Economie vol II , editura Sitech, Craiova 2008.