Microeconomie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Microeconomie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Sunt identice noţiunile de Teorie economică şi Microeconomie- Dacă nu, prin ce diferă obiectele lor de studiu- Cine au fost fondatorii acestor ştiinţe ?

Nu sunt identice deoarece microeconomia tine de comportamentul unitatilor economice pe cit teoria economica – comportamentul indivizilor.Fondatorul teoriei economice este filosoful antic Xenofont si a microeconomiei e A Marshal.

2. Caracterizaţi esenţa, tipurile şi legităţile nevoilor umane. De ce oamenii primitivi sunt consideraţi, de unii, drept „cei mai fericiţi?”

Esența-Nevoile economice reprezintă un ansamblu de cerinţe, care pot fi satisfăcute în cadrul societăţii existente cu potenţialul tehnic disponibil.

Tipurile-Clasificarea nevoilor:nevoile fiziologice sau materiale, sociale şi spiritual-psihologice; nevoile primare şi secundare (ordinea de satisfacerii nevoilor); nevoile individuale şi colective.

Legitățile-Nevoile umane sunt nelimitate pe termen lung (Pe termen scurt, însă, numărul nevoilor economice este limitat.); Nevoile umane primare sunt limitate în capacitate (nevoia în hrană – de la foame spre saţietate); Nevoile umane sunt complementare; Nevoile umane sunt concurente între ele.

Nevoile economice reprezintă un ansamblu de cerinţe, care pot fi satisfăcute în cadrul societăţii existente cu potenţialul tehnic disponibil.

Deoarece ei nu aveau atit de multe nevoi, iar un om care nu are nevoi poate fi un om fericit.

3. Caracterizaţi categoriile de bunuri şi aduceţi exemple concrete pentru fiecare categorie.

- după sursa de provenienţă: resurse primare, sau originare; resurse derivate.

- după natura lor: resurse umane; resurse naturale;resurse de timp;resurse materiale;resurse financiare;resurse informaţionale.

- după gradul recuperării resurselor naturale:resurse regenerabile;resurse neregenerabile.

4. Analizaţi resursele economice implicate în producerea unor bunuri concrete. Ce se înţelege prin folosirea alternativă a resurselor şi ce semnificaţie are aceasta pentru activitatea economică ?

Perspectivaepuizăriicombustibililormineralişipreţulmereu in crestere al acestora au acceleratcăutărileşivalorificareaunorsurse alternative de energie.Asfel s-au construitcentraleelectrice care valorificăenergiageotermică, eoliană, solară, valurile, curenţiioceanici, hidroenergia.Aufostidentificatinoicombustibili׃hidrogenl, biodisel, metanolulşibiogazul.

5. Care este sensul economic al problemelor: „ce şi cât de produs?”, „cum de produs?”, „pentru cine de produs?”

Fiecare companie inainte de a produce trebuie sa cerceteze piata, cercetare pietii cuprinde raspunsul la intrebarile urmatoare de ce este nevoie pe piata, cui vom produce, cum sa producem pentru a avea cheltuieli minime si profit maxim.

6. Ce reprezintă modelul posibilităţilor de producţie şi pe ce premise se bazează el ?

alegerea se efectuează doar între două bunuri;

cantitatea şi calitatea resurselor economice este constantă;

tehnologia fabricării rămâne nemodificată;

economia posedă un caracter închis (ce semnifică lipsa legăturilor economice cu exteriorul).

7. Care este sensul economic al costului de oportunitate - Aduceţi exemple concrete de determinare a costului de oportunitate. Prin ce diferă costurile de oportunitate de cele directe ?

La mod general, costul de oportunitatereprezintăaprecierea (în expresie cantitativă sau monetară) acordată celei mai bune dintre şansele sacrificate atunci când se face o alegere.

Costul de oportunitate se calculează prin raportareaa diminuării cantităţii din bunul sacrificat (-∆Y) la unitatea suplimentară din bunul care se doreşte (∆X).

Diferenta dintre costurile directe si de oportunitate este ca al 2 lea este cost sacrificat pentru un rezultat iar cel dintii este costul alegerii facute.

8. Care sunt condiţiile care pot determina creşterea sau reducerea posibilităţilor de producţie?

Cresterea: Dezvoltarea tehnologiilor noi, cresterea cantitatilor resurselor economice, Instruirea fortei de munca.

9. De ce costul de oportunitate al naşterii unui copil este mai mare pentru o femeie cu studii superioare, decît pentru o femeie cu diplomă de liceu ?

Pentru ca pentru o femeie cu studii de liceu va cheltui mai mult pentru studiile superioare decit la nasterea unui copil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Microeconomie.docx