Moneda - Organizarea Monetara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Moneda - Organizarea Monetara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

ORGANIZAREA MONETARA pg 1

Exista cinci forme mai importante de existenta ale banilor:

- moneda metalica, batuta in aur si argint

- bacnotele emise de bacile de emisiune (centrale)

- moneda divizionara confectionata din metale obisnuite

- moneda de cont

- instrumentele de credit

MONEDA METALICA

In prima faza aurul si argintul au fost utilizate sub forma de lingouri confectionate de particulari. Drept urmare greutatea si titlul acestora varia mult de la un caz la altul. Deoarece pentru a cunoaste valoarea lor exacta erau necesare verificari foaret lungi si foarte complexe, autoritatile statale au pus in circulatie lingouri care au fost transformate ulterior in discuri special marcate a.i. sa indice greutatea si titlul metalului pretios continut in piesa respectiva. Agentii economici au acceptat treptat aceste piese fara sa trebuiasca sa le mai verifice la fiecare tranzactie, valoarea lor. Astfel s-a trecut de la bani cantariti la monedele batute si numarabile.Primele monede au aparut in secolele 8-7 i.Ch., in Europa, dupa descoperirea cantarului si crearea principalelor sisteme de numeratie. In China, monedele metalice au inceput sa circule din sec. 11. Dupa Herodot, locul de origine al monedei ar fi in Lydia.

Istoria banilor poate fi impartita in doua mari perioade:

- epoca premonetara (marfa-bani era creatia spontana a colectivitatii, fara a mai interveni statul)

- epoca monetara (marfa-bani sau doar simbolul acesteia sunt reglementate de catre stat, confectionate de catre acesta si impuse prin sistemul de drept).

Elementele principale ale institutiei monetare:

- legea monetara  exprima vointa statului in legatura cu emiterea si utilizarea semnului monetar

- substanta monetara  rezulta din legea monetara si consta dintr-o anumita cantitate de metal pretios de un anumit titlu;

- forma monedei - rezulta din legea monetara si se refera la efigiile si inscriptiile de pe fetele discului monetar, zimtii sau inscriptiile de pe muchiile acestuia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda - Organizarea Monetara.doc