Moneda

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Moneda.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1.Prezentarea generala a banilor in Europa:

Din timpurile cele mai vechi si pana la sfarsitul secolului al XIX banii au fost din metal. O varietate imensa de valute circulau in paralel.Fiecare moneda era definita prin continutul sau in metal pretios si fiecare stapan feudal incerca sa controleze baterea de moneda pe mosia sa mai ales pentru ca proprietatea feudala era o sursa cheie de venit.

Atunci cand finantele publice erau sub presiune, banii erau in mod frecvent devalorizati adica continutul metalic era redus prin aschiere sau baterea de noi monede.

Identificarea unui stat cu moneda lui s-a realizat abia in secolul XIX ca parte a procesului de constructie a statului natiune.Denominarea monedelor a fost in mare parte simbolica iar etaloanele metalice operau ca o uniune cvasimonetara.Toate monedele bazate pe aur sau argint au fost de fapt subdiviziuni ale unei monede unice.

2.Primele 2 Uniuni monetare din Europa:

La inceputul secolului XIX cele mai multe tari utilizau un standard bimetal adica monedele de aur si de argint circulau in paralel. Rata de schimb intre aur si argint a fluctuat in functie de descoperirile de metale pretioase.

In mod esential exista doua monede (de aur si argint) si deci doua uniuni monetare care nu aveau frontiere nationale.

Marea Britanie a fost prima tara mare care a abandonat argintul si a adoptat etalonul aur.

Unele tari( Germania, Olanda, Tarile Scandinave) au favorizat argintul pana cand descoperirile de aur din anii ’50 ai secolului XIX au dus la disparitia banilor de argint in cea mai mare parte a continentului.

Pentru a mentine bimetalismul Belgia, Franta,Italia si Elvetia au format in 1865 Uniunea Monetara a Europei Latine. Grecia s-a alaturat in 1868.

Acest effort a esuat dupa razboiul franco-german din 1870-1871 cand noul instaurat imperiu german a renuntat la argint in favoarea aurului si a slabit finantele Frantei impunand ca reparatiile de razboi sa fie platite in aur.

A doua Uniune Monetara a implicat Danemarca,Norvegia si Suedia.

Uniunea Monetara Scandinava fost creeata in 1873.Monedele acestor tari circulau in mare masura dintr-un teritoriu in altul ceea ce era destul de greoi.

In plus intr-o epoca in care nationalismul se dezvolta in Europa, Uniunea Scandinava a favorizt simbolul unei coroane comune. La izbucnirae primului razboi mondial,Uniunea Monetara Scandinava a incetat sa existe si a disparut cu totul in 1924.

Aceste precedente istorice au contribuit la armonizarea sistemului monetar dar ele nu au fost asociate cu nici un acord comercial si de asemenea nu a existat o banca centrala comuna.

Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda.doc