Management Bancar

Imagine preview
(10/10 din 4 voturi)

Aceasta fituica rezuma Management Bancar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Economie, Management

Extras din document

Fiecare organizatie are o structura. Structura reprezinta totalitatea modelelor de atribuire a autoritatilor si a responsabilitatilor, precum si a formelor de comunicare cu oamenii pentru eficientizarea lucrului intr-o organizatie. O structura organizationala trebuie conceputa sa functioneze cât mai eficient.

Modele de structura organizationala sunt:

- ierarhica sau lineara

- linear functionala

- functionala

- divizionala

- matriciala

Structura divizionala: este o grupare a activitatilor si structurilor de autoritate în divizii mai mici. Diviziile pot fi împartite în mod diferit în functie de: zone geografice, produse, tipuri de clienti, procese, echipamente etc.

O structura divizionala este descentralizata, fiecare având propriile sale departamente, compartimente, personal etc.

În sistemul bancar este adoptata în general structura divizionala . Aceasta se datoreaza dimensiunii largi si a necesitatii de a mentine controlul financiar si al responsabilitatilor impuse de reglementari si de categorii interesate de activitatea bancii. Aceste divizii pot fi organizate dupa mai multe criterii:

1. Regiuni geografice sau zone de interes

2. Segment de piata

3. Produse bancare

4. Centre de afaceri

O structura divizionala geografica se poate aplica la o banca mare multinationala la nivelul superior al organizatiei. Mai jos prezint o diagrama de structura divizionala geografica.

Un exemplu de banca cu structura divizionara este Banca Mondiala.

Diviziile bancilor sunt organizate dupa modelul ierarhic functional. Structura ierarhic functionala este acel tip de organizare în care activitatile sunt grupate pentru sustinerea activitatii de baza la care se adauga gruparea de functii în concordanta cu tipul de activitate. O comasare în conducerea superioara a unor activitati functionale este necesara daca devin atât de importante încât sunt esentiale pentru succesul organizatiei.

Modelul ierarhic functional adoptat la banci se datoreaza faptului ca bancile au realizat ca o astfel de organizare a muncii reprezinta cel mai eficient mod de organizare a activitati bancare. In plus bancile au avut, în general tendinta de a se dezvolta catre ierarhii manageriale înalte. O diagrama de organizatie cu structura functionala va prezint mai jos.

În unele economii dezvoltate structurile bancare sunt în stadiul de modificare datorita reactiei la cerintele impuse de piata. Aceste noi modele de lucru sunt posibile datorita utilizarii tehnologiei informatice. Totusi este putin probabil ca bancile sa renunte la structurile functionale.

Structura matriciala este un model conceput pentru a fii utilizat în managementul de proiect. Caracteristica importanta a structurii matriciale este forma de conducere dubla. Altfel spus membrii organizatiei sunt condusi atât de catre managerii departamentelor functionale cât si de managerii investiti in cadrul proiectului respectiv. Un exemplu concret este la UniCredit Romania S.A. unde suntem în stadiul de implementare a noului sistem informatic. O diagrama de exemplu prezint mai jos:

Fisiere in arhiva (1):

  • Management Bancar.doc