Moneda - Creditul si Dobanda

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Moneda - Creditul si Dobanda.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Creditul = o categ. economica, ce expr. relatii de repartitie a unei parti din PIB sau din venitul nat. prin care se mobilizeaza si se distribuie disponibilitatile din economie si se creeaza noi mijloace de plata, în scopul satisfacerii unor nevoi de capital si al realizarii unor obiective ale politicii economice.Functiile imp: repartitie/control/emisiune;

elementelor incluse în relatiile de credit:- participantii la raportul de credit;- promisiunea de rambursare;- scadenta;- dobânda (pretul c.).Participantii la raportul de credit, creditorul si debitorul sunt denumiti în literatura de specialitate cu termenul „subiecte ale raportului de credit”

Daca se procedeaza la gruparea în trei categorii principale a creditorilor si debitorilor, se disting: populatia; statul, agentii economici. Formele creditului- creditul comercial;- creditul bancar;- creditul de consum;- creditul obligatar;- creditul de consum.

A. Creditul comercial (reprezinta c. pe care si-l acorda ag ec. la vânzarea marfii sub forma amânarii platilor;Avantajul acestei forme decredit consta în faptul ca întreprinzatorii îsi pot desface productia fara s astepte mom. în care cumparatorii vor detine bani. Se apreciaza, astfel,k se accelereaza circuitul capitalului real; C. comercial prezinta unele limite, în sensul k orice întreprinzator va putea vinde mf pe credit în masura în care acesta detine rezerve de capital care sa îi permita continuarea activitatii. Deasemenea, C.comerc. e limitat în fct de regularitatea încasarii contravalorii mf-urilor;o limita a C.comerc deriva din destinatia mf-urilor vândute prin acest tip de credit, respectiv cei 2participanti la raportul de c. trebuie sa apart. aceluiasi sector de activitate.C. comerc. se manifesta sub doua forme: a) creditul cumparator( se manifesta sub forma platilor în avans;aceste c. apar ca o prefinantare decatre beneficiari a produselor p care intentioneaza sa le achizi; sunt frecvente în ramuri precum: agricultura si constructiile delocuinte) b) creditul vânzator( are ca ob. vânz. mf cu plata amânata.)Factorii care converg la sporirea dimensiunilor C.comerc. decurg din cele 3componente care actioneaza în acest domeniu, respectiv cea traditionala(reprez.interesele comune ale participantilor in sporirea fluiditatii schimburilor), comerciala(reprez.utilizi. c. ca mijloc de promovare a vanzarilor) si financiara (punerea la dispoz. clientului a unei parti din c. sub forma de marfa, pt. care plata e amanata)

B. Creditul bancar (Participantii la C. bancar sunt reprezentati la modul general, de un ag.nebancar (producatorul sau ag.ec.), pe de o parte, si banca, pe de alta.C. bancar prezinta avantajul unei mai mari flexibilitati comparativ cu cel comerc., întrucât sumele disponibile pot fi orientate catre diferite forme de activitate ec. Între C.comercial si cel bancar exista o puternica legatura, în sensul k uneori C.comerc. se poate transforma în C.bancar, sau acesta poate constitui suport al acordarii unui C.comerc.Activitatea de creditare se poate realiza prin folos. m. multor metode:- avansuri în cont curent(sunt c. pt acoperirea unor goluri de casa; nu au destinatie prestabilita si din acest motiv sunt den. c de trezorerie;aceste c. nu sunt garantate prin anumite garantii ci prin starea d bonitate a clientului);- linia de credit simpla( reprez. niv. max. al c. care se poate acorda unui client, într-un cadru prestabilit.);- linia de credit confirmata( =suma ce poate fi acordata sub forma de c. si care este consemnata într-un doc. scris, convenit de banca.);- linia de credit revolving(e un mecanism de creditare care pres.k pe masura ce au fost rambursate

c. anteriore, se acorda noi c., fara întocmirea de noi doc.);- credite cu destinatie speciala.( sunt cele pt. constituirea de stocuri sezoniere privind materiile prime agricole,c. pentru productia de conserve, ori pentru stocarea unor mat. de constructii).

Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda - Creditul si Dobanda.doc

Alte informatii

cateva copiute pentru Moneda (ASE)